Dressuur

Britney de Jong met Caramba © DigiShots
  • aangepast 30 juni 2021 15:03

Britney de Jong na droomdebuut Para-dressuur in Waregem op longlist OS: “Heel gaaf!”

Young rider Britney de Jong maakte afgelopen weekend haar internationale debuut bij de para-dressuur in Grade 5. Dit deed ze direct op de internationale wedstrijd in Waregem. Ze beleefde een droomdebuut met Caramba (v. Tuschinski) met twee A-kaderscores. Maandagmorgen kreeg ze ook nog eens het nieuws van de KNHS dat ze op de longlist voor de Olympische Spelen in Tokyo staat.

70% krachtverlies

“Vijf jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik ben met cheerleaden gevallen en heb toen mijn elleboog overstrekt. Daardoor heb ik 70% krachtverlies in die arm. Ik heb mezelf maniertjes aangeleerd om er toch mee te kunnen rijden. Ik ging veel met mijn andere arm oplossen. Daardoor ging ik weer compenseren in mijn lijf, wat dus niet goed is.  Toen ik verder kwam qua niveau liep ik toch wel tegen dingen aan, zoals de teugel die uit mijn hand gleed. Ik leste bij Joyce Heuitink en zij zei dat ik daarvoor gekeurd kon worden, zodat ik met een aangepaste teugel kan rijden.”

Lastig voorbereiden

“Door Joyce kwam ik ook in aanraking met de Para-dressuur.  In Waregem was mijn allereerste Para-wedstrijd. Ik moest internationaal gekeurd worden, want als ik alleen nationaal gekeurd zou worden, dan mag ik mijn aangepaste teugel niet meer gebruiken bij de young riders. Ik was er toch, dus toen wilde ik ook wel graag rijden. Ik had wel verwacht dat ze me in Grade 5 zouden keuren, maar het was toch nog wel lastig voorbereiden, omdat je het nog niet zeker weet.”

Enorm verrast

“Ik vond hem zelf heel fijn lopen, maar ik had geen idee wat ik moest verwachten en wat de juryleden graag zien en hoe ze je beoordelen.” Britney noteerde 73,2% in de landenproef, 72,9% in de individuele proef en 76,3% in de Kür op muziek. In alle proeven werd ze derde en ze sleepte dus ook twee A-kaderscores in de wacht. “Ik was echt enorm verrast. Ik wist niet eens hoeveel je moest halen voor een kaderscore. Nu het zo goed is gegaan wil ik me ook meer op de Para-wedstrijden gaan richten en daarnaast blijf ik ook young riders starten. Maandagmorgen belde de KNHS om te zeggen dat ik op de longlist sta voor de Paralympische Spelen. Dat is toch wel heel gaaf! Alleen al het feit dat je er op staat. Nu eerst op naar Schijndel 15 mei”, aldus een enthousiaste Britney. Bron: De Hoefslag

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties