Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst Lotty van Hulst

Merries en veulens voorop bij Carola Timmer Veterinary & Equine Services

Fokkerij Fokkerij Premium

Met een grootvader, vader, broer en echtgenoot als eigen ondernemers begon het bij Carola Timmer, na elf jaar als dierenarts in vaste dienst bij een grote praktijk in de buurt, ook te kriebelen. Ze begon op kleine schaal voor zichzelf, om vanaf 2020 full time te gaan voor Carola Timmer Veterinary & Equine Services. Hoefslag nam een kijkje bij haar op het bedrijf.

Advertisement

Tekst: Gemma Jansen| Foto’s: Lotty van Hulst

Carola legde zich helemaal toe op vruchtbaarheid en het drachtig krijgen van merries en de verzorging van veulens in hun eerste levensfase. Vanaf dag één bleek dit concept een succes. “Op het terrein stond een oude rundveestal. Deze is gerenoveerd en de oude stallen werden vervangen door paardenstallen. Ik kocht een echoapparaat en een opvoelbox en ben begonnen. 

Mijn huidige werk verschilt in wezen niet veel van mijn werk op de praktijk, want daar hield ik me in het voorjaar ook bezig met vruchtbaarheid. Op jaarbasis worden hier zo’n 35 veulens geboren. Dat begint in februari en meestal verwachten we eind juli de laatste, dus er is best wel veel spreiding.”


Divers concept

“Voordat ik fulltime voor mezelf begon, stond hier op het bedrijf al een aantal paarden van andere eigenaren. Sommige alleen in het veulenseizoen en andere het hele jaar rond. Een divers concept dus en dat is nu niet anders. Soms komen eigenaren uit de buurt alleen maar langs om hun merrie te laten scannen. 

Daarnaast is er ook een aantal merries dat speciaal voor het veulenen hierheen wordt gebracht. Vooral van eigenaren die niet 24/7 thuis kunnen blijven om hun merrie in de gaten te houden. Of eigenaren die gewoon te weinig ervaring hebben met geboortes en het begeleiden ervan liever overlaten aan een dierenarts. Deze merries gaan meestal na een paar dagen of weken weer terug naar huis. Sommige blijven lang genoeg om weer drachtig te worden. Anderen blijven hier tot het veulen oud genoeg is om gespeend te worden, waarna de merrie weer naar huis vertrekt en het veulen in de opfok blijft. 

Dat is namelijk nog een tak die we erbij hebben: een professioneel opfokbedrijf. In het voorjaar en de zomer draait hier alles om de merries en de veulens en op die plekken staan in de winter de jaarlingen. Het bedrijf is zo ingericht dat we handig kunnen schuiven.”


Meekijken op de telefoon

Carola legt uit: “Sommige paarden staan hier zelfs het jaar rond, bijvoorbeeld van eigenaren die ver weg wonen of in het buitenland. Onze oudste merrie hier is de negentienjarige Cheeta Ikaria Z. Zij krijgt ieder jaar een veulen. Haar eigenaar kan daar niet bij zijn, maar kan net als de andere eigenaren altijd meekijken op zijn telefoon. Met een speciale app kunnen zij hun merrie dag en nacht volgen. Een hele mooie technologische ontwikkeling waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. 

De hoogdrachtige merries staan speciaal daarvoor allemaal onder camerabewaking. We hebben acht stallen met een camera. Niet dat we daarvan afhankelijk zijn, want je kunt nog zo goed een camera in de gaten houden, om vervolgens als je even koffie gaat halen of naar het toilet gaat bij terugkomst een veulen in de stal aan te treffen ...”

Sligloo


“Of een merrie gaat iedere keer liggen en als je dan gaat kijken, dan staat ze weer rustig te eten. Wat dat aangaat, ga ik voor zekerheid. Daarom werk ik met het Sigloo-systeem. Met een standaard birth-alarm word je elke keer gebeld als een merrie plat gaat liggen en heb je dus vaak vals alarm. Dat is niet te doen als je zoveel merries hebt die omstreeks dezelfde tijd zijn uitgerekend. Ook gaat een standaard birth-alarm niet af als de merrie bijvoorbeeld staande gaat bevallen en dit Sigloo-alarm doet dat wel.

Ik heb tien kastjes; merries krijgen zo’n 14 dagen voor de verwachte geboorte een chip aan de buitenkant van hun vulva geïmplanteerd. Hierin bevindt zich een magneetje. Wanneer de geboorte in gang is gezet en de vagina wijder wordt, dan raakt dit magneetje verwijderd van de zender en gaat een alarmsignaal naar mijn telefoon om mij te waarschuwen dat de geboorte begint. 

Een ideaal systeem en veel beter voor mijn nachtrust, anders kan ik in de drukke tijd wel in de stal blijven slapen. Ik kan goed zonder slaap, maar het is wel fijn als ik alleen wakker word gebeld als er echt wat is. Hard werken hoort bij dit vak, maar als de veulens geboren zijn, dan wordt het vanzelf iets rustiger.”

Altijd op stal


In deze drukke tijd is Carola eigenlijk altijd op stal te vinden. “Ik ga in deze periode echt geen dag van huis. Daarvoor neem ik mijn verantwoordelijkheid voor ‘mijn’ merries en veulens te serieus, maar ik kan mijn dag hier wel zo indelen zoals ik zelf wil. Ik run het bedrijf samen met mijn man Kees. Hij heeft op hetzelfde terrein een moderne kalverhouderij en daar passen de werkzaamheden op mijn bedrijf mooi omheen. 

Daarnaast heb ik meestal ook verschillende stagiaires lopen. Nu zijn dat Rhodé  en Martine. Rhodé uit Alkmaar zit in het vierde jaar van de opleiding Paardenhouderij van het Clusius College. Zij is intern. Martine komt uit Ermelo en doet in Barneveld bij Aeres de opleiding MBO Paardenhouderij, tweede jaar. De stage van Rhodé duurt tien weken en Martine is hier het hele schooljaar twee dagen in de week. Het is niet alleen gezellig, maar er wordt zeker ook hard gewerkt. 

Het bedrijf is mijn visitekaartje en dat betekent dat de paarden dik in het stro staan en altijd de beschikking hebben over ruwvoer. De klussen doen we tussendoor en als je het goed bijhoudt, is het allemaal goed te doen. Het leuke is dat mijn stagiaires leren van mij, maar ik op mijn beurt ook weer van hen. Belangrijk vind ik het dat ze ook de kans krijgen om leuke dingen te doen.”

Opfok

“Er staan nu zo’n 35 jonge paarden buiten in de opfok. Daar heb je op goed controleren na relatief weinig werk mee, want ze staan dag en nacht buiten en eten en drinken halen doen ze zelf. In de winterperiode heeft de opfok binnen de hoofdrol en dan helpt onze buurman Ben mee. Hij heeft zijn bedrijf aan de Waterweg, net achter ons bedrijf. 

Bij hem staan er in de winterperiode 25 jonge paarden binnen en bij ons gaat het dan om ongeveer 20 fokmerries en even zoveel jonge paarden. Hoewel hier in de winter altijd minder paarden staan dan in de zomer, hoeft het uitmesten gelukkig niet met de hand te gebeuren, maar kan allemaal met de shovel worden gedaan.”

Spoedcursus

Kees was van huis uit niet aan paarden gewend, maar kreeg na zijn kennismaking met Carola daarin een spoedcursus. “Hij kan er tegenwoordig heel goed mee overweg en heeft er ook plezier in. Wij zijn in het werk dan ook goed op elkaar ingespeeld en dat maakt ons een echt team.

Al ben ik dierenarts, ik kan niet alles oplossen. Ik heb ook wel eens een veulen gehad waar de navelstreng helemaal om heen zat en die het daarom niet redde. Vorig jaar moest ik hier een oude merrie in laten slapen, waarvan de eigenaren er huilend bijstonden. Dat zijn de minder mooie kanten op dit bedrijf, maar het hoort er natuurlijk wel bij! Gelukkig slaat de weegschaal nog steeds ruim door naar de mooie kant. 

Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling in de seizoenen, maar ook in de diversiteit van werkzaamheden. Het is best heel druk, maar we werken wel thuis. Ik wil me puur blijven richten op de voortplanting en merk dat ik daarin steeds handiger en beter wordt. Mijn slagingspercentage drachtigheid is zonder meer goed en als ik in het voorjaar hier al die prachtige veulens in de wei zie, ben ik een heel gelukkig mens! Wat wil je nog meer.”

Veelzijdig paardenmens


De liefde van Carola voor paarden is niet uit de lucht komen vallen: “Vroeger mocht ik van mijn buurman in Ugchelen als meisje van een jaar of twee mee om de paarden uit de wei halen en erop zitten. Dat vond ik prachtig en daar is het mee begonnen. Ietsje ouder ging ik lessen bij manege Riant en was een jaar of tien toen ik mijn eerste eigen pony kreeg van mijn ouders. 

Eenmaal volwassen bleek ik het mennen nog leuker te vinden dan het onder het zadel rijden en kocht ik Kanway. Met hem heb ik lang gemend en ook veel gewonnen. Hij is nu 26 en fungeert als ‘vader’ in ieder jaar een nieuwe koppel jonkies in de wei en stagiaire Martine rijdt hem iedere week een paar keer. Om nog verder te komen in de sport begon ik een paar jaar geleden met Hero, een geweldig paard, dat nu in het mennen ZZ-dressuur, Z-vaardigheid en Z-SGMW is. Helaas heb ik in de drukke periodes op het bedrijf regelmatig te weinig tijd voor hem. Dus misschien ga ik hem verkopen, want hij is te jong en veel te goed om alleen maar weidevulling te zijn.”

Fokmerries


“Naast deze paarden hebben we nog Shetlander Zack voor onze zoon Ian en vier fokmerries, want inmiddels ben ik ook gegrepen door de fokkerij. Van mijn merries is Danita, een preferente elite sportmerrie van Uphill, mijn absolute favoriet. Ze komt uit een bekende merriestam en kostte een rib uit mijn lijf, maar ik ben zo enorm blij met haar. Zij heeft nu een prachtig en al verkocht hengstveulen van Fynch Hatton aan de voet en is inmiddels weer geïnsemineerd, met McLaren ditmaal.

Bluestyle van vader Johnson is eveneens een elitemerrie. Zij kreeg onlangs een fraai hengstveulen van McLaren en is tevens opnieuw gedekt met deze hengst. Dana Viola is een dochter van Tuschinski. Zij heeft naast stamboek-exterieur en D-OC geen overige predicaten vanwege een in haar jeugd opgelopen blessure aan haar achterbeen. Een hele goede merrie, maar ik moet gaan selecteren en het kan maar zo zijn dat ik haar verkoop, want iedereen vraagt tegenwoordig naar meer predicaten en die heeft zij vanwege haar blessure niet kunnen behalen. 

De laatste merrie is Zonie, een hele mooie, zwarte dochter van Special D. Zij is ook een elitemerrie en uitgebracht in de Z-dressuur. Zonie heeft al verschillende goede veulens gebracht, maar nu ze ouder is, zet ze vanwege een probleem met haar cervix na vier weken haar vrucht af. Daarom ga ik bij haar nu embryotransplantatie toepassen. Voor mij ook een hele goede leerschool, want daarin heb ik nog niet zoveel ervaring opgedaan en dat kan ik nu gewoon aan huis.”

Vijfsterrenhotel voor drachtige merries

  • Ruwvoer van eigen land (31 ha). 
  • Op het bedrijf afgestemde merrie- en veulenbrok: aan de hand van de uitslagen van het ruwvoer, met vitaminen en mineralen. 
  • Weidegang in de zomerperiode. 
  • Royale strostallen. 
  • Voldoende paddocks voor de broodnodige beweging. 
  • Cameratoezicht. 
  • Sigloo-systeem bij veulenen. 
  • Professionele opvoelboxen. 
  • Geavanceerd echoapparaat.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Hoefslag Magazine en is alleen te lezen voor abonnees.

Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst
Photography: Lotty van Hulst