Afbeelding
Isa Wessels

Hennie Roffel: “Ga het bos in als het even niet lukt”

Dressuur Buitenrijden Opvallend

Na een fanatieke periode als wedstrijdzwemmer besloot Hennie Roffel op haar elfde helemaal voor de paarden te gaan. Inmiddels zien we haar in de Subtop met diverse paarden. Van Fries tot tuigpaard, maar ook Barock pinto en ‘gewoon’ warmbloed. Wat maakt haar zo veelzijdig en heeft ze nog een bepaald ras op haar verlanglijstje staan?

Advertisement

Dressuurmerries

Onderweg naar het Friese Appelscha wordt het steeds groener. Het zonnetje schijnt en de uitgestrekte natuurlijke omgeving met vol in de groei staande flora maakt dat de buitenrit met Hennie Roffel (39) en Jildou Hofstee (25) lonkt. Jildou is werkzaam bij EFO paardenverzekeringen, die de route van Buitenrijden.nl heeft geadopteerd. 

Hennie heeft de zwarte dressuurmerries Jewel (v. Bordeaux) en Hera-Utopia (v. Charmeur) van eigenaresse Carly Huisinga-Terlouw mee. Jildou rijdt op haar vosruin Falandro (v. Tangelo van de Zuuthoeve) waarmee ze eventing rijdt en springt.


Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha. - Foto: Isa Wessels

Wedstrijdzwemmen

Na te zijn opgestapt op de ruime parkeerplaats speciaal voor paardentrailers, beginnen we met de route en het gesprek. Want hoe is Hennie eigenlijk in de paarden gerold? “Tot mijn elfde was ik heel fanatiek met wedstrijdzwemmen. Dat deed mijn moeder ook. Totdat ik een advertentie in de krant zag van een manege in de buurt. Daar wilde ik heen en ben ik begonnen met een tienrittenkaart. Mijn vader vond het ook leuk en na een tijdje kreeg ik een brave pony Amy, waar ik alles mee geleerd heb. Uiteindelijk kocht ik een jonge pony die ik zelf opleidde en waarmee ik Fries kampioen werd.”

Sleutelwoorden

“Op mijn vijftiende wist ik al dat ik de paarden in wilde en koos ik voor de opleiding in Deurne. Ik had een paar maanden daarvoor een driejarig onbeleerd paard uit de wei gekozen. Een Topas-nakomeling, die is beleerd bij Stal de Hameren van de familie Okkema en kon ook springen, dus daar begon ik de opleiding mee. Tijdens mijn opleiding liep ik onder meer stage bij Sietse van Dellen, Gert van den Hoorn en Coby van Baalen.”

“Ik heb geleerd om een paard correct op te leiden van achteren naar voren. Het belangrijkste dat ik eigenlijk geleerd heb, is discipline en daarbij rust, regelmaat en reinheid. Het klinkt heel simpel, maar brengt je echt ver. Dat zijn dan ook meteen mijn sleutelwoorden! Én blijf altijd leren, door kritisch naar jezelf te kijken. Film je rijden ook maar eens. Dat is confronterend, maar ook leerzaam. Als je bedrijfsblind wordt, ga je snel achteruit. Dat wil ik bij mezelf echt voorkomen.”


Hennie Roffel: “Het belangrijkste dat ik eigenlijk geleerd heb, is discipline en daarbij rust, regelmaat en reinheid. Het klinkt heel simpel, maar brengt je echt ver” Foto: Isa Wessels

Pieken en dalen

“Na mijn opleiding heb ik op verschillende stallen gewerkt. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij stal Arcadia van Carly Huisinga-Terlouw. Daar heb ik het zo naar mijn zin gehad. Ik hoefde me alleen bezig te houden met het rijden van de paarden, maar heb ook veel over het management geleerd. Ik kreeg daar verschillende KWPN-ers te rijden en dan ontwikkel je jezelf snel.”

“Stal Arcadia werd te groot en het werd te druk, dus die besloten destijds het aantal paarden sterk terug te dringen. Mijn werk bij deze stal hield op en ik heb twee weken gehuild. Mijn vriend wist niet wat hij met mij aan moest. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat ik mijn eigen bedrijf ben begonnen en ik rijd nu heel verschillende paarden voor meerdere eigenaren.”

“Gelukkig is het contact met de eigenaren heel goed. Zij nemen het van mij aan als ik zeg dat een paard bijvoorbeeld meer tijd nodig heeft. Zij zien mijn kwaliteiten en daar ben ik dankbaar voor. Achteraf gezien was het weggaan bij stal Arcadia een diep dal, maar het heeft mij wel weer verder gebracht. Nu rijd ik nog steeds zo’n twee à drie paarden voor Carly. Samen genieten we van de paarden.”


Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha. - Foto: Isa Wessels

Dan heb je niets

Jildou vraagt zich af of de paarden van Hennie ook verzekerd zijn. “Ik rijd alleen paarden voor eigenaren en heb geen eigen paarden. Ik weet niet of alle eigenaren hun paarden verzekerd hebben. Zelf zou ik het zeker wel doen. Als er wat gebeurt heb je anders niks. Ook voor drachtige merries zou ik een verzekering afsluiten. Er kan immers best wel wat mis gaan. Ik rijd ook twee paarden van mijn schoonmoeder en ik weet dat zij ze wel verzekerd heeft bij EFO Paardenverzekering.”

“Als ik het er met mijn leerlingen over heb, adviseer ik ook zeker het te doen. Al kan ik me wel voorstellen, als je heel veel paarden hebt, dat het dan wellicht erg kostbaar wordt.” Waarop Jildou antwoordt: “Voor deze maatwerk gevallen bieden wij een collectieve verzekering, die goedkoper is. Het motto bij EFO Paardenverzekering is niet voor niets dat wij de paardeneigenaren willen ontzorgen.”


Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha. - Foto: Isa Wessels

Verlanglijstje

De paarden die Hennie rijdt zijn van diverse rassen. Ze rijdt naast warmbloeden, zowel Nederlands als Duits gefokte, ook de tuigpaard hengst Lanto HBC (v. Delviro), de jonge talentvolle Fries Fryso (v. Hessel) en Barock Pinto Emiel BP57 (v. Alexander BP13). Wat maakt een paard een goed dressuurpaard? “Het karakter is heel belangrijk. Als een paard het voor je wil doen, scheelt dat al zo veel.”

“Toch blijf ik zelf bij het warmbloedpaard, die zijn gefokt op uithoudingsvermogen, techniek van lopen, gevoeligheid, zodat je met weinig hulpen kunt rijden, en ze zijn duurzaam. Een tuigpaard is vaak explosief en het is moeilijk om de halslengte te behouden.”

“Een Fries of Barock Pinto vraagt een andere training, omdat die vaak minder uithoudingsvermogen hebben. Toch is de afwisseling van het rijden van deze paarden niet alleen leuk, maar ook leerzaam.”

“Daarbij is het voor mij de uitdaging om het beste uit ieder paard te halen. Wat nog op mijn verlanglijstje staat om te rijden is een goudkleurig Spaans paard met donkere manen. Vanwege de kleur, maar ook vanwege hun ongelooflijke talent voor passage en piaffe.”


Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha. - Foto: Isa Wessels

Anders dan vroeger

“Ik les al zo’n acht à negen jaar bij Alex (van Silfhout, red.). Het maakt niet uit met wat voor paard ik kom, hij is altijd enthousiast en weet voor elk paard en elk probleem een oplossing. Alex kan het duidelijk, nuchter en simpel uitleggen. Thuis helpt Siebren Minkema, voor wie ik ook paarden rijd, mij. Hij is heel goed in het basiswerk. Dat was trouwens wel een voordeel van de coronaperiode, dat je eens de basis helemaal verder kan uitwerken. Zonder dat er al weer een wedstrijd gepland stond.”

“Al begint het nu allemaal wel weer te kriebelen en ben ik zelfs online gestart. Zeker voor de hengsten in het dekseizoen is het toch goede reclame om mooie sportprestaties neer te zetten. Overigens ga ik in mijn training heel anders om met problemen dan vroeger. Vroeger herhaalde je het net zo vaak, totdat het lukte. Als je ouder wordt, weet je dat dingen tijd nodig hebben.”

“Als het nu niet lukt, ga ik even halsstrekken of stappen. Eigenlijk is het het beste om even het bos in te gaan. Dat is mentaal en fysiek zo fijn voor een paard. En je kunt best dressuurmatig wat oefenen, al vind ik dat je dat niet te veel moet doen als je buitenrijdt. Maar bijvoorbeeld voor het oefenen van series is een buitenrit ideaal, want de lange zijde is meestal oneindig. De paarden zijn daarbij ook net even frisser tussen de oren, dan gaat het spelenderwijs. Ook als iets juist wel lukt, laat ik ze de hals strekken of doe ik iets wat ze leuk vinden, zoals galopperen met een lange teugel in verlichte zit.”


Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha. - Foto: Isa Wessels

Tijd voor

Wat is het volgende doel? “Ik zou heel graag kaderscores willen rijden. Ik vind dat je altijd doelen moet hebben en ik denk dat ik hier nog wel de tijd voor heb”, sluit Hennie positief af.

Ook zin in een buitenrit? Kijk op buitenrijden.nl voor de mooiste ritten in Nederland!

Dit artikel is ook in Hoefslag Magazine gepubliceerd en voor abonnees gratis online te lezen

Tekst: Carlijn de Boer I Foto’s: Isa Wessels

Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha.
Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha.
Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha.
Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha.
Buitenrijden met Hennie Roffel in Appelscha.
Afbeelding