Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss
The Dutch Masters 2022
© DigiShots
Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss The Dutch Masters 2022 © DigiShots DigiShots

Nederland goed vertegenwoordigd in FEI Wereldbekerfinales

Sport

Van donderdag 7 april tot en met zondag 10 april worden in het Duitse Leipzig de FEI Wereldbekerfinales in vier hippische disciplines verreden. Springruiter Harrie Smolders en dressuuramazone Thamar Zweistra gaan voor Nederland van start. Vierspanrijders Koos de Ronde en Bram Chardon gaan ook een poging wagen, net als Annebeth Kubbe dat zal doen in de discipline voltige.

Advertisement

Dressuur - Thamar Zweistra & Hexagon’s Ich Weiss 

Thamar Zweistra reed dit wereldbekerseizoen vijf kwalificatiewedstrijden en wist zich door mooie resultaten in Mariakalnok, Madrid en Den Bosch te plaatsen voor de finale. De amazone wist zich dit jaar voor de derde keer op rij te plaatsen voor de Wereldbekerfinale, maar vanwege de corona-pandemie en grote rhino-uitbraak werden de vorige twee finales geannuleerd. In Leipzig zal ze met haar negenjarige schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) van start gaan. De combinatie haalde in Den Bosch een score van ruim 77% in de kür. Ze zal het onder anderen moeten opnemen tegen titelverdiger Isabell Werth die met haar Weihegold OLD (v. Don Schufro) al drie jaar op rij de Wereldbeker won.

Springen - Harrie Smolders & Monaco

Harrie Smolders reist deze keer al voor de zesde keer af naar de Wereldbekerfinale voor springruiters. In 2016 boekte de 41-jarige springruiter in Gothenburg het beste finaleresultaat tot nu toe door als tweede te eindigen met Emerald (v. Diamant De Semilly). Hij wist zich dit wereldbekerseizoen met slechts één wedstrijd al voor de finale te plaatsen. In Londen eindigde hij als tweede met de dertienjarige ruin Monaco (v. Cassini II), het paard waarmee hij ook in Leipzig van start zal gaan. De combinatie is in vorm, want ze eindigden onlangs als tweede in de Rolex Grand Prix in Den Bosch.

Vierspannen - Koos de Ronde en Bram Chardon

Voor de vierspannen gaan zowel de 45-jarige Koos de Ronde als de 28-jarige Bram Chardon van start voor Nederland. Door goede resultaten in Lyon en Londen gaat Koos de Ronde voor de 16e keer naar de Wereldbekerfinale. In vele voorgaande edities eindigde hij op het podium. Bram Chardon reed dit seizoen slechts één kwalificatiewedstrijd in Genève en wist die op spectaculaire wijze te winnen. Voor hem wordt het zijn vierde Wereldbekerfinale.

Voltige - Annebeth Kubbe & Evermore R

Bij de Wereldbekerfinale Voltige zal Nederland vertegenwoordigd worden door de 22-jarige soliste Annebeth Kubbe. Zij neemt haar paard Evermore R (v. Zapatero) en longeur Lasse Kristensen mee naar Leipzig en debuteert daarmee in de Wereldbekerfinale. 

Het programma voor Nederlandse deelnemers: 
- Dressuur
  Wo 6 april Veterinaire keuring
  Do 7 april 18.30 uur Short Grand Prix
  Za 9 april 19.00 uur Finale Grand Prix Kür op Muziek

- Springen
  Di 5 april Veterinaire keuring
  Do 7 april 14.35 uur Eerste parcours (tabel C – jachtparcours)
  Vr 8 april 14.00 uur Tweede parcours (tabel A)
  Zo 10 april 14.45 uur Finale over twee manches

- Vierspannen
  Do 7 april Veterinaire keuring
  Vr 8 april 23.30 uur Eerste ronde
  Zo 10 april 12.40 uur Tweede ronde met Drive-Off

- Voltige
  Do 7 april Veterinaire keuring
  Vr 8 april 19.10 uur Dames individueel – Technische test
  Za 9 april 13.20 uur Dames individueel – Vrije Kür

Bron: KNHS

Foto: Digishots