Afbeelding
De Hoefslag

Hoe werkt een pretecho bij paarden?

Fokkerij
Advertisement
Een nieuwsgierige fokker kwam met zijn Friese merrie langs op de paardenpraktijk van dierenarts Matthijs van Waart. De merrie was drachtig en de fokker wilde graag weten of zijn merrie een hengst- of een merrieveulen verwachtte.

Voorkeur

Van Waart zegt: '˜Het is technisch mogelijk om bij paarden het geslacht van het ongeboren veulen te bepalen. De eigenaar van de Friese merrie had een geïnteresseerde koper voor zijn drachtige merrie in Amerika. De potentiële nieuwe eigenaar wilde graag weten of hij de merrie met hengst- of merrieveulen kocht waarbij hij al had aangegeven dat zijn voorkeur uitging naar een merrieveulen'.

Echo

Het geslacht van het ongeboren veulen kan vastgesteld worden via genetisch onderzoek of door het maken van een echo. Als het veulen in een vroeg stadium uit de merrie is gespoeld is het mogelijk om via een genetisch onderzoek vast te stellen of er sprake is van een mannelijk of vrouwelijk embryo. In het geval van de drachtige Friese merrie bepaalde Matthijs het geslacht van het veulen via echografisch onderzoek. Dit kan volgens Van Waart, mits de kwaliteit van de apparatuur het toelaat, op verschillende momenten van de dracht.

70 dagen

Hij licht toe: '˜De beste periode om een rectale echo, vergelijkbaar met het scannen voor ovulatie, te maken is als het ongeboren veulen ongeveer 70 dagen oud is. Als het veulen goed ligt, dat wil zeggen dat de navelstreng en achterbenen goed in beeld te krijgen zijn, dan is er vast te stellen welk geslacht het veulen heeft. De betrouwbaarheid van het bepalen van geslacht via echografisch onderzoek is  afhankelijk van de kwaliteit van het echo-apparaat en de kunde en ervaring van de dierenarts die de echo uitvoert'.

Pretecho

Matthijs van Waart vertelde de eigenaar van de Friese merrie dat de betrouwbaarheid van echografisch onderzoek tussen de 75 '“ 95 % ligt: '˜De koper in het buitenland kon geen honderd procent zekerheid krijgen. Dit komt er eigenlijk op neer dat de echo gezien moet worden als een soort '˜pretecho'. Uit het echografisch onderzoek dat ik bij Friese merrie deed, maakte ik op dat er een merrieveulen geboren zou worden. De blije eigenaar was opgetogen en bood aan om op gebak te trakteren als mijn voorspelling zou kloppen. De merrie maakte de oversteek naar Amerika en maanden later kwam de eigenaar langs om koffie te drinken. Hij had een heerlijke taart meegenomen'. Bron: Phryso Foto: Remco Veurink