Minne Hovenga (rechts)
Minne Hovenga (rechts)

Fokker en KWPN-bestuurslid Minne Hovenga overleden

Fokkerij
Advertisement
KWPN-bestuurslid Minne Hovenga is op 63-jarige leeftijd overleden. Nog niet zo lang geleden werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Vorig jaar trok Hovenga zich vanwege zijn ziekte terug uit het algemeen bestuur van het KWPN. Hij ging een intensief behandeltraject in en trouwde in oktober nog met zijn grote liefde Esther de Melker.

Ideale kandidaat

Minne Hovenga trad in 2018 toe tot het Algemeen Bestuur van het KWPN. “Hij was de ideale kandidaat”,  meldt het stamboek. “Een aimabel persoon die zich goed kon verplaatsen in de positie en de mening van de leden en een grote historische kennis had van het KWPN.” Hovenga had een brede kennis en een groot netwerk binnen de paardenbranche en heeft in dat kader diverse (bestuurs-)functies bekleed.

Fokkerijraad Rijpaard

Voorafgaand aan zijn rol binnen het Algemeen Bestuur was Hovenga voorzitter van KWPN-regio Friesland en voorzitter van de selectiecommissie van de Starsale Veulenveiling. Hij vervulde vanuit het KWPN-bestuur tevens de functie van voorzitter van de Fokkerijraad Rijpaard. Samen met zijn partner dierenarts Esther de Melker runde hij in het Friese Jelsum een fokkerijstal, ‘Seldsum Stables’, waar niet alleen de sport, maar vooral ook moderne voortplantingstechnieken als embryotransplantaties en OPU’s aan de orde van de dag zijn. Op het bedrijf van Minne en Esther staan ongeveer 15 eigen fokmerries.

Condria-lijn

Minne startte zijn fokkerij in 1976 met een merrieveulen uit de Oldenburgse Condria-lijn van Paul Wendeln. Als tweejarige werd ze reservekampioene op de UTV en als driejarige vierde. Maar het meeste succes boekte hij met de Nimmerdor-merrie Ibalia-W. Zij bracht diverse goede springpaarden als ook de kampioene vrijspringen van 2008 Abalia SMH. Haar Cardento-dochter Bybalia SMH sprong met de Amerikaanse ruiter Jeffrey Fields 1.50m en is tevens de moeder van de door Minne en Esther gefokte en goedgekeurde KWPN-hengst Impala SMH. Met zijn partner Esther kreeg Hovenga drie kinderen en hij had tevens twee kinderen uit zijn eerste huwelijk. Hij had ook een kleinzoon. Mede dankzij de wensambulance bezocht Hovenga nog de hengstencompetitie in Zuidbroek, de Friesian Proms en de KWPN Stallion Show begin dit jaar.

Sterke man

‘Minne was een ontzettend sterke man die zich gesteund zag door familie, vrienden en zijn vrouw Esther”,  aldus KWPN-voorzitter Andries van Daalen. “Ik heb ongelooflijk veel respect voor Esther, die naast de zorg voor Minne ook het bedrijf draaiende wist te houden. Ze stond 24 uur per dag voor Minne klaar met haar liefdevolle zorg. Als collega-bestuursleden missen we in Minne een vakman op vele gebieden. Hij had een enorme kennis en affiniteit met de fokkerij en de nieuwe technieken die daarbinnen ontstaan. Wij gaan de noordelijke nuchterheid missen waarmee hij naar de zaken keek.” Bron: KWPN Foto: Digishots