Afbeelding

Fokkerij van Friese paarden en KWPN’ers komt samen: “We hopen op een gezond en fijn sportpaard”

Fokkerij

Het paradepaardje van het KWPN, de preferente hengst Jazz, bracht het grootste deel van zijn leven door op Stoeterij Broere, waar Kirsten Beckers hem trainde en succesvol uitbracht op het hoogste niveau. Arjen Jansen, bedrijfsleider en hoofd fokkerijzaken bij het bedrijf, werkte ook met Jazz. Hij en zijn vrouw Samantha Muñoz waren ook degenen die er bij waren toen Jazz op nieuwjaarsdag 2020 overleed …

Advertisement

Jazz is nog altijd beschikbaar voor de fokkerij!
Kijk snel op
hengst Jazz voor meer informatie

“Dat moment blijft ons altijd bij”, vertelt Samantha. “Maar meer nog bewaren we de geweldige herinneringen aan Jazz. Hij heeft hier nog een mooi pensioen gehad totdat hij overleed op 29-jarige leeftijd, en was en bleef de koning van stal. Zo’n paard als hij maak je maar eens in je leven mee.”

Stoeterij Kortland

Toen Arjan en Samantha in 2020 de kans kregen om het bedrijf in Alblasserdam over te nemen, besloten ze ervoor te gaan. Als Stoeterij Kortland timmeren ze aan de weg, met een bloeiende fokkerij annex SWS en opslag van diepvriessperma. Zo wordt onder andere sperma van de hengsten van Reesink Horses én van ‘good old’ Jazz natuurlijk, aangeboden.

Twee werelden bij elkaar

Het stel kent elkaar van de wereld van de Friese paarden en is ook nu nog actief bezig met het fokken van ‘de zwarte parels’, al is dat op zeer kleine schaal. “Het moest er een keer van komen dat we ook in onze fokkerij de Friezen en KWPN’ers bij elkaar zouden brengen. En dat is nu gebeurd. In principe zijn we niet voor outcross fokken, maar voor onze merrie Ariane fan ’t Koetsveld (Andries 415) maken we een uitzondering.”, vertelt haar eigenaresse.

Dwerggen

Ariane staat bij het KFPS op de lijst van laagverwante merries, en vandaar dat ze zeer interessant is om mee te fokken. “Helaas is de merrie drager van het dwerggen, dus bij de hengstenkeuze moeten we daar rekening mee houden. Hoewel we haar de afgelopen twee jaar – uiteraard - hebben laten dekken door een niet-dwerggen-vader, kreeg ze twee keer een veulen met dwerggen-achtige kenmerken. We willen dat niet meer meemaken, en dat speelt mee in de keuze om nu voor Jazz te kiezen.”

Sportpaard

Naast een emotionele lading die een veulen van Jazz voor hen heeft, denkt Samantha dat deze twee paarden hoe dan ook een interessant veulen kunnen opleveren. “De duurzaamheid en het werkwillige en koele karakter van Ariane gecombineerd met de ‘sport’, het model en de souplesse die Jazz inbrengt, moet het haast wel een fijne en mooie nakomeling opleveren. We hopen in elk geval op een gezond veulen, dat uitgroeit tot een goed sportpaard.”

KWPN en Fries

Steeds meer eigenaren van Friese merries durven het experiment van een niet-Friese hengst als partner aan. Emmelie Scholtens bracht met veel succes de door Trea Dolsma gefokte ruin Johnny be Goode uit (7e op het WK Jonge Dressuurpaarden in 2019), een Dream Boy x Tietse 428. De nu achtjarige bruine voert daarmee een kwart Fries bloed. Inmiddels loopt hij met een Amerikaanse amazone in de Lichte Tour.

Uitstekend diepvriessperma

“We zijn helemaal pro-KFPS en zouden nooit voor een niet-Friese hengst hebben gekozen als we niet die nare ervaringen hadden gehad de afgelopen twee keer. Ariane is na één inseminatie (drie rietjes) drachtig gescand, dat is een goed teken; het diepvriessperma van Jazz is van uitstekende kwaliteit.”

Jazz is nog altijd beschikbaar voor de fokkerij!
Kijk snel op Hengst Jazz voor meer informatie.