Afbeelding
Sanne van der Meer

Je eigen ‘gouden’ Bosco fokken? Het kan!

Fokkerij
Advertisement
Kijk snel op hengstbosco voor meer informatie. Op social media is hij een ster: de ‘gouden’ hengst Bosco, waarmee Esmee van Gijtenbeek op dit moment succesvol is in de dressuursport. “Wat een plaatje!”, “Die is knap” en “Wow, zo een wil ik ook!” waren maar een paar reacties op de Facebookpost over de Benicio-zoon op dehoefslag.nl. Goed nieuws: Bosco is beschikbaar voor de fokkerij! Bosco is een van de weinige sporthengsten met de palominokleur die goedgekeurd is in Nederland. Dat alleen al maakt hem bijzonder. Maar er zijn meer redenen waarom de Benicio-zoon opvalt. Hij heeft gewoon de wow-factor!

Elite-Fohlenauktion

Mede-eigenaar Rom Vermunt ‘ontdekte’ Bosco op de Oldenburger Elite-Fohlenauktion in 2013, een veiling waarvoor alleen de beste veulens van Duitsland geselecteerd worden. ‘Bosco was geprimeerd bij het Oldenburger Verband. Als veulen was hij al heel knap, niet alleen omdat hij die aansprekende palominokleur had, maar vanwege zijn mooie model en fijne bewegingen. Daarbij is hij heel interessant gefokt, met de beste Duitse dressuurhengsten in zijn pedigree.’

Oldenburg gekeurd

‘Bosco groeide mooi uit. Hij bleef die uitstraling houden, en marcheerde goed”, vertelt Vermunt. “En dus werd hij als 2,5-jarige voorgesteld bij het Oldenburger Verband, die hem vlot goedkeurde. Daarna ben ik hem uit het oog verloren. Hij heeft op een aantal hengstenshows gelopen en kreeg meerdere ruiters. Dat zal de reden zijn dat hij geen verrichtingstest aflegde in Duitsland.

Benicio x Quaterback

Vorig jaar kreeg Vermunt Bosco, als zesjarige, weer in het vizier. Hij haalde de Benicio x Quaterback-palomino naar zijn stal en trainde hem zelf door. “Bosco is geen groot paard met zijn 1.64 meter, maar hij maakt zich wel groot, en heeft veel body. Het ontbrak hem aan een degelijke basisopleiding, maar vanwege zijn topinstelling ‘“ hij wil altijd maar gáán en kan daarbij ook nog eens heel mooi sluiten ‘“ werd zijn rijdbaarheid snel beter.’

Koel in het hoofd

In oktober vorig jaar kreeg Esmee van Gijtenbeek de stoere palominohengst onder het zadel. De enorme werklust van Bosco viel ook haar op. “Hij is een heel intelligent en leergierig paard, daardoor ging het na een paar maanden razendsnel. Met de oefeningen heeft hij ‘“ met al zijn lossigheid en goede basisgangen ‘“ totaal geen moeite.”

Koel in het hoofd

Begin dit jaar startte Esmee de hengst succesvol voor het eerst, in het ZZ-Licht. “Dat kon, mede vanwege het feit dat hij zo koel in het hoofd is”, vertelt de amazone. “De reacties van jury en publiek waren hartstikke positief! Nu trainen we rustig door richting Lichte Tour.”

Palominokleur

Dit seizoen wordt Bosco aangeboden voor de dekdienst middels diepvriessperma. Zijn kunnen bij elk stamboek worden ingeschreven. Wat zijn kleur betreft: als je een merrie met de vosfactor met Bosco dekt, is de kans op een palominoveulen vijftig procent. Heb je een zwarte merrie of een merrie zonder vosfactor, dan is de kans op een andere bijzondere kleur, zoals valk of smokey black, ook vijftig procent.

Ferro-, Jazz- en Flemmingh-vrij

“Wordt het geen nakomeling met een opvallend kleurtje, dan heb je nog altijd een fijn sportpaard. Bosco kan het karakter, de rijdbaarheid en de instelling verbeteren en past naar mijn idee het beste bij opwaarts gebouwde merries met een sterke bovenlijn. Verder zorgt hij met zijn Ferro-, Jazz- en Flemmingh-vrije stamboom voor bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij.’ [vc_button title=”Informatie over dekken met Bosco” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://hengstbosco.nl/?utm_source=hoefslag_website&utm_medium=sponsored_content&utm_campaign=stallion_bosco”]   Foto: Sanne van der Meer