Thamar Zweistra - Hexagons Ich Weiss
CDI Compiegne 2022
© Digishots
Thamar Zweistra - Hexagons Ich Weiss CDI Compiegne 2022 © Digishots digishots

Alex van Silfhout over eliminatie TeamNL tijdens CDI5* NC Compiégne: “Dat het zo eindigt is wel heel zuur”

Dressuur

Een deceptie voor TeamNL tijdens de Nations Cup in Compiégne. Het team dat met bondscoach Alex van Silfhout was afgereisd naar Frankrijk waren Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil), Madeleine Witte-Vrees met Finnländerin (v. Fidertanz) en Adelinde Cornelissen met Fleau de Baian (v. Jazz). Na de proef van Adelinde besloot de hoofdjury de combinatie uit te sluiten wegens de bloedregel wat betekende dat het team uit de wedstrijd lag. Volgens bondscoach Alex van Silfhout is daar het laatste woord nog niet over gesproken. “Geen bloed te zien!”

Advertisement

Heel zuur

Thamar Zweistra zette het beste resultaat neer in de Grand Prix door als zesde te eindigen met een nieuw PR: 72,57%. Madeleine Witte-Vrees had te kampen met enkele foutjes en werd negentiende met 68,72%. Na de proef van Adelinde Cornelissen besloot de steward dat hij bloed zag aan de onderlip van Fleau de Baian. De hoofdjury nam het besluit om de combinatie uit te sluiten wegens bloed. Bondscoach Alex van Silfhout reageert bij De Hoefslag: “Thamar reed echt een hele mooie proef, daar was ik heel blij mee. Madeleine reed ook een hele goede proef, maar die kwam in de fout bij de dubbeltellers en dan is het klaar. Ze had de merrie fijn aan de gang, maar dat kan gebeuren. Adelinde reed een hele nette proef en haar paard stond er fijn aan. Hij liep mooi op lengte en dat het dan zo eindigt is wel heel zuur.”


Het veelbesproken plekje op de onderlip 

Stipje op de onderlip

“Na de proef bekeek de steward het paard en hij zag op de onderlip aan de voorkant een heel klein stipje zitten. Wij hebben het zelf niet gezien, maar de steward zei dat hij het wel zag. Via een foto kreeg de hoofdjury het te zien en die moet dan een oordeel geven. Het oordeel was uitsluiting en er is dan geen discussie mogelijk. Het zijn de regels, maar we weten niet waar het vandaan komt, hij zou het ook op stal gedaan kunnen hebben. Als het van het bit of de sporen komt is het super te begrijpen, maar in dit geval zat het niet eens in de buurt van het bit en je kunt er niks aan doen. Daar is voor mij het laatste woord nog niet over gezegd. Als ze met een witte zakdoek langs de mond waren gegaan was het voor iedereen duidelijk. Ik ga daar wel bij de bond op aandringen om daar de discussie over te openen. Ik stond er met mijn neus bovenop en ik heb echt geen bloed gezien. Het stipje op de foto heb ik wel gezien en het was iets gelig verkleurd, maar ik zou niet durven zeggen of het wel of geen bloed was. Was het de lichtval op de foto, wie zal het zeggen? Ik vind het super belangrijk dat er heel streng naar gekeken wordt, omdat het welzijn van de paarden bovenaan staat, maar ik vind wel dat je duidelijk moet kunnen aan tonen of het er wel of niet zit.”

Bekijk hier alle uitslagen en video’s van de proeven.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Digishots

Het veelbesproken plekje op de onderlip