Afbeelding
DigiShots

Analyse KWPN najaars verrichtingsonderzoek KWPN springen

Fokkerij

Vorige week was het examen van het verrichtingsonderzoek KWPN springen en dressuur. Er werden op het eindexamen van het KWPN najaars verrichtingsonderzoek 20 hengsten goed gekeurd bij de spring gefokte hengsten. Tijd voor een analyse.

Prestatie moederlijnen

Het aantal ingeschreven springhengsten uit een prestatie moederlijn was opvallend. Cor Loeffen vertelt: “Het verrichtingsonderzoek is heel goed verlopen. We hadden meerdere drie jarige hengsten en ook oudere hengsten. De test van 21 dagen is genoeg om een goede indruk te krijgen. Bij de driejarigen zitten een aantal paarden met wat mogelijkheden en vooral de oudere hengsten hebben een hele goede indruk achter gelaten. We hebben hengsten uit merrielijnen die uit België komen, die veel nafok hebben die in de sport goed gepresteerd hebben. We hebben hengsten ingeschreven uit goede Belgische moederlijnen en uit een Franse en Holsteiner merrielijn. We hebben niet alleen buitenlandse hengsten, maar ook met een hele goede moederlijn erachter. Het is heel interessant om de merrielijn van Opaline des Pins weer in de fokkerij te hebben (Opaline des Pins is onder andere moeder van de Olympisch kampioen Jus de Pomme red.).” 

Cero Blue TN

Cero Blue TN behaalde met 91 punten de hoogste score ooit voor een spring gefokte hengst. Wat maakt Cero Blue volgens Cor Loeffen zo bijzonder? “Cero Blue TN is een heel compleet paard. Een paard dat altijd goed bezig is met zijn werk. Hij heeft een hele goede techniek van springen; een hele klassieke manier van springen. Hij toont veel afdruk en hij is gretig, zonder zijn verstand te verliezen. Hij blijft altijd goed gefocust en dat is een duidelijk pluspunt voor een springpaard. Hij springt goed vanuit zijn schoft, kon zijn sprong goed afmaken.”

Hoogtepunt

De zesjarige Cero Blue TN (v. Chacoon Blue u. Die Zera v. Balou du Rouet, Stamm 3615, fokker: Harm Thormählen) komt uit de prestatie stam van Fein Cera. Harm Thormählen was zelf ook aanwezig en zegt: “Het was voor mij een hoogtepunt om de door mij gefokte hengst met de hoogste punten ooit voor zijn verrichtingsonderzoek te zien slagen. Ik heb altijd in deze hengst geloofd en dit vertrouwen werd gedeeld door Team Nijhof die de hengst al vier jaar samen met mij en Philipp Baumgart in eigendom heeft. Deze lijn heeft mij al zo ontzettend veel mooie momenten gebracht met merries die1.60m hebben gesprongen. De grootmoeder van Cero Blue TN heeft de Hamburger Derby gewonnen en haar halfzus was Ornellaia sprong 1.60m met drie verschillende ruiters. Dan daar weer de oma van is Fein Cera. Zij was in 2002 het beste springpaard ter wereld na de wereldruiterspelen van Jerez de la Frontera. Haar moeder, Cera, sprong op haar beurt ook weer 1.60m. De wil om te presteren zit erin.”

Telstar JM TN

Een andere zeer bijzondere hengst is de vierjarige Telstar JM TN (v. Ermitage Kalone u. Frauke v. Muscaris d’Ariel, fokker: Hengstenhouderij van Dijck). Zijn vader Ermitage Kalone is zeer actueel nadat hij dit jaar het Belgisch kampioenschap wist te winnen onder het zadel van Gilles Thomas. Hij was 18 maanden oud toen hij werd ontdekt door Joris van Dijck. Zijn vader Marcel van Dijck zag ook meteen de kwaliteiten en dekte met Ermitage Kalone, toen hij vijf was, de merrie Frauke. De moederlijn van Telstar JM TN is heel speciaal voor Marcel van Dijck. Want de lijn van Opaline des Pins heeft hij goed gekend en zo zijn zijn twee favoriete merrielijnen samen gekomen in Telstar JM TN. Zoals de 89-jarige Marcel zelf zei: “Dit succes is heel bijzonder voor mij.” 

Verrichtingskampioen bij de driejarigen

De driejarige Pinacolada van Seldsum (v. Dominator 2000 Z u. I-Nabalia SMH v. Namelus R, fokker: M. Hovenga) werd verrichtingskampioen bij de driejarigen met 86 punten. Fokker Minne Hovenga heeft Pinacolada van Seldsum nog als veulen nog meegemaakt voor hij op 30 april 2020 overleed aan de gevolgen van een hersentumor. De fokkerij die Minne opbouwde zet zijn vrouw Esther Hovenga voort. Het geloof dat zij en de mede eigenaren, Jan van Meever en sinds dit jaar Joy Lammers, toonde in de driejarige Pinacolada van Seldsum door hem aan te houden werd beloond met een hele goede test.