Shane Sweetnam (IRL) and James Kann Cruz, winners of the Longines FEI Jumping World Cup™ NAL 2023/24
Shane Sweetnam (IRL) and James Kann Cruz, winners of the Longines FEI Jumping World Cup™ NAL 2023/24 FEI

Shane Sweetnam wint voor het eerst van zijn leven een wereldbekerwedstrijd: “James Kann Cruz kon laten zien hoe geweldig hij is”

Springen

Hoewel de Europese wereldbekerwedstrijd dit weekend in Lyon werd verreden, ging de Noord-Amerikaanse competitie van start in Lexington. Er kwamen 28 combinaties aan de start en waarvan er elf terug mochten komen voor de barrage. 

Advertisement

Eerste keer

De Ierse springruiter Shane Sweetnam schreef nooit eerder een wereldbekerwedstrijd op zijn naam. Elf paarden streden toch elkaar in de barrage waarbij de tienjarige schimmel James Kann Cruz het snelste was en in 33,41 seconden over de finish kwam. Titelverdediger Daniel Bluman werd tweede met Gemma W en wist voor te blijven op Devin Ryan die met Eddie Blue derde werd. 

Kracht en vermogen

“Voor mij was het altijd een wedstrijd die ik graag wilde winnen”, vertelt de ruiter na zijn overwinning. In de eerste ronde liet de grote schimmel al zijn kracht en vermogen zien. De tijd in de barrage leek door de grote galoppade in het gedrang te komen, maar dat loste het paard simpel op. Voor de dubbelsprong raakte het paard in onbalans en ook dat herstelde hij direct. “De uitglijder voordat we de dubbel in gingen kwam onverwacht, maar James Kann Cruz liet zien hoe geweldig hij is. Ik was er absoluut niet zeker van dat we snel genoeg waren, maar we hebben ons uiterste best gedaan.”

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: FEI

Foto: FEI