Afbeelding
De Hoefslag

Column Jacob Melissen: Hengstenkeuring in coronatijd, roeien met de riemen die er zijn '¦

Springen
Advertisement
De KWPN hengstenkeuring 2021 is van start en net als vele anderen zit ik in mijn eentje achter een beeldscherm te kijken naar de hengsten waarvan de eigenaren hopen dat ze voor nageslacht mogen gaan zorgen. Op de eerste dag werd ik even op het verkeerde been gezet. Wout-Jan van der Schans, lid van de hengstenkeuringscommissie, zat in quarantaine vanwege een - althans zo kwam het op mij over - besmetting met het virus. Later bleek dat gelukkig niet het geval te zijn. Wout-Jan is in Spanje en zou, als hij terug zou keren naar Nederland, door de geldende regelgeving eerst een periode in quarantaine moeten blijven. Daardoor zou het niet mogelijk zijn deel uit te maken van de commissie.

Inhoudelijk bemoeien

Maar dat begrijp ik niet. Waarom zou Wout-Jan niet, net als wij, zittend achter een beeldscherm en bijvoorbeeld via een Facetime verbinding in contact staand met Cor Loeffen en Henk van den Broek, zich inhoudelijk hebben kunnen bemoeien met de beoordeling? Daaruit zou de voorzichtige conclusie getrokken kunnen worden dat het KWPN een beoordeling van het getoonde via een internetverbinding als onvoldoende waardeert? Stel dat die conclusie juist zou zijn, dan is een logische volgende conclusie daaruit dat ook ieder ander die de hengstenkeuring op deze wijze volgt de verrichtingen onvoldoende kan beoordelen? Want als Wout-Jan niet in staat wordt geacht via de beelden die tot ons komen zijn mening te vormen, hoe kunnen dan bijvoorbeeld potentiële kopers zich een juiste mening vormen over de paarden?

Mooi uitgelichte piste

De informatie van de hengstenkeuring komt op twee verschillende manieren op ons af. In de eerste plaats via beeld, maar ook via het gesproken woord. Aan het beeld valt niets te veranderen. Dat is zoals het is. En eerlijk gezegd: dat ziet er heel goed uit. De piste is mooi uitgelicht, de mensen in de piste met zweep gedragen zich voorbeeldig terughoudend en de jury geeft de hengsten de mogelijkheid om zich na een tegenvallende sprong te herstellen. De tweede manier van informatie krijgen we via het gesproken woord. Daarvan kun je wel wat vinden. Dat Jan Heidema zijn voorliefde voor de oude Noordelijke stammen met enige regelmaat niet onder stoelen of banken steekt vergeef ik hem. Hij is immers, net als ik, doordesemd met Gronings bloed. Maar af en toe mis ik wel de aanwezigheid van kritische vragen die bijvoorbeeld gesteld kunnen worden door journalisten. Nu wordt het, hoe leuk gedaan ook, een nogal eenzijdig verhaal vanuit het KWPN. En dat is logisch, het is hun feestje, hun hengstenkeuring.

Vooruitstrevende beleid

Maar wat door de gesprekspartners naar voren wordt gebracht wordt heeft er soms de schijn van dat het van te voren gestuurd is op inhoud, met als doel het vooruitstrevende beleid van het KWPN te onderstrepen. Daarin schuilt ook het gevaar dat dit zich op enig moment tegen het KWPN kan keren. Dat bleek o.a. uit de storm van kritiek die op Facebook losbrak nadat de vrouwelijke partner van de fokker van het Gelders paard van het Jaar een boekje open deed hoe zij in haar ogen door het KWPN is gepasseerd bij de huldiging.

Benoeming Leontine ter Harmsel

Het meest positieve nieuws van de hengstenkeuring kwam echter uit de bestuurskamer van het KWPN. Na het veel te vroeg overlijden van Minne Hovenga moest er een opvolger voor hem worden gevonden. Ik kan prima me prima vinden in de benoeming van Leontine ter Harmsel. Haar kennis, kunde en ervaring die zij in haar jeugd en in haar werkzame leven heeft opgedaan maken haar tot een prima opvolger van Minne.

Opvolger Egbert Schep

Er is nog een vacature die binnenkort opgevuld dient te worden. Nadat Paul Hendrix was opgevolgd door Egbert Schep is het nu de vraag wie na deze twee zeer deskundige insiders in sport, handel en fokkerij dit bestuurlijke stokje gaat overnemen. Persoonlijk ga ik mijn geld zetten op jeugdige Koos Poppelaars. Na twee toppers uit de springsport nu een jonge kerel, die uit een familie komt waar de fokkerij van paarden diep is verankerd. Zijn kennis van het sportpaard en dan met name het dressuurpaard lijkt mij onomstreden. Daarnaast zou het aardig zijn om een echt jonge kerel in het bestuur te zien verschijnen. Tekst: Jacob Melissen