Sanne Voets - Demantur RS2 N.O.P.
CPEDI de Peelbergen 2021
© DigiShots
Sanne Voets - Demantur RS2 N.O.P. CPEDI de Peelbergen 2021 © DigiShots DigiShots

#Tokio landenwedstrijd I Bondscoach Joyce Heuitink over zilveren medaille: “Dit is nog nooit eerder gelukt!”

Dressuur

Het was een historisch moment vandaag voor de Nederlandse pararuiters in Tokio. Ze wonnen de eerste zilveren medaille in de landenwedstrijd op de spelen ooit! 

Advertisement

Gisteren (zaterdag) zette Rixt van der Horst een heel goed eerste resultaat neer voor Nederland en vandaag was het de beurt aan Sanne Voets en Frank Hosmar.

Het Nederlands team eindigde met minder dan 0,7 procent verschil nipt achter de Britten, die er met het goud vandoor gingen. De Amerikanen wonnen brons. “We zijn super super super blij”, vertelt bondscoach Joyce Heuitink aan Hoefslag. “Ik ben mega trots op ze. Ze hebben alle drie echt fantastisch gereden.” 

“We dachten dat het goud was”

Sanne Voets reed vandaag als laatst de ring binnen en ging voor goud. Dat leek het ook heel even te zijn. “Toen ze binnenreed zei ze nog: ‘Ik ga ze pakken!’. De omroeper zei dat ze 78,135% zou moeten halen om boven de Britten te eindigen. Vervolgens kwamen haar punten op het scorebord: 78,200%. We dachten allemaal dat we goud hadden, totdat het tweede scherm kwam. Daarop bleek dat er iets gecorrigeerd was bij de Britten, waardoor zij toch boven ons bleven.”

Nooit eerder

“Maar we hebben nog nooit eerder zo’n resultaat behaalt in de landenwedstrijd”, gaat Heuitink enthousiast verder. “In Rio de Janeiro stonden we voor het eerst op het podium, toen hadden we brons. En zo dicht als dat we vandaag bij de Britten zijn geëindigd, dat is ons nog nooit eerder gelukt.”

De paarden hebben geen last van de hitte. “Het is warm”, vertelt Heuitink. “We rijden telkens pas ‘s avonds. Dan is het nog steeds wel warm, maar de paarden doen het heel goed in de hitte. We hebben super koelschema’s. We koelen veel tijdens het trainen en losrijden. De grooms helpen elkaar daarbij en het hele team staat voor elkaar klaar. Dat is ontzettend waardevol.”

Klik hier voor de uitslag van de landenwedstrijd

Bron: De Hoefslag / Overname 

Foto: Digishots