Lieke van Oers met Jason
Lieke van Oers met Jason Privebezit

Lieke van Oers al jong succesvol: “Ik wil mijn eigen stal gaan runnen”

Sport

Lieke is opgegroeid tussen de paarden, reed meerdere pony’s en maakte op haar twaalfde de overstap naar de paarden. Inmiddels is ze zeer succesvol in het Z1 met de door haar familie gefokte Jason (v. Wynton x Julio Mariner x Lector).

Advertisement

Voor ze de overstap naar de paarden maakte reed ze een C-pony. “Daar werd ik al snel te groot voor”, vertelt ze. In die periode had haar opa net een jong fokproduct klaarstaan. “Dat was Jason. Hij komt uit de merrie van mijn moeder. Mijn opa heeft altijd Welsh pony’s gefokt en mijn moeder rijdt al sinds lange tijd. Jason was zadelmak, maar daarmee was ook alles gezegd.”

Jong paard & amazone

“Lieke heeft Jason zelf verder opgeleid”, vult moeder Amber aan. “Dat vind ik nog steeds erg bijzonder, want ze was super jong en Jason ook. Daarnaast is het super gaaf om een eigen fokproduct, nota bene uit mijn eigen merrie, zo succesvol te zien met je dochter”, vertelt Amber trots. “Onze familie is een echte paardenfamilie, dus het is heel leuk om te zien hoeveel plezier Lieke erin heeft.”

In het begin was het wel spannend, een jong paard met een jonge amazone. “Ik kan me nog herinneren dat we een van onze eerste wedstrijden reden en dat mensen me een beetje bijzonder aankeken”, vertelt Lieke. “Ze vroegen: ‘Kom jij hier rijden?’. ‘Ja’, zei ik. ‘Ik kom hier rijden’. Toen we na afloop er met de prijzen vandoor gingen gaven ze toe dat ze dat niet verwacht hadden, haha!”

Doorzetter

“In het begin hebben mijn moeder en ik het vooral samen gedaan, maar inmiddels kom ik alweer een tijdje bij Lars op ’t Hoog over de vloer”, vertelt Lieke. “Ze wil later heel graag de paarden in. Ze heeft daarom een tijdje terug twee weken lang op stal geholpen bij Lars en reed daarna nog haar eigen paarden thuis. Het leven van een (stal)amazone gaat natuurlijk niet over rozen, maar ze vond het geweldig! Ze is nog steeds van plan om haar instructeursdiploma te halen en wil nog altijd haar eigen stal runnen. Super leuk, maar als ze een andere ambitie had gehad waren we even trots hoor”, relativeert Amber.

Ups and downs

“Natuurlijk hebben wij ook ups en downs”, vertelt Lieke. “Maar dat heeft iedereen wel. Zo heb ik ben ik tijdens het buitenzetten van de paarden eens flink in mijn buik getrapt. Dat was absoluut niet gemeen bedoeld, maar het kwam heel ongelukkig uit. Het paard wilde zich gewoon omdraaien en wegrennen, maar sloeg daarbij met zijn achterbeen in mijn buik”, vertelt ze. “Haar lever, milt en longen raakten daarbij ernstig beschadigd. “Dat herstel duurde lang, maar ik ben gelukkig nooit bang geweest met rijden. Zulke ongelukken kunnen gebeuren, maar het is wel heel zuur als het je overkomt. Ik ben er inmiddels gelukkig helemaal van hersteld.”

Sportieve plannen

Afgelopen jaar deden Lieke en Jason mee aan de Brabantse kampioenschappen in het Z1 en willen daar dit jaar graag opnieuw aan meedoen. Daarnaast zijn ze druk met de overstap naar het Z2. “Mijn droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat lijkt me onwijs gaaf”, vertelt ze. “Als ik kijk naar de iets kortere termijn, wil ik graag de instructeursopleiding volgen en mijn eigen stal runnen.”
“Ze heeft een ambitieus toekomstbeeld en is vastbesloten om haar passie voor paarden verder te ontwikkelen en te delen met anderen. Dat ze het zo naar haar zin had bij Lars die twee weken, getuigt van doorzettingsvermogen”, sluit Amber af.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit