Dressuur

  • aangepast 30 juni 2021 15:09

Onderzoek naar lichaamstaal van dressuurpaarden

Dr. Sue Dyson en haar onderzoeksteam evalueerden de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van FEI World Cup dressuurpaarden en ontdekten dat de dieren over het algemeen weinig ongemak ondervinden tijdens de wedstrijden.

Weinig ongemak

De gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van dressuurpaarden van topniveau laten zien dat de dieren over het algemeen weinig ongemak ervaren tijdens de wedstrijden, zo blijkt uit een nieuwe studie. ”De meeste van deze paarden op topniveau voelen zich redelijk op hun gemak,” zegt Sue Dyson, MA, VetMB, PhD, DEO, FRCVS, voormalig hoofd Klinische Orthopedie van het Animal Health Trust Centre for Equine Studies, in Newmarket, Engeland. Sommigen vertonen echter milde tekenen van musculoskeletaal ongemak. “Er is nog steeds een minderheid die geholpen zou kunnen worden (vooral tijdens bewegingen die biomechanisch moeilijker zijn),” stelt ze.

RHpE

Dyson en haar medeonderzoekers maakten deze evaluaties met behulp van hun recent ontwikkelde Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE). Ze hadden eerder vastgesteld dat een RHpE score van 8 of meer aangaf dat het paard spier- en skeletpijn had. Hoewel geen van de paarden in haar nieuwe studie deze score bereikte tijdens hun prestaties, kwamen sommigen in de buurt en vertoonden anderen milde tekenen van ongemak bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen, zoals piaffe, waarvan bekend is dat het een uitdaging is voor paarden.vOndertussen merkten de onderzoekers ook op dat dressuurscores over het algemeen hoger neigden te zijn wanneer RHpE scores lager waren bij deze paarden, zei Dyson.

Welzijn

De RHpE zou waardevolle feedback kunnen geven aan dressuurruiters op hoog niveau die hun ritten beter en comfortabeler willen maken voor hun paarden. “Mijn boodschap aan ruiters en trainers is dat als we de paarden met hogere RHpE scores identificeren, en we identificeren wat de oorzaak was van hun problemen, er mogelijkheden zijn om hun comfort - en hun prestaties en hun welzijn - te verbeteren,” zei Dyson. Klik hier voor het volledige onderzoek Bron: Equnews Foto: Archief

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties