Afbeelding
Foto: NRPS/Sandra Nieuwendijk

Vijftien NRPS-hengsten door

Fokkerij
Advertisement
Het aanbod op de eerste bezichtiging van de NRPS-hengstenkeuring was niet overweldigend, maar er kwam wel degelijk kwaliteit naar het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo afgelopen weekend. Bij de rijpaardhengsten zaten fijne, veelbelovende driejarigen en ook twee oudere hengsten, die zich onder het zadel goed presenteerden. Vooral de eerste groep ponyhengsten was in zijn geheel zeer aansprekend, met een paar echte uitschieters. Acht rijpaardhengsten en zeven pony’s zijn doorverwezen naar de tweede bezichtiging op 10 januari.

Rijpaardhengsten

Bij de rijpaarden sprongen twee hengsten uit 2011 er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Cat.nr. 15 (foto), zoon van Serano Gold uit een keur; prest.sport merrie van Nourejev x Dream of Heidelberg x Belisar liet zowel in beweging als bij het springen zijn talent blijken. Cat.nr. 16 overtuigoede zoals verwacht in het springen, maar kon ook in draf goed uit de voeten. Het is een zeer interessant gefokte 3,5-jarige zoon van Bubalu VDL x Indoctro x Silvano x Hanassi xx. Moeder Uzamieka VDL is ook de moeder van Bugatti VDL, en haar moeder Aziemieka pref; prest.fok bracht zes internationale springpaarden voort, waaronder drie goedgekeurde hengsten. Een 2,5-jarige met veel springtalent was cat.nr. 7 Carambole x Canturano x Athlet Z x Landmeister. Al goed aan de maat is cat.nr. 10, de aansprekende 2,5-jarige Casandro JVR (v. Charmeur uit keur; röntgen; prest.sport v. Sandreo x Wellington x L’Espoir). Twee goed bewegende hengsten uit 2012 met veel dressuurbloed zijn de cat.nrs. 4 en 5. Nr. 4 Dream Boy Junior stamt van Dream Boy uit de keurmerrie Winsley (Paddox x Saint Urus d’Olympe x AA x Zeus). Cat.nr. 5 is een zwarte zoon van Lord Leatherdale uit Twicky (Negro x Joost x Abgar xx). De moeder van deze hengst heeft in combinatie met Don Ruto het internationale dressuurpaard Don Jovi voortgebracht, die op jonge leeftijd bij het NRPS werd goedgekeurd en een aantal goede nakomelingen heeft voortgebracht. De in 2010 geboren volle broer van cat.nr. 5 werd onder de naam Lord Jovi eveneens bij het NRPS goedgekeurd. De twee oudere hengsten die een ronde verder zijn, werden geboren in 2007 (cat.nr. 20) resp. 2006 (cat.nr. 21). De oudste is een imposante schimmel zoon van Florett AS uit een stermerrie van Ulster x Abgar xx x Pericles xx. De zevenjarige San Loui werd in Duitsland gefokt en is al AES gekeurd. Hij stamt van Sandro Hit x Fidermark I x Glücksklee x Lucius xx. Beide hengsten lieten zich goed zien in de drie basisgangen onder het zadel en leverden bij het vrijspringen ook een nette prestatie.

Rijponyhengsten

Tot de uitschieters bij de ponyhengsten behoren cat.nr. 31 Flint Fortuna ZH en cat.nr. 27 Zarif FortunA, afkomoestig uit dezelfde ponymerriestam van Van Herwaarden uit Kerkdriel. Flint Fortuna stamt van First Stayerhof’s Ramzi H uit Fenne Fortuna (Manpower Ludinga x Condor ox x Mirok ox x Polyus ox) en is een volle broer van Fay Fortuna, de driejarige Nationaal kampioene 2014 aan de hand. Zarif FortunA is een zoon van Zodiak uit Faith Fortuna, de grootmoeder van Flint en Fay. Veel NRPS-ponybloed stroomt ook door de aderen van de palominokleurige cat.nr. 23 Davino (Don Carino du Bois x FS Don’t Worry x Scapino BB ox). Gefokt uit een NRPS-pony van Casper x Zodiak x Lurex ox, maar met een Belgische vader, is cat.nr. 38 Lexus van de Claevervallei (v. Vedet van de Vondelhoeve = Vivaldi-Valiant Starlight x Navarino x Daikir ox). Hij overtuigoede zowel aan de hand als in het vrijspringen en presenteerde zich ook heel netjes in de drie basisgangen onder het zadel. Ook cat.nr. 29 Call me Mr. Handsome heeft een NRPS-moeder, namelijk Blyca keur; röntgen (Blyton x Casper x Aron). De vader is de Duitse Rijpony FS Champion de Luxe. Meervoudig EK-pony amazone Demy Kurstjens bracht de 1.47 m hoge hengst voor. Cat.nr. 32 is een goudkleurige valk, een 3,5-jarige zoon van de NRPS-gekeurde EK-ponyhengst Power and Paint uit een Welsh moeder van Orchard Red Prince x Vita Nova’s Hanassie x Esmir ox. Helemaal Welsh gefokt is de 1.37 m hoge Be Veenstra’s Hassebassie (Brouwershaven Diamond Hit x Kompas Solferino x Eros). Dit is de derde valkkleurige hengst die in de tweede bezichtiging zal verschijnen, hij heeft cat.nr. 22. Zes hengsten uit de catalogus (vier rijpaarden, een Arabisch volbloed en een pony) konden om verschillende redenen nu niet naar Ermelo komen, maar zullen zich presenteren op de nakeuring (9 januari). Persbericht NRPS/Hoefslag