Sanne Gouwenberg en Freeyo. Foto: Marissa Hoorn Fotografie
Sanne Gouwenberg en Freeyo. Foto: Marissa Hoorn Fotografie

Subtop I Sanne Gouwenberg: “Ik ben de bofkont waarbij de droom werkelijkheid wordt”

Dressuur
Advertisement
Net toen Sanne Gouwenberg en Freeyo (v. Johnson) aan hun Young Riders-carrière begonnen, gingen alle wedstrijden op slot. Nu de combinatie weer verder mag is de amazone 22 geworden. Young Riders-wedstrijden zitten er daardoor niet meer in, dus ze focussen zich nu op de Lichte Tour.  Daarom rijden ze op 23 mei mee bij de kadervorming in Ermelo, om hopelijk ook internationaal te mogen starten.

Veel afgelast

In 2019 maakte de combinatie hun subtop-debuut met 65,97%. “Toen zijn we ervaring op gaan doen in de subtop-wedstrijden. Dat ging best wel hard, daarom zijn we Young Riders gaan rijden. In Zeeland reden we al hele mooie scores dus gingen we ook kadervormingswedstrijden rijden. De bedoeling was om in coronatijd internationaal te gaan rijden, maar de ene na de andere wedstrijd werd afgelast. Dat was echt heel zuur. Ondertussen ben ik 22 geworden en mag ik geen Young Riders meer starten. Daarom proberen we nu de draad weer op te pakken in de Lichte Tour”, vertelt de amazone.

Potentie

“Freeyo pakt de passage en de verzameling heel goed op en zijn wissels zijn super. Ik hoop dat ik met een half jaar tot een jaar werk in de U25 uit kan komen met hem. Dat is voor nu mijn voornaamste doel. Het uiteindelijke doel is hem starten in de Grand Prix. Daar heeft Freeyo naar mijn idee echt de potentie voor. Ik ben heel blij met dat paard.” Inmiddels is de combinatie wel van stal verwisseld. “Ik zit op de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Voordat ik op de Johan Cruyff Academy ging studeren stond ik al zo’n 3 jaar bij Sander Marijnissen op stal. Nu ik door de corona-situatie en mijn afstudeerstage bij het KWPN niet meer heen en weer hoef naar Amsterdam voor de studie, heb ik Freeyo dichter bij huis gehaald. Ik vond het erg lastig om met Freeyo te verhuizen, maar ik reed iedere dag 140 km om naar Freeyo te gaan. Op een gegeven moment werd dat gewoon te veel.”

Oosthoeve Stables

Gouwenberg staat voor nu nog gestald op de Poko Loko stables in Koedijk. “Daarnaast ben ik de afgelopen tijd veel geholpen door Karin Toetenel van 2fithorses en ben ik onlangs gestart met lessen bij Emmelie Scholtens”, vertelt ze. Er staat de komende tijd nog een grote verandering op de planning: een verhuizing. En niet zomaar een. Samen met haar ouders is Sanne bezig met de plannen voor de Oosthoeve Stables. “We hebben naast Freeyo nog 2 jonge paarden en ik heb nog wat trainingspaarden. Daardoor ben ik de hele dag onderweg. Het lijkt me fantastisch om dat straks bedrijfsmatig vanuit huis te kunnen doen. Ik denk dat dat de droom van iedereen is, en ik ben de bofkont waarbij het werkelijkheid wordt.”

Droom

“We zijn nu de concrete plannen aan het maken. Daarover zijn we nog in gesprek met de gemeente Hollands Kroon. Het plan dat we nu hebben is het bouwen van 7-8 stallen en een binnenbaan. Het is dus eigenlijk een privéstal voor mijn sportpaarden, jonge paarden en paarden voor de verkoop. Ik ambieer om paarden op te gaan leiden voor de verkoop. Daarnaast geef ik ook wat les, dus het zou fijn zijn als die meiden straks ook bij mij kunnen komen daarvoor. Ik vind het heel leuk dat mijn ouders dit ook leuk vinden. Als paardenmeisje heb je vaak deze droom en je probeert er hard voor te werken, maar als er niemand achter je staat kun je nog zo je best doen alleen dan lukt het niet zo snel. Ik ben blij dat we dit allemaal samen doen en dat ik na mijn afstuderen bedrijfsmatig in de paardenwereld bezig kan.”

Kwaliteit en werkwilligheid

Waar de amazone ook blij mee is, is dat ze haar geliefde Freeyo straks zo veel kan zien. “Ik ben zo gek van hem! Ik ben blij dat ik straks naar buiten loop en hij er gewoon is. Hij heeft een heel bijzonder karakter. Ik heb meerdere paarden op subtop-niveau gereden maar Freeyo is wel een beetje anders. Als ik zijn stal binnen kom zie ik gelijk hoe hij zich voelt, hij is zo’n gevoelig paard. Ik denk daarom ook dat niet iedereen met hem overweg kan. Buiten dat Freeyo veel kwaliteit heeft doet hij het ook gewoon altijd voor je. Dat vind ik heel bijzonder aan hem. Ik denk dat je dat ook maar met een paar paarden, of misschien zelfs wel met maar één paard, echt hebt.”

Internationale ervaring

Gouwenberg kijkt even vooruit naar de kadervormingswedstrijd van morgen. “Mijn doel is om morgen lekker te gaan rijden. Dit is voor ons de eerste wedstrijd sinds de coronastop. De andere meiden konden nog internationaal bij de Young Riders meerijden, maar omdat ik 22 was geworden waren die punten niet geldig. Het doel voor morgen is om een ontspannen proef te rijden zonder grote fouten. Dat is dan de basis voor de komende tijd. Ik zou graag die 65% rijden in de Lichte Tour, zodat we ook internationaal wat ervaring op kunnen gaan doen. Daarnaast ga ik Freeyo verder opleiden naar U25-niveau, om hopelijk daar ook internationale ervaring op te kunnen doen. We hebben hele mooie wedstrijden hier in Nederland, maar internationaal starten is toch een soort kers op de taart.” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Marissa Hoorn Fotografie