Diederik van Silfhout - Kyando
Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021
© DigiShots
Diederik van Silfhout - Kyando Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021 © DigiShots

Arlando-zoon Kyando door in WK-selectie

Fokkerij
Advertisement
Grand Prix-hengst Arlando, die met met Diederik van Silfhout en Anna Zibrandtsen in het zadel tot de meest succesvolle dressuurpaarden van zijn generatie behoort, geeft zijn talent door. In Kyando (mv. Uphill) heeft hij bovendien zijn eerste goedgekeurde zoon. Eveneens met Diederik in het zadel drong de inmiddels geruinde bruine door tot de tweede ronde van de WK-selectie 2021 voor zesjarige paarden. [vc_button title=”Informatie over dekken met Arlando” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://hengstarlando.nl/?utm_source=hoefslag_website&utm_medium=sponsored_content&utm_campaign=stallion_arlando”] Wie kent de tot de verbeelding sprekende prestaties van Arlando eigenlijk niet... WK-brons in 2014, EK-goud in 2015, NK-goud en 4de op de Olympische Spelen in 2016, EK-brons in 2017 en diverse hoge klasseringen in wereldbekerwedstrijden; de hengst was met recht een wereldtopper!

Kyando

Zoon Kyando werd bij zijn goedkeuring bij het KWPN met een mooi rapport en een totaal van 83,5 punten beloond. Voor zijn rijdbaarheid & bewerkbaarheid ontving Kyando zelfs een 9. Zijn excellente dressuureigenschappen en zijn werkwilligheid heeft Kyando van zijn vader Arlando meegekregen.

Hoge fokwaarde, lage verwantschap

Arlando doet het uitstekend in de fokkerij. Zijn fokwaarde dressuur van 135 punten met een betrouwbaarheid van 79 procent bewijst dat. Wat de zoon van Paddox ook interessant maakt, is zijn lage verwantschapspercentage van 1,3 procent. Zelf is Arlando via zijn vader Paddox een kleinzoon van de topverver Ferro. Zijn moeder Herlanda is een dochter van de volbloedhengst Mytens xx. Dankzij de halfbloedhengsten Nur Primus en Marco Polo in de verdere generaties is het volbloedpercentage van Arlando ruim 53 procent. Daarmee kan Arlando ook uitstekend werk doen in de fokkerij als veredelaar van wat zwaardere merries of merries die ook meer ‘bloed’ kunnen gebruiken.

Pleaser

Vanaf het eerste moment dat Diederik van Silfhout plaatsnam op de rug van Arlando was hij gek met de hengst. ‘Arlando was altijd heel vlug, heel sensibel. Het lastigste in het begin was de controle krijgen, dat hete van hem in goede banen leiden. Later werkte zijn werkwilligheid juist in ons voordeel. Hij vond helemaal niks moeilijk, omdat hij zoveel talent heeft. Hij vond het leuk om het mij als ruiter naar m’n zin te maken, hij is een echte pleaser.’

Wel iets van Paddox

Met de vader van Arlando, Paddox, werd Diederik Europees kampioen Junioren in 2006. ‘Paddox was een ander soort paard, feller, meer hengst. Arlando was gemakkelijker en sensibeler. Maar dat eerlijke karakter en sterke achterbeen heeft hij van zijn vader. Wat opmerkelijk en ook heel fijn aan Arlando was, is dat hij zich niet laat afleiden. Hij heeft wel spanning, maar die kon ik heel gemakkelijk laten afvloeien. Hij had de aandacht bij mij en als ik geen fouten maakte, deed hij het ook niet.’

Barbie

Diederik omschrijft Arlando als een heel slim paard, dat snel leerde. ‘Hij wilde het graag goed doen en geen fouten maken. Als hij beloond werd omdat hij een oefening goed deed, dan was hij echt blij met zichzelf, dat zag je aan hem. Of Arlando een bijnaam had? We noemden hem wel ‘Ken’, van Barbie en Ken. Hij heeft zo’n mooi koppie en hij weet dat hij knap is.’

Verervingskracht

Arlando nam vier jaar op rij deel aan de grote kampioenschappen. Vorig jaar maakte hij op 16-jairge leeftijd zijn rentree in de wedstrijdbaan. Daarmee bewees de bruine onder zijn amazone Anna Zibrandtsen zijn goede constitutie en gezondheid. Zijn nakomelingen zorgen ervoor dat Arlando een fokwaarde van 106 heeft voor OC-gezondheid. Dat bewijst naast zijn hoge fokwaarde dressuur zijn verervingskracht.

Sport- en keuringspaarden

Ondanks dat Arlando maar weinig gebruikt is door de fokkers, kreeg hij naast Kyando toch een aantal zeer aansprekende sport- en keuringspaarden: Lichte Tour-paarden Galant H-S (mv. Galant) en It’s a Pleasure (mv. Sir Oldenburg), aangewezen hengst Kissinger (mv. Special D), 3de bezichtigingshengst Kyros AE (mv. Elegant) en 2de bezichtigingshengsten Jarlando (mv. Goodtimes) en Kanjer (mv. Flemmingh).

Sport

Wil je ook een Arlando fokken? Er is nog diepvriessperma van hem beschikbaar! [vc_button title=”Informatie over dekken met Arlando” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://hengstarlando.nl/?utm_source=hoefslag_website&utm_medium=sponsored_content&utm_campaign=stallion_arlando”] Let op: speciale actieprijs tot 15 mei!