Make it happen
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Make it happen CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Column Jacob Melissen: “Voltooid verleden tijd”

Sport CHIO Rotterdam

“Het eerste onderdeel van het zondagochtend programma was een carrousel die werd gereden door de leden van de ponyclub van de Rotterdamsche Manege. Op deze manege is deze discipline erg belangrijk. Opa’s, Oma’s, ooms en tantes en natuurlijk de ouders bevolkten daarom massaal de tribunes. Als ik in mijn geheugen graaf hoor ik nog de stemmen van Tinus Ruiterkamp en Roelof Bril over de wedstrijdterreinen schallen. Met zeer kort afgebeten kreten schreeuwden zij de commando’s: Anjers!!!!, of andere - op Mars!!!!! gelijkende - commando’s.”

Advertisement

Vriendelijk verzoek

“Zo niet in het Kralingsebos. Daar klonken de commando’s haast verzoekend, als Maaaarrrusssh…. Het deed een beetje denken aan de conference van Paul van Vliet, die als Majoor Kees de compagnie meedeelt dat het commando: ‘Voorwaarts Mars’ met ingang van heden vervangen wordt door het commando: ‘Willen de heren zo vriendelijk zijn zich in voorwaartse richting te begeven in een door hen zelf gekozen richting, maar wel met het vriendelijke verzoek om met het linkerbeen te beginnen’.”

Met enen links

“Een andere enorme verandering. Het commando: ‘Met enen links of rechts’ was nu vervangen door kreten als ‘Speedo, Kleinpolderplein, Koopgoot, Watertaxi, Kralingsebos of Kralingseplas’. Ook klonk het commando ‘Binnenweg’. Op die wijze werd een relatie gelegd naar de vroegste locatie van de Rotterdamsche manege, die ergens in 1830 werd gesticht en in 1937 verhuisde naar de huidige locatie. Het grappige was dat de ruitertjes exact wisten wat ze na het horen van dit verzoek, want commando mag je het niet meer noemen, moesten doen.”

Breedtesport

“Na de mooie topsport op vrijdag en zaterdagavond was het een ook genoegen om deze pony’s en hun ruiters in de Kralingse piste in actie te zien. Mooi was het ook om te zien dat als een pony even moest mesten dat rustig werd toegestaan door de ruiter, die even later weer feilloos de plek in de formatie wist terug te vinden. Wat minstens zo leuk was om te zien dat voor deze kinderen de uitvoering zeker zo spannend was als de freestyle voor Emmelie of Dinja, want glimmend van het zweet verlieten ze met een blije lach op het gezicht de piste. Mooi, deze combinatie van topsport en breedtesport, alhoewel breedtesport in Kralingen in financieel opzicht een niet echt gekend begrip is.”

Hoofdmenu de paarden

“Wat ik verder mooi aan deze editie van het CHIO vond is dat het publiek weer de weg naar de schitterende locatie in Kralingen heeft weten te vinden. Er was voor mijn gevoel iedere dag meer publiek dan in de laatste pré Covid 19 edities. Daarnaast leefde het publiek - zelfs in de VIP ruimtes - constant enthousiast mee. Zagen we vroeger nog gestropdaste heren in blazer en dames op stiletto’s en naar de laatste mode gekleed met de rug naar de ring zitten, het lijkt er op dat dit nu voorbij is. Het hoofdmenu lijkt niet meer de gekonfijte ganzenlever en de daarbij behorende Chablis, maar dat wat in de zandpiste wordt geserveerd. Misschien is dat wel de grootste winst van het CHIO 2022.”

Door: Jacob Melissen

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots