Hengstveulen uit
Hengstveulen uit

Kevin Beerse: “Ik waardeer het enorm wat de paarden voor mij doen”

Springen
Advertisement
Kevin Beerse is op dit moment met vier paarden in het Belgische Oplagbbeek, waar hij goede zaken verricht. Zo reed hij gister de zesjarige Jackpot (v. VDL Zirocco Blue) naar een negende plek in de 1.25M-rubriek en werd hij derde met Gilona AO (v. Zavall VDL) in de 1.45M-klasse. "De paarden die ik mee heb zijn allemaal in topvorm€, steekt hij van wal. "Ze hebben altijd zin om op wedstrijd te gaan en geven zich dan helemaal€. Over het parcours met Gilona vertelt de springruiter: "Er was een zware proef opgebouwd met dertien hindernissen en de tijd stond kort genoeg. Uiteindelijk waren er twaalf ruiters foutloos voor de barrage en zeven met één tijdfout, dat heeft wel aan hoe kort de tijd stond. Gilona is een fantastisch merrie die er altijd vol voor gaat, ik kan op haar vertrouwen en de hoogte is voor haar nooit een probleem. Tijd is voor ons soms nog wel een issue, omdat ze zo hoog springt en lang in de lucht blijft is het soms best krap. Al gaat dat elke keer beter”.

Barrage

De springruiter is erg tevreden met zijn derde prijs. “In de barrage hebben we alles gegeven en ik kan er ontzettend trots op terugkijken. Gilona deed ontzettend haar best. We kunnen steeds sneller rijden en meedoen voor de prijzen. Dat is natuurlijk een proces wat je op moet bouwen, barrage rijden moet een paard ook leren. Zondag mogen we nog een keer€.

Jackpot

Ook Jackpot liet zich goed zien, de ruiter heeft de ruin nog niet heel lang op stal staan. "Het is de grootste grapjas van stal, we hebben vaak heel veel lol om hem. Hij is tijdens het rijden niet snel onder de indruk, maar weet in de ring wel wat er moet gebeuren. We doen het nog rustig aan met hem, hij is nog jong en hij moet zich natuurlijk nog ontwikkelen. Dit is pas zijn derde internationale show en hij loopt vaak mooie, foutloze rondes. Gister sprong hij ook heel goed en eindigoeden we op een negende plek in de Jonge Paarden-rubriek€. Beerse verwacht heel veel van dit paard. "Hij heeft vermogen, instelling en wil graag voorzichtig zijn in het parcours. Hij heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om een goed paard te worden. Wij zijn altijd erg voorzichtig en ik geef mijn paarden graag de tijd om zich te ontwikkelen. Ik ga dit jaar en begin volgend jaar gebruiken om hem verder op te leiden en hem sterker te maken. Daarna hoop ik met hem wat meer wedstrijden te kunnen winnen€.

Veel kwaliteit

Gister kwam Beerse aan de start met Fenia (v. Numero Uno) op 1.40M-niveau. "Fenia is een tienjarige merrie die ik dit jaar regelmatig in de hogere klassen heb ingezet. Zo heeft ze heel goed gelopen op de Nederlandse Kampioenschappen, waar ze op de laatste dag heel veel kwaliteit liet zien in het 1.60M. Ze springt altijd precies zo hoog als op dat moment nodig is, daarom verwachten veel mensen niet dat ze op het hoogste niveau kan meedraaien. Fenia is ontzettend mensgericht en vrienden met elk paard op stal. Ze wordt elke week beter en beter, hopelijk kunnen we dat voortzetten en nog mooie wedstrijden winnen. De bedoeling is om volgend jaar een paar embryo's uit haar te spoelen. Het is een merrie die erg gretig is en geen hindernis te hoog vindt, dat hopen wij door te geven aan haar toekomoestige veulens€.

Diva van het stel

Gister reed Beerse een foutloze ronde met Heldia (v. Quadrillo), maar ze vielen net buiten de prijzen. Morgen komt de combinatie weer aan de start in het 1.40M. "Heldia is een hele speciale merrie met een sterk karakter, ze weet altijd precies hoe ze alles wil hebben. Op het moment dat ik met haar aan het lopen ben kan ze het niet waarderen als ik ondertussen op mijn telefoon zit. Alle aandacht hoort bij haar te zijn, het is echt de diva van het stel. Tijdens het rijden wil ze ontzettend graag, het is dan soms ook moeilijk om met haar de rust te bewaren€. Hij vervolgt: "Ze heeft al veel goede dingen voor mij gedaan. Zo heeft ze diverse rankingsproeven en 1.50M-wedstrijden vooraan meegelopen. Ze heeft een instelling voor een tien! Ons hoogtepunt was de 1.55M-proef op het SCI in Geesteren twee jaar geleden. We hadden een balkje, maar ze deed ongelofelijk haar best. Ze is niet heel groot, maar haar instelling maakt alles weer goed. Ik kan erop rekenen dat Heldia elke wedstrijd honderd procent geeft, en dat waardeer ik enorm. Dat is misschien wel de belangrijkst eigenschap die een paard kan hebben€.

Embryo

[caption id=”attachment_187064” align=”alignright” width=”300”] Hengstveulen uit Heldia.[/caption] Vorige jaar is er een embryo gespoeld uit Heldia, dat beviel zo dat het voor herhaling vatbaar is volgens de springruiter. "Volgens jaar willen we graag nog een of twee veulens van haar. Het hengstveulen van vorig jaar is sterk, heeft een grote galop en hopelijk de goede instelling van zijn moeder. Dit embryo pakte zo goed uit dat we onze andere merries volgend jaar ook willen laten spoelen. Dat het zo goed gelukt is komt mede door de goede zorg van Esther Hovenga uit Jelsum. Zij regelt het spoelen voor ons van A tot Z en dat doet ze super€.

Erg scherp

De negenjarige Gilona staat nu bijna twee jaar op stal bij Beers. "Ze liep bij ons in de buurt met Auke Osinga op M-niveau, hij heeft haar opgeleid en de tijd te geven om zich te ontwikkelen. Mijn vader, Wilfred Beerse, had haar een paar keer zien lopen en vond haar iets speciaals hebben. Dus na een paar keer proberen hebben we haar gekocht en ben ik haar gaan rijden. Het is een erg lief paard. Bij de verkoop werd ons verteld dat ze erg scherp kon zijn met buitenritten, maar in het parcours weet ze deze scherpte precies goed te gebruiken. Gilona valt in de ring altijd op, er zijn maar weinig paarden met zo bizar veel vermogen. Ze wil maar één ding: naar de overkant. Het is een ongekend talent€.

Bijzonder paard

Toen Beerse net in het bezit was van deze merrie, hebben ze het rustig aangedaan. “In het begin reden we maximaal één internationaal concours in de maand, dit hebben we opgebouwd tot waar we nu staan. Vorig jaar heeft ze voor het eerst 1.60M gelopen op een 4* Wereldbeker-wedstrijd. Dit jaar heeft ze fantastisch gesprongen op het NK. Ik ben elke dag blij dat ik haar mag rijden. Ook op stal is het een bijzonder paard, ze begint altijd zachtjes te hinneken als ze weet dat ze een wortel krijgt. In de wei kan ze uren staren naar voorbijgaande auto's, gras is meer een bijzaak voor haar€. Ook uit Gilona wordt volgend jaar een embryo gespoeld. "Het zijn alle drie topmerries die 1.60M hebben gesprongen. Met de juiste hengsten hopen we een paar goede paarden te kunnen fokken voor de toekomoest€.

Bewijzen

Over de coronastop vertelt Beerse: "Corona heeft behoorlijk wat roet in het eten gegooid voor iedereen. Ook ik had grote plannen voor dit jaar er stonden mooie wedstrijden op het programma en mijn paarden waren er klaar voor. Ze hebben op een aantal wedstrijden bewezen dat ze het hoogste niveau aankunnen en we waren van plan om ons te bewijzen. Helaas hebben we maar weinig wedstrijden gereden en moesten we genoegen nemen met 1* of 2*-wedstrijden. De paarden hebben het rustig aangedaan dit jaar. We hebben gewoon rustig doorgetraind maar iets lichter, zodat ze klaar waren om weer op wedstrijd te gaan. Ze zijn veel op de wei geweest en hebben eigenlijk een soort sabbatical gehad dit jaar. Niet gepland, maar ze hebben er wel van genoten. Hopelijk kunnen we in 2021 weer volop los. De paarden vinden het geweldig om op wedstrijd te gaan. Zodra ze zien dat ik de vrachtwagen pak zijn ze altijd blij en ik zie echt dat ze het jammer vinden als ze een keer niet mee mogen. Fenia staat dan altijd te bokken in haar stal, gelukkig is dat snel over als ze lekker mag rollen in de paddock€.

WB Stables

Op dit moment staat er rond de vijftig kwaliteitsvolle springpaarden op WB Stables. "We hebben al heel wat mensen over de hele wereld blij kunnen maken met onze paarden. Ik waardeer het enorm wat de paarden voor mij doen en wij vinden het ontzettend belangrijk dat de paarden fris in hun hoofd blijven. Daarom mogen ze bij ons echt paard zijn, ze moeten zich fit voelen om te kunnen werken. Ik ben erg trots op wat wij als stal hebben opgebouwd en ik hoop dit nog vele jaren samen met Wilfred te mogen doen€, sluit hij af. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Wil Smeets fotografie
Hengstveulen uit