Catalogusnummer 2 Lars van de Landhorst werd met 80 punten goedgekeurd.
Catalogusnummer 2 Lars van de Landhorst werd met 80 punten goedgekeurd.

Klassieke Gelderlander fokkerij met drie hengsten uitgebreid

Fokkerij
Advertisement
Drie hengsten konden afgelopen zaterdag worden toegevoegd aan de fokkerij van het Klassieke Gelderlander Paarden Stamboek (KPST). Het stamboek, dat medio vorig jaar erkend werd door het RVO streeft ernaar klassieke Gelderse bloedlijnen voor de toekomst veilig te stellen. Van de drie aangeboden hengsten was catalogusnummer 2, Lars van de Landhorst diegene die met het hoogste aantal punten (80) werd goedgekeurd.

Edel-Klassieke register

De vierjarige vos stamt af van de IHW-gekeurde Deifeldt's Liberty uit de KWPN-keurmerrie Willona (van Cinovo) en staat in het Edel-Klassieke register. Fokker en geregistreerde is FJM Beursken uit Didam. De hengst bezit een zeer mooi front en een echte Gelderse uitstraling. De ruglijn is sterk bespierd, de schoft zou langer mogen doorlopen. Gedurende zijn beoordeling had de hengst wat last van spanning, wat de beoordeling van de stap bemoeilijkte. De draf en galop worden met de nodige flair gebracht, waarin het achterbeen goed ondertreedt.

Z-dressuur

Catalogusnummer 3 is een hengst uit het registerboek. Jetisem is een zesjarige nakomeling van de tuigpaardhengst Ditisem uit Fionda van Aquarel. fokker DR ter Schure uit Oosterzee, geregistreerde E Nijenhuis uit Nijken. De hengst wordt in de Z-dressuur uitgebracht. Jetisem is een paard met een zeer sprekend hoofd, de hals is voldoende van lengte maar neigt naar iets onderhals. De rug is een fractie gezonken. De stap is kort. De draf en galop worden met zeer veel buiging in de gewrichten getoond, waarbij het achterbeen meer onder de massa gebracht mag worden. De hengst is ingeschreven met 77 punten.

Gelderlander-bloed

Catalogusnummer 1 Gothiek heeft van de drie aangeboden hengst het hoogste percentage Gelderlander-bloed. De hengst is een zoon van de AES-goedgekeurde Go with the flow (v Oscar x Parcival) uit de KWPN-stermerrie Onita van Harmonie. Fokker en geregisteerde is AW van Lijssel uit Liessel. De hengst doet nog zeer jeugdig aan en mag sterker gespierd raken. In beweging waardeert de hengst zicht op. De draf is lichtvoetig en de galop wordt met voldoende balans getoond. Met 75 punten is ook deze de hengst aan de fokkerij van het KPST toegevoegd.

Shownummer

Na de drie te keuren hengsten maakten ook nog de KPST-erkende hengsten Sirius, de bonte Remy en de Ahoy-nakomeling Abrilon nog hun opwachting voor een shownummer. Ook de nieuw goedgekeurde Jetisem werd onder het zadel gepresenteerd. Abrilon werd voor het shownummer aangespannen voorgesteld. Tekst: Albertine Nannings Fotograaf: Nicole Lieuwen
Catalogusnummer 2 Lars van de Landhorst werd met 80 punten goedgekeurd.