Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Subtop: Klinkend GP-debuut Witte

Dressuur
Advertisement
Met de merrie Vitana V (v. Donnerhall) liet Madeleine Witte-Vrees volgens de juryleden een sympathiek beeld zien tijdens haar debuut. Dit leverde haar met maar liefst 71,60% de overwinning op in de Grand Prix welke werd verreden tijdens een Subtop wedstrijd in Nieuw en Sint Joosland. €˜Het ging best goed. Ik had alleen een grote fout in de eners. Dat was jammer, zeker omdat ze ze thuis heel safe springt. Ik rijd haar pas anderhalve maand en je merkt toch dat we nog een beetje aan elkaar moeten wennen. Voor de piaffe had ik een 8; 8,5 en een 9. Ze loopt met gemak de proef door en ik merk dat er nog veel meer in haar zit. In goed overleg met haar vorige ruiter Xavier Schullekens en de eigenaren de familie Cuppen, ben ik haar gaan rijden. Ze zal uiteindelijk wel verkocht worden. Zolang ik haar mag rijden, wil ik ervan genieten en het beste eruit halen Het is een hele fijne merrie met een geweldige instelling. Ze is heel fijn en makkelijk om mee te hebben op wedstrijd', aldus Madeleine over de merrie, die ook de moeder is van de voor het Westfaalse, Oldenburgse en Rheinlandse stamboek goedgekeurde hengst Cennin (v. Vivaldi). Cennin werd - net als Vitana - gereden door Stephanie Peters. Tweede in de Grand Prix werd Anne van Olst met Zidhane (v. Don Ruto) met 68,35%.

Het echte werk

In de Intermediaire II reed Dominique Fillion ook haar debuut met Wenicienta (v. Rosario). Met een mooie score van 68,62 werd het Grand Prix startbewijs ruimschoots behaald. €˜Ik ben echt super blij en dan meteen ook 68% behalen! Dit is weer het echte werk met de eneres, piaffe en passage. Ik vind het heel gaaf om het weer te mogen rijden. Ze liep heel goed. Al kan het nog wel beter, maar voor de eerste keer ben ik super tevreden. De wissels in series waren allemaal raak, al konden ze nog iets rechter. De passage op de laatste AC-lijn voelde goed. De andere passages waren nog iets te veel voorwaarts. Mijn eerste piaffe ging ook goed, alleen de tweede ging de mist in. Die rijd je vanuit een scherpe wending waarin ik de activiteit verloor. Met Total Touch wilde ik ook mijn debuut in deze klasse maken. Met losrijden liep hij super fijn, totdat hij waarschijnlijk op zijn tong beet. Het bloedde hevig en ik kon daardoor niet starten. Toen ik hem op de vrachtwagen zette, was het gelukkig alweer over. Mijn doel is om voor het einde van dit jaar mijn GP startbewijs met beide paarden te behalen. Met Wenicienta is dat gelukt en Total Touch mag het 10 december opnieuw proberen in Schijndel. Misschien dat ik Wenicienta dan ook weer meeneem als ik merk dat ze het dan nog beter zou kunnen gaan doen. Voor de overstap naar de Grand Prix neem ik dan wel even de tijd. Ik zou zo trots zijn als ik zo meteen twee zelfopgeleide paarden in de Grand Prix zou hebben', aldus Dominique enthousiast.

Rubiquil-bloed bovenaan

De Future Test kwam op naam van Jeanine Nieuwenhuis met de Rubiquil-nakomeling Truemanda. Zij reden naar een mooie score van 68,04%. Met eveneens een nakomeling van Rubiquil, Hexagon's Varietey schreef Dinja van Liere de Intermediaire I op haar naam. Hun percentage was 66.97. Tweede in deze rubriek werd Annemieke Buizer met Be Fair (v. Donnerschlag) met 65,79%.

Marlies van Baalen oppermachtig in Prix st. Georges

In de Prix st. Georges deed Marlies van Baalen goede zaken met haar negenjarige zwarte parels door zowel de eerste als tweede plaats op te eisen. Met Gribaldi-nakomeling Zinidi DVB werd ze eerste met 70,26% en met Ratzinger (v. Ricardos) 69,93% reed ze naar een tweede plaats. €˜Ondanks dat ik Zinidi pas een maand of vier rijd en dit onze derde wedstrijd is, gaf hij een heel goed gevoel en kwam ik blij de ring uit. Het is leuk om hem mee te hebben, want hij heeft een fijne instelling. Ik had een negen voor de uitgestrekte stap en dat kan hij ook echt super. Er zijn daarentegen nog dingen die beter kunnen en voornamelijk met de afwerking te maken hebben.' Over Ratzinger die Marlies nu zo'n twee jaar op Lichte Tour niveau uitbrengt vertelt Marlies: €˜Met Ratzinger ben ik bezig met de overstap naar de Grand Prix. Thuis doet hij de oefeningen al heel goed, maar voor het wedstrijdritme neem ik hem nog even mee op LT-wedstrijden. Als hij er aan toe is, maak ik de overstap. Hij is immers nog jong zat.' Als derde (66,45%) achter Marlies volgoede Deborah Pijpers met Besterly's Look At Him (v. Likoto xx). De vierde (66,25%) plaats was voor Anne van Olst met Vorst (v. Negro)

Heijstek wint ZZ-Zwaar rubrieken

In de klasse ZZ-Zwaar ging de overwinning in beide proeven naar Kostendrukkers Zarino (v. Special D) gereden door Jeffrey Heijstek. Hij behaalde respectievelijk 65,71% en 68,86%. ‘Het was pas onze derde keer in het ZZ-Zwaar en de vorige keer was ik ook twee keer eerste. Naar aanleiding van een mentale training die ik organiseerde voor mijn vaste lesklanten en die gegeven werd door Marlene Nooteboom, ben ik zelf ook weer aan het denken gezet. Ik heb mijn proef daardoor nu meer bewust gereden, met meer rust en meer gezet. Ik heb echt van onderdeel naar onderdeel kunnen rijden. Ik kwam heel tevreden de proef uit en als je dan zulke punten hebt, dan is dat natuurlijk super! Ik heb Zarino nu zo’n twee jaar en hij was in het begin erg bang. Ik heb hem echt de tijd gegeven, hij is nu mijn vriend’, aldus Jeffrey trots. Twee keer tweede werd Jeroen Okkema met Armany Z.i (v. Jazz) met scores van 65,29% en 67,86%. In de eerste proef werd Karen Nijvelt met Berato (v. Sjarlo) derde ( 64,14%). Het blauwe lint (61,29%) ging naar Annemieke Lips-Maaskant met Vamos (v. OO Seven). De derde (67,71%) plaats in de tweede proef was voor Stephanie de Frel met Castenwaard (v. Don Schufro). (CdB) Klik hier voor alle uitslagen.