Maxime Rozestraten en Rue Noblesse ©Privebezit
Maxime Rozestraten en Rue Noblesse ©Privebezit

Subtop | Maxime Rozestraten: “Als eigenaresse kan ik alleen maar trots zijn”

Dressuur

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Advertisement
De Ampère- dochter Farah Fay liep zondag onder Maxime Rozestraten naar 74,5% procent in het ZZ Licht en behaalde hiermee het startbewijs voor het ZZ-Zwaar. De andere troef van de amazone, Rue Noblesse (v. Rosentau) mocht zich afgelopen weekend in Schijndel voor het eerst bewijzen in de subtop. De combinatie reed ook voor het eerst een kür op muziek en deze werd beloond met een percentage van 70,60. "Een super goed en leuk weekend", laat de amazone zich enthousiast uit.

Slechte timing

Zeker als je erbij bedenkt dat de omstandigheden rondom Rue Noblesse niet optimaal waren. "De eerste dag vonden we Rue Noblesse iets lauw, of niet zo lekker lopen. Ze was hengstig, dus in eerste instantie dachten we dat het daardoor kwam. Ook willen we heel graag een embryo bij haar spoelen, dus na de wedstrijd zijn we €˜s avonds nog naar de dierenarts gereden om te kijken wat de stand van zaken was. Dit was namelijk ook haar eerste hengstigheid dit seizoen. Toen bleek dat ze net die ochtend, en waarschijnlijk zelf tijdens mijn proef, haar eisprong had gehad. De dag erna liep ze ook weer een stuk beter, dus dat was zeker een grappige situatie", vertelt de Limburgse lachend. 

Positief gevoel

"Vorig jaar heb ik met Rue Noblesse één keer in het ZZ-Licht gereden en dit was de eerste keer ZZ-Zwaar. De kür heb ik speciaal laten maken door Mario Vleugels, dus het was echt perfect op ons afgestemd. Mijn andere paard, Farah Fay deed het ook super! Ik denk zelfs dat ze nog nooit zo fijn heeft gelopen als afgelopen weekend. De jury schreef: een kür met hoogtepunten en de ringmeester zei dat hij kippenvel had, dus dat is heel gaaf. Daarnaast is het ook fijn om te merken dat ik mijn eigen positieve gevoel kan overbrengen op anderen."

Hoogtepunten

De kür op muziek verliep naar eigen zeggen iets minder soepel. "De proef met Rue Noblesse was wat warrig", lacht de amazone. "Ik was bijna verkeerd gereden, maar verder was het super leuk! Het was voor mij de eerste keer op muziek, dus helemaal nieuw, maar ik heb echt wel genoten." Ook hier was de jury overtuigd van de combinatie. "Ze vonden Rue een geweldig kwaliteitsvol paard en ook in deze proef zaten hoogtepunten."

Perfecte harmonie

"Ik vind het heel fijn als een paard los door het lijf, maar vooral uit zichzelf loopt. Als ik heel hard moet duwen of iets dergelijks rijdt het niet prettig. In de ring wil ik een harmonieus beeld laten zien. Het moment dat het lukt op het moment dat ik het moet laten zien, vind ik het allermooist."

Een gouden paard

Rozestraten en Rue Noblesse zijn nu 1,5 een combinatie. "Ik heb haar gekocht via Academy Bartels en op dat moment stond ze eigenlijk al een jaar stil. We hebben haar dus helemaal opnieuw in conditie gebracht en getraind. Eerder had ze al wel veel ervaring en dat komt nu heel erg van pas. Rue Noblesse is een gouden paard. Qua karakter, maar ook betreft kwaliteit. Ik ben super super super blij met haar. Eerder had ik wel wat last van prestatiedruk tijdens de wedstrijden, maar zij heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik gewoon door kan rijden."

Trots

Ze vervolgt: "Het meest trots ben ik er op dat de mensen om mij heen en ik haar in zo'n top conditie hebben gekregen ondanks haar leeftijd. Toen ze bij mij kwam was ze niet helemaal in verhouding om het maar zo te zeggen, maar nu is het echt een geweldig sportpaard. Dat ze er zo mooi uitziet is te danken aan Lucy Schins, zij regelt eigenlijk al het voer en het weekritme. In het dagelijks leven ben ik huisarts en ik steek al mijn vrije uren in mijn paarden. Als een 17-jarige merrie zo goed in haar vel zit en het zo goed doet, kun je als eigenaresse alleen maar heel trots zijn. "

Plannen

"Voor nu is het plan om nog één keer ZZ-Zwaar te starten en daar door te gaan naar de Prix St. Georges. Ze scoort nu heel goed, dus er is ruimte zat. We gaan voor het hoogst haalbare, maar wel met respect voor wat mijn paard en ik aankunnen", besluit de amazone.  Tekst: Elaine Duurham

Foto:   Privébezit