Petra Duindam & Cash - Foto: Leanjo de Koster
Petra Duindam & Cash - Foto: Leanjo de Koster

Petra Duindam: 'Ik ga Cash ongelofelijk missen

Dressuur

Petra Duindam kocht het paard Cash (v. Johnson) als veulen met het oog op de verkoop als driejarige. De combinatie paste echter zo goed bij elkaar dat ze hem zelf opleidde naar Lichte Tour-niveau. Helaas kreeg Cash plotseling koliek en moest de amazone het moeilijke besluit nemen om haar toppaard in te laten slapen.

Advertisement

Koliek

Duindam vertelt "We zagen dat hij zijn krachtvoer en hooi op had en alles leek normaal. Toen hoorden we er een schrapen op de vloer en we keken direct op de camera. Het was Cash, we renden er naar toe en zagen dat het niet goed met hem ging. We zijn in de bak gaan stappen en hebben meteen de dierenarts gebeld. Die kwam met spoed en gaf hem pijnstillers maar het hielp niet. We gingen met hem naar de kliniek in Wolvega en daar was het helemaal mis."

Operatie

"Twee jaar geleden heeft hij ook koliek gehad en toen is hij geopereerd. Hij kreeg heel veel complicaties en hij had een bacterie in zijn lichaam. Hij heeft twee weken op de kliniek gestaan en is 35 keer gesondeerd en ook met plasma behandeld. We hebben er alles aan gedaan om hem weer goed te krijgen. Het was een wonder dat hij nog leefde en daarna het rijden weer zo goed oppakte. Hij liep nog beter dan voor de operatie. Toevallig sprak ik de arts pas geleden nog en vertelde ik hem dat het heel erg goed met hem ging," vertelt ze.

Duindam veulen

Ze vervolgt "We kochten vroeger altijd veulens voor de hengstenkeuring. We hebben vier keer een tweede bezichtigingshengst gehad en één keer een derde bezichtigingshengst. We lieten ze altijd klaar maken door Ilonka en Riekus Veninga en zij wisten ook dat Cash te koop was. Het was geen materiaal voor de hengstenkeuring maar het was wel een echt Duindam veulen. Dat wil zeggen een mooi hoofdje en een mooi kontje. We gingen kijken en dachten wat kan ons het ook schelen, hij werd van ons."

Galop

"De driejarige hengsten werden meestal verkocht maar de verkoop van Cash verliep niet zo makkelijk. Hij was wat gewoontjes en geen grootloper. We lieten hem castreren en zadelmak maken. Als hij los in de wei liep kon hij niet zo goed galopperen. Ina Beuving heeft hem bij haar thuis zadelmak gemaakt. Na een paar weken herkende ik mijn eigen paard niet. Wat een mega galop! Ik zeg nooit meer dat als ze los niet kunnen galopperen dat ze niet kunnen galopperen," vertelt ze met een lach en een traan.

Maatje

"Gerdina van der Hout heeft hem tot het M dressuur gereden en daarna ben ik hem zelf gaan rijden. We zijn samen Lichte Tour geworden. Hij heeft nog zoveel mooie dingen laten zien na de operatie. De eerste keer na de operatie heb ik gevraagd of Yvonne Snieder erop wilde. Dat ging hartstikke goed en ik ging er zelf ook weer op maar ik was te bang om mijn been aan te leggen. Yvonne kwam weer en heeft Cash een tijdje doorgereden. Yvonne heeft ons tot pas geleden nog geholpen omdat ik ook kampte met een knie blessure. Cash was een geweldig paard, altijd vrolijk en enorm op mij gericht. Hij was wel wat eenkennig maar dat maakte hem ook speciaal. Ik ga hem ongelofelijk missen want het was echt mijn maatje," vertelt Duindam.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto’s: Leanjo de Koster & Yvonne Snieder

Petra Duindam & Cash - Foto: Leanjo de Koster