Afbeelding
De Hoefslag

Jacob Melissen over KWPN Hengstenkeuring I “Heeft u dat nu ook €¦..”

Fokkerij
Advertisement
Heeft u dat nu ook, dat u net als ik vindt dat één van de mooiste aspecten van een hengstenkeuring niet alleen het aanhalen van de sociale contacten is, maar dat u vooral ook de discussie mist? Als we fysiek op de hengstenkeuring zijn stellen we elkaar vragen als “Zie jij dezelfde sterke punten als ik? Heb jij ook twijfels over de schoudervrijheid? Is het rechtervoorbeen wel helemaal zuiver gesteld? Is hier geen sprake van extreem veel souplesse op de sprong? Heeft dit paard wel voldoende vermogen? Noemen we dit gedragenheid in de galop?”. Kortom, het continue toetsen of dat wat we waarnemen terecht is of dat weer eens spijkers op het spreekwoordelijke lage water aan het zoeken zijn.

Uitgebreidere motivatie

Nu is er slechts één toetsingsmoment en dat is het voldongen feit dat Cor Loeffen of Bert Rutten presenteert. Hun woord is wet en hun ja of nee moeten we via de livestream voor waarheid aannemen. Ik had het wel mooi gevonden wanneer beide heren, juist dit maal, een uitgebreidere motivatie zouden hebben gegeven aan het beeldscherm kijkende publiek waarom zij tot hun beslissingen zijn gekomen. Niet alleen waarom het een nee is geworden, maar ook waarom men besloten heeft toch een positief oordeel te geven. Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit binnen de kaders van een tijdschema niet past. Maar het KWPN heeft de beelden en ik zou de inspectie van dit stamboek graag een uitdaging willen geven. Selecteer vier maal 15 hengsten uit de tweede bezichtiging; 30 die het wel gehaald hebben, waarvan 15 in de spring- en 15 in de dressuurrichting, en 30 die het niet gehaald hebben, ook uit beide richtingen. En geef daarmee als het ware een Masterclass met gedegen informatie waarom “het hoedje van Heidema” werd opgehouden of afgenomen.

Concentratievermogen

Heeft u dat nu ook, dat het concentratievermogen om de keuring te volgen thuis zittend achter de computer, toch minder is dan wanneer we lijflijk aanwezig zijn? Het is net als met een film. In de bioscoop mis je niets, maar thuis kijkend naar dezelfde film middels een streaming dienst komt de afleiding continue op je af. Je gaat toch even een kopje koffie halen, je telefoon gaat, en als je naar het toilet moet wacht je niet op een sleeppauze, zoals je wel doet op de hengstenkeuring. Met als gevolg dat je toch dingen mist.

Fokkerij tool

Heeft u dat nu ook? Ik ben een enorme liefhebber van progressie op alle mogelijke gebieden, dus ook op het vlak van de fokkerij. Zo lijkt mij de ontwikkeling van de KWPN fokkerij tool een enorme stap voorwaarts om fokkers behulpzaam te zijn bij het maken van de juiste keuze voor een het beste bij hun merrie passende hengst. Deze tool kan een belangrijke rol gaan spelen, omdat er een match wordt gemaakt richting fokdoel en exterieur, alsmede qua inteelt. Maar er is nog iets waar ik op hoop en dat is de waarheid van het Engelse gezegoede “the proof of the pudding is in the eating”. Ik hoop dat het KWPN niet alleen registreert welke veulens met behulp van deze tool verwekt worden, maar dat dit ook op het stamboekpapier vermeld gaat worden. Ik pleit dus voor een nieuwe vermelding op het stamboekpapier, bijvoorbeeld KWPN tool***, dan wel KWPN tool**, dan wel KWPN tool*. Daarbij staan de drie sterren voor een nakomeling uit de top drie, twee sterren voor de hengsten vier t/m tien en één ster voor een nakomeling van een hengst die in de aanbevelingen tussen de elfde en twintigste plek staat. In het vervolg daarop zou ik mij kunnen voorstellen dat erop de keuringen aparte rubrieken gaan komen voor de paarden die met behulp van deze tool zijn gefokt. Alleen met een nauwgezette vastlegging van de resultaten van deze tool kan men op termijn de waarde niet alleen bewijzen, maar ook verder bijgeslepen en verfijnen. Het KWPN heeft met het in de markt zetten van deze tool een nieuwe trend gezet, waarvan ik op voorhand overtuigd ben dat deze in minimaal 75% van de aanbevolen hengsten goed gaat werken. Waar het dan om gaat is: hoe maak je van die 75% de noodzakelijke 95%.

Hengstkeuze

Heeft u dat nu ook, dat u net als ik tijdens de hengstenkeuring vaak denkt ‘wat is nu in vredesnaam de reden geweest om bij deze merrie voor die hengst te kiezen’? Vaak is dan de conclusie dat de ratio plaats heeft gemaakt voor de in overdaad aanwezige emotie. De boven geschetste tool kan hopelijk in een veel gevallen de emotie in toom houden en de noodzakelijk ratio terugbrengen. Als veel fokkers zich mede laten leiden door deze tool zou deze mogelijkheid wel eens één van de belangrijkste factoren kunnen gaan worden om Nederland het toonaangevende fokkerijland te laten blijven. U hoort mij nu niet zeggen dat er hierdoor de komende tien jaar meer absolute cracks gefokt gaan worden, maar ik ben er wel van overtuigd dat met behulp van deze tool over tien jaar veel meer paarden op 1.45m en 1.50m niveau zullen springen en op een gemiddeld hoger niveau in de dressuursport zullen gaan uitkomen.   Bron: Jacob Melissen Foto: Digishots