Annemarie Sanders was de eerste Nederlander op een WK dressuur,  die in 1982 in Lausanne met Amon doordrong tot de individuele finale en als zevende eindigde
Annemarie Sanders was de eerste Nederlander op een WK dressuur, die in 1982 in Lausanne met Amon doordrong tot de individuele finale en als zevende eindigde Foto: Arnd Bronkhorst

WK dressuur feitelijk bekeken: Nederland tweede op medaillespiegel

Dressuur WK Herning

Het eerste Wereldkampioenschap dressuur werd in 1966 in het Zwitserse Bern verreden en telde 24 deelnemers uit zes landen. Josef Neckermann werd de eerste Wereldkampioen met Mariano. Het zette zijn landgenoot Harry Boldt met Remus op 12 punten achterstand, terwijl Reiner Klimke met Dux als derde eindigde met één punt achterstand op Boldt. Neckermann nam ook nog deel met Antoinette, waarmee hij derde werd in de zogenaamde ‘Reprise de Rappel’, die gewonnen werd door Klimke, voor Boldt. 

Advertisement

Tekst: Jacob Melissen

Reprise de Rappel

Voor die ‘Reprise de Rappel’ plaatsten zich de beste zes uit de landenwedstrijd die als Grand Prix uitgeschreven stond. 

Nu lijkt het vreemd dat het WK in één wedstrijd werd beslist, de Grand Prix, waarin zowel het individuele als de teammedailles werden verdeeld. Vier jaar later in Aken was dat al anders, want toen won Rusland de landenwedstrijd en eiste de als tweede in het individuele klassement van deze wedstrijd eindigende Elena Petushkova met Pepel in de individuele finale het goud op, voor de legendarische Liselott Linsenhoff met Piaff.

15 x WK dressuur

Het WK dressuur viert in Herning haar derde lustrum; het is namelijk de 15de maal dat een WK dressuur wordt gehouden. In totaal hebben tot nu toe 26 Nederlandse ruiters met 40 verschillende paarden deelgenomen aan een WK. Bonfire, Ferro, Parzival, Amon en Sunrise hebben tweemaal meegedaan. Dat geldt ook voor Le Baby en Dondolo. Le Baby nam in 1879 deel aan het WK met Cees Benedictus Lieftinck en vier jaar later met Inge van der Schaft. Dondolo liep in 1994 onder Sven Rothenberger en vier jaar later nam dit paard deel met Gonnelien.

Dr Reiner Klimke

Nederland deed voor het eerst mee aan het WK dressuur in 1974. Een WK met drie deelnemers in de landenwedstrijd, waarmee het dus een voorloper was op de Olympische reglementen van Tokio. Reiner Klimke won goud met Mehmed ,voor Liselott Linsenhoff op Piaff en Elena Petushkova op Pepel. De landenwedstrijd werd gewonnen door Duitsland, waarin Karin Schlüter met Liostro het trio completeerde. Rusland eindigde als tweede, voor Christine Stuckelberger met Granat. Nederland werd achtste. 

Annemarie & Amon

Het team bestond uit Marjolijn Greeve met Lucky Boy, John Swaab met Sylen, Cees Benedictus Lieftinck en Kees Vellinga met Löwencron, die als reserve mee was. Annemarie Sanders was de eerste Nederlander die in 1982 in Lausanne met Amon doordrong tot de individuele finale en als zevende eindigde. Vier jaar later in het Amerikaanse Cedar Valley werd Annemarie, opnieuw met Amon, vijfde en Bert Rutten met Robby 10de in het individuele klassement. 

Eerste keer teammedaille in 1986

Voor Nederland werd daar de eerste medaille gewonnen, want Tineke Bartels met Olympic Duco, Helene Pen-Aubert met Mr X en Annemarie en Bert veroverden de zilveren team medaille.

Medaillespiegel: Nederland tweede

Medaillespiegel teams, 1966 t/m 2018
goud

zilver

brons

1 Duitsland

12

1

1

2 Nederland

1

4

1

3 Rusland

1

2

2

4 Zwitserland


3

3

5 USA


2

2

6 Groot Brittannië


2

1

7 Denemarken1

7 Spanje1

7 Zweden1

7 Oost Duitsland** 1


14

14

14

Medaillespiegel individueel,1966 t/m 2018
goud

zilver

brons

1 Duitsland

9

8

9

2 Nederland

4

2

2

3 Groot-Brittannië

2

2

2

4 Zwitserland

1

2


5 Denemarken

1

1

1

6 Rusland

1


2

7 USA


1

2

8 Finland


1


8 Spanje


118

18

18


Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding met werkende link niet toegestaan.