Abe Litjens - Orchid's Tigersun
FEI European Championships Ponies 2016
© DigiShots
Abe Litjens - Orchid's Tigersun FEI European Championships Ponies 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

Paardenmelkerij Orchid’s leverancier topsportpony’s

Sport

Ruim 30 jaar geleden begonnen Carla en Paul van de Laar in de Brabantse plaats Zeeland hun paardenmelkerij. Niet wetende dat dit zou uitgroeien tot een begrip in de internationale ponysport. Op dit moment lopen 156 fokproducten in de internationale sport, waarvan zeventien pony’s hebben deelgenomen aan een Europees Kampioenschap. De pony’s lopen in vier disciplines. Springen, eventing, dressuur en aangespannen.

Advertisement

Alles begon met Kantjes Ronaldo

Zo werd er begonnen met New Forrest pony’s. Er werden merries gebruikt met een goed karakter, hardheid en werkwilligheid. Als hengst viel de keuze op Kantjes Ronaldo. In 2003 deed de eerste Orchid’s pony mee aan de Europese Kampioenschappen springen. Orchid’s DaVincii, sportnaam Romantico. In 2005 volgde de tweede. Orchid’s Exul, sportnaam Mirror. Dit is tevens een volle broer van de hengst Kantjes Carlando, die later ook nog veel topsportpony’s geleverd heeft. In 2006 was er op de Europese Kampioenschappen springen individueel de vierde plaats en team goud voor Duitsland met de pony  Orchid’s Karwin. 

Allround pony’s

Uiteindelijk was er de wens om wat meer temperament en elasticiteit bij de nakomelingen te verkrijgen. De hengst Kanshebber werd hiervoor gebruikt en in 1999 werden de eerste veulens geboren. Het doel is eerlijke, gezonde allround pony’s te fokken, die in één discipline uitblinken. De meeste nakomelingen lopen in de springsport, al zien we de laatste jaren steeds meer pony’s terug in de eventing. Hieruit blijkt de kwaliteit van het allround zijn.

Kandor van Orchid’s en Orchid’s Tigersun

Voor België kwam in de eventing  Kandor van Orchid’s zes keer op een Europees Kampioenschap aan de start. Voor Nederland zagen wij Orchid’s Tigersun tot nu toe vier keer terug op een Europees Kampioenschap. In 2016 onder Abe Litjens. In 2017 en 2018 onder Britt van Rijsewijk en in 2021 onder Kato de Smidt. Wegens corona was er in 2020 alleen een alternatief EK. In totaal liepen er vier pony’s mee op een EK eventing.

Elf pony’s springen

In het springen liepen Karim van Orchid’s en Kosmo van Orchid’s drie keer mee op een Europees Kampioenschap. Karim voor België en Kosmo voor Nederland. In totaal zagen we elf pony’s terug op een Europees Kampioenschap springen.

Dressuur

Ook in de dressuur zagen we twee Orchid’s in de ring verschijnen tijdens een Europees Kampioenschap. Orchid’s Syria kwam in 2015 uit voor België. Ook voor België , maar dan in 2018 hadden we Orchid’s Borneo II.

Nieuwe hengsten 

Op dit moment zijn er twee nieuwe hengsten aangeschaft. Op deze manier wordt er geprobeerd om toch weer wat minder temperamentvolle pony’s te fokken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Zapp, hij liep internationaal eventing onder Thierry van Reine en Viktoria Weyers en Kristall van Orchid’s. Paardenmelkerij Orchid’s is op deze manier uitgegroeid, tot een ponyfokkerij met internationale naam. Het einde is nog niet in zicht, dus het aantal van 156 FEI pony’s zal nog zeker gaan stijgen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan