Olivia Marein E (Blue Hors Zackerey x Charmeur).Outlaw (Daily Diamond x Florencio), finalist Nationale Veulenkeuring.
Olivia Marein E (Blue Hors Zackerey x Charmeur).Outlaw (Daily Diamond x Florencio), finalist Nationale Veulenkeuring.

Hooggespannen verwachtingen voor jubileumeditie Borculo Elite Veulenveiling

Fokkerij
Advertisement
De recente successen tijdens de KWPN Kampioenschappen wisten nogmaals de reputatie van de Borculo Elite Veulenveiling te bevestigen. Veertig jaar na de eerste editie zetten eerder geveilde Borculo-dressuurveulens nog altijd de toon als er topresultaten in de sport en fokkerij geleverd moeten worden.

Nationale veulenkeuring

Meest in het oog sprongen de nationale keuringstitel voor de driejarige Lolana (mv. Vivaldi, fokker A. Dijkstra), een dochter van de eveneens op Borculo verkochte KWPN-hengst Galaxie, en de prolongatie van de Pavo Cup-zege voor de KWPN-hengst Imposantos (Wynton x Krack C, fokker W. Wijnen). Maar het succes ging nog verder en ook veulens uit de collectie van de komende Borculo Elite Veulenveiling speelden een rol. Zij plaatsten zich voor de kopgroep (top 10) van de Nationale Veulenkeuring, iets dat inmiddels een traditie genoemd mag worden.

Bijzondere jubileumeditie Borculo Elite Veulenveiling

Samen met de andere, streng geselecteerde veulens vormen zij een prachtige collectie van 58 dressuurveulens, die op donderdag 29 augustus onder de veilinghamer van Frederik De Backer komen in de passende entourage van PSC Lichtenvoorde te Vragender. Tijdens deze bijzondere jubileumeditie bestaat voor het eerst de mogelijkheid om ook online, dus op afstand en in real time, mee te bieden op de veulens. Geïnteresseerden dienen zich eerst te registreren op de website van Veulenveiling Borculo.

Erkende topfokkers

De verwachtingen voor de dressuurveulencollectie 2019 zijn hooggespannen. Vele erkende topfokkers hadden ook dit jaar de Borculo Eliteveiling hoog op de agenda staan en hebben hun beste veulens aangeboden. Onze selectiecommissie bestaande uit selecteurs Linda van Doorn en Peter Wetzelaer, bijgestaan door scouts Emmy de Jeu en Marcel Sterrenburg, heeft vervolgens de hoge Borculo-standaard op het gebied van model, beweging en genetische komaf kunnen hanteren. Het resultaat: een collectie sterk gefokte, opvallend bewegende dressuurveulens, die allen een florissante toekomst in de sport en fokkerij tegemoet kunnen zien.

Dream Boy, Desperado, Franklin en Toto Jr.

De vaderdieren van deze geweldige veulens bestaan veelal uit een mooie mix van aanstormend jong talent en actieve Grand Prix-hengsten van Nederlandse, Duitse en Deense bodem. Namen als Dream Boy (2x), Desperado, Franklin (3x), Glock’s Toto Jr. (3x), Daily Diamond (3x), Bernay (2x), Escamillo (2x), Escolar, Glamourdale, Valverde, Springbank II VH en de Blue Hors-hengsten Kingston (2x), Farrell (2x) en Zackerey komen voorbij. Al deze hengsten zijn samengebracht met opvallende, vaak ook beroemde moederlijnen, waarin (Grand Prix-)sport in meerdere generaties royaal aanwezig is. [caption id=”attachment_164858” align=”alignnone” width=”700”] Outlaw (Daily Diamond x Florencio), finalist Nationale Veulenkeuring.[/caption] [embed]https://www.youtube.com/watch?v=IuStfZqLjG4[/embed] Olivia JS (Glamourdale x Godfather)

Volle zus legende Valegro en lijn beroemde Dolly

Zo zien we van Dream Boy, net als Desperado lid van het zilveren Nederlandse EK-team, een opvallend merrieveulen, wier De Niro-moeder een zus is van de Grand Prix-paarden Orlandus (Lorraine van den Brink) en Partoes (David Wrightman). Van de gewilde Franklin komt onder meer een hengstveulen onder de hamer, waarvan de moeder eerder de Zware Tour-hengst Nespresso (Anne van Olst) bracht. Het bloed van Blue Hors Farrell zien we terug bij het hengstveulen (mv. Everdale) uit de rechtstreeks lijn van de beroemde Dolly, moeder van Just Mickey (Olympische Spelen 2004) en grootmoeder van de Grand Prix-paarden Meggle’s Boston en Dolman. En als we het hebben over Olympisch niveau geldt dit zeker voor het opvallende merrieveulen van Farrell’s halfbroer Füsten-Look, gefokt uit de volle zus van levende legende Valegro (Charlotte Dujardin). [embed]https://www.youtube.com/watch?v=8TtTh0OnjsY[/embed]

Orochata (Dream Boy x De Niro)

Moederlijnen Ferro, Charites en Dark Knight Texel

Pratende over de beste Nederlandse dressuurlijnen mogen de topveulens uit de moederlijn van Ferro (2x) en uit de nafok van de beroemde merrie Charites (4x) niet onvermeld blijven. Bij het hengstveulen (mv. United) van Fürst Toto zien we zelfs de moederlijnen van Ferro en Don Schufro gecombineerd worden en het merrieveulen (mv. Rousseau) uit de lijn van Charites is gefokt uit de moeder van KWPN-hengst Dorado (Anna Zibrandtsen). Grand Prix-hoop Glock’s Toto Jr. zien we als grootvader terug bij een van de veulens (v. Blue Hors Kingston) uit Charites’ nalatenschap, en we zien hem rechtstreeks als vader bij het beloftevolle merrieveulen (mv. Voice) uit de sterke moederlijn van de GP-paarden Dark Knight Texel, Belle Lady Texel en NMK-kampioene Iveniz Texel RS2.

Toppers van Vivaldi, Desperados en Romanov

Bewezen en toekomstig Grand Prix-bloed zien we ook samenkomen bij het merrieveulen (mv. Jazz) uit de lijn van de Grand Prix-hengst Donnerschlag, wier vader de beloftevolle Valverde is. Deze vijfjarige bracht vorig jaar de opvallende veilingtopper en imponeerde dit jaar op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Ook in de moederlijnen is het bloed van succesvolle WK-deelnemers duidelijk aanwezig. Wat te denken van het hengstveulen van de bewezen Romanov uit tweevoudig WK-merrie Zolena? Het bloed van wat oudere hengsten als Romanov is exclusiever vertegenwoordigd in de collectie. Dit levert verder een merrieveulen van Vivaldi op uit een zus van het Grand Prix-paard Sacre Coeur en een hengstveulen van Desperados FRH uit de lijn van de topmerrie Rasijgje en volle broer van een van de absolute veilingtoppers van 2018. https://www.youtube.com/watch?v=DviHUB0vbPU Oberyn Red Viper ZL (Romanov x Sir Sinclair) Exclusiviteit loopt als rode draad doorheen deze collectie, en zien we tot slot van een andere orde bij de beide hengstveulens van de reeds op vierjarige leeftijd overleden Dante’s Junior en bij het hengstveulen van de in de fokkerij spaarzaam ingezette GP-hengst H-Ekwador.

Wildcards

Ook dit jaar zijn er wildcards vergeven aan opvallende veulens. Franklin tekent voor het vaderschap van een fantastisch bewegende hengstveulen uit de zus van Vorst (Grand Prix, Anne van Olst). Het andere wildcardveulen is van Ghandi en komt uit een prachtige prestatielijn, waar cracks als Rambo (Daniëlle Houtvast), Zamora (Lynne Maas) en Bon Jovi (Diederik van Silfhout) en diverse KWPN-hengsten uit voortkomen. Al deze veulens en meer komen aanstaande donderdag onder de hamer tijdens een bijzonder veertigjarig jubileum dat nu al zijn schaduw vooruit werpt! [embed]https://www.youtube.com/watch?v=V3GXW0MqSE8[/embed] O’Neill VE (Franklin x Charmeur), wildcardveulen

Europa’s beste moederlijnen vertegenwoordigd in collectie springveulens

De springveulens bijten op woensdag 28 augustus het spits af in de aansprekende veilingaccommodatie van PSC Lichtenvoorde te Vragender. Als we een tipje van de sluier oplichten, zien we veel veulens afstammen van bewezen verervers als Balou du Rouet, Casall Ask, Cicero Z, Cornet Obolensky, Comme Il Faut, Emerald en Verdi TN, maar ook van nog weinig ingezette wereldtoppers als Don VHP Z en Tobago Z . Vervolgens zijn het de moederlijnen die deze jonge atleten exclusief maken. Zo zien we bij de nafok van Casall veulens uit de directe lijnen van Usha van ‘t Roosakker en van Coriana van Klapscheut en een veulen uit de volle zus van Verdi. Ook veulens uit zussen van Toulon en Unaniem, uit dochters van Candy (Pieter Devos) en VDL Groep Think Twice II (Leopold van Asten) en uit de moeders van Zenith SFN (Jeroen Dubbeldam) en Haertthago (Leon Thijssen) maken deel uit van deze geweldige collectie. https://youtu.be/Wyjq9jUxeBQ
Olivia Marein E (Blue Hors Zackerey x Charmeur).Outlaw (Daily Diamond x Florencio), finalist Nationale Veulenkeuring.