Ook bondscoach Rien van der Schaft heeft het dressuurteam voor het CHIO Rotterdam bekend gemaakt.
Ook bondscoach Rien van der Schaft heeft het dressuurteam voor het CHIO Rotterdam bekend gemaakt. Foto: DigiShots

CHIO Rotterdam: teams landenwedstrijden bekend

Dressuur
Advertisement
Van 21 tot en met 24 juni staat het CHIO Rotterdam op de kalender.  Ook tijdens deze jubileum editie - het CHIO bestaat 70 jaar -  wordt zowel voor de dressuur als het springen een officiële FEI Landenwedstrijd verreden. Bondscoaches Rob Ehrens en Rien van der Schaft hebben bekend gemaakt welke combinaties in de havenstad voor Oranje de eer hoog gaan houden.

Zondag Nations Cup springen

Grote verandering bij het springen is dat de Longines FEI Nations Cup dit jaar niet op vrijdag wordt verreden maar op zondag. Een verandering die in vrijwel alle Nations Cup wedstrijden voor de springruiters is doorgevoerd. Daarmee krijgt de belangrijkste rubriek van het concours nog meer uitstraling. De Longines Grand Prix, die traditioneel op de zondagmiddag verreden werd, verhuist nu naar de vrijdagavond. Bondscoach Rob Ehrens (Weert) heeft vijf potentiele combinaties aangewezen die het Nederlands team zullen gaan vormen en zal gedurende het concours zijn definitieve selectie van vier bekend maken. Aangewezen zijn: - Michel Hendrix (Kessel) €“ Baileys - Marc Houtzager (Rouveen) €“ Sterrehof's Calimero - Frank Schuttert (Ommen) Chianti's Champion - Harrie Smolders (Grobbendonk) €“ Don VHP Z N.O.P. - Jur Vrieling (Holwierde) €“ VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P.  

Rob Ehrens hoopt op meer

Vorig jaar werd het springruiterteam vijfde in de Longines FEI Nations Cup in Rotterdam. Nummer één van de huidige wereldranglijst Harrie Smolders was er toen ook bij, net als Marc Houtzager en Jur Vrieling. Bondscoach Rob Ehrens hoopt dit jaar op meer. ‘We doen altijd ons best en zullen er heel hard aan werken om op deze thuiswedstrijd in de flow te zitten, maar ik heb het al vaker gezegd in de springsport ligt het allemaal heel dicht bij elkaar. Het moet allemaal ook een beetje meezitten. Of dit ook het uiteindelijke A-team is richting het wereldkampioenschap kan ik nu nog niet zeggen. Ik heb de combinaties gekozen waarvan ik op dit moment zie dat ze het beste in vorm zijn. Daarmee gaan we de strijd aan in Rotterdam.’ In La Baule, enkele weken geleden, reden de Nederlandse ruiters hun eerste Longines FEI  Nations Cup die meetelde voor het klassement en daar werden ze tweede.

Dressuurteam niet verrassend

De Nederlandse dressuurruiters hadden vorig jaar door de toen geldende regelgeving voor de FEI Nations Cup pech in Rotterdam en werden niet geplaatst. Voor dit jaar wordt het team gevormd door: - Edward Gal (Oosterbeek) €“ GLOCK'S Zonik N.O.P. - Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) €“ GLOCK'S Dream Boy - Emmelie Scholtens (Gorinchem) €“ Apache - Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Cennin  

Van der Schaft wil winnen

Bondscoach Rien van der Schaft (Wenum-Wiesel) is duidelijk met zijn doelstelling voor dit jaar. ‘De doelstelling is uiteraard om te winnen, maar dat zal niet eenvoudig zijn. Ik weet dat de Zweden met een heel sterk team komen en een enorme concurrent zullen zijn. De Duitsers, Denen, Engelsen en Amerikanen hebben ook hele sterke combinaties, maar ik weet niet exact met welke ruiters zij naar Rotterdam komen. De officiële inschrijving is nog niet gesloten en die landen hebben nog niet bevestigd met welke ruiters en paarden ze van start willen gaan.’ De dressuurruiters rijden op donderdag allen in de Grand Prix en op zaterdag rijden twee combinaties de Special en twee combinaties in de Kür. De beste drie resultaten van de Grand Prix en de beste drie resultaten van de op zaterdag verreden proeven (GP Special en Kür) tellen daarbij mee voor het landenklassement. Het eindklassement wordt daarbij opgemaakt aan de hand van plaatsingspunten. Bron: KNHS / Hoefslag Foto: Digishots