Emmelie Scholtens - Apache
© DigiShots
Emmelie Scholtens - Apache © DigiShots

Vijf tips om je middendraf te verbeteren

Dressuur
Advertisement
De passen van je paard kunnen verruimen is essentieel, zelfs als je nooit een dressuurproef wilt rijden. Begin met de draf, voordat je de galopsprongen gaat vergroten. Of het paard groen is of meer bevestigd, deze tips kunnen helpen om je middendraf te verbeteren.

Begin buiten

Als je paard de middendraf nog moet leren, kan er flink wat ruimte nodig zijn voordat hij zijn passen vergroot. Door bijvoorbeeld in het bos te beginnen, op een lange zandpad, gun je het paard voldoende tijd om het te begrijpen; zonder dat je hem weer terug moet nemen naar een rustiger tempo voor een hoek.

Stop bij balansverlies

Wanneer je voelt dat het paard op de voorhand valt, ongelijk wordt of in galop wil vallen, ben je de balans in de middendraf verloren. Vang het paard op wanneer je de beginselen van balansverlies aan voelt komen, maak eventueel een overgang naar het halthouden, en rijd een kleine volte voordat je weer om middendraf vraagt.

Ga voor groter, niet sneller

Het kan lastig zijn om het verschil te zien tussen grotere, verlengoede drafpassen en snelle drafpassen. Zie het als traplopen: ga je trede voor trede de trap op, is dat je arbeidsdraf. Wanneer je twee traptreden in één stap neemt, is dat je middendraf. De stappen zijn groter en ruimer, maar je rent niet gehaast de trap op.

Werk aan geslotenheid

Voordat je het paard vraagt zijn passen te vergroten, is het belangrijk dat het paard gesloten loopt en zijn gewicht op het achterbeen brengt. Wanneer je een middendraf wilt rijden op de diagonaal bijvoorbeeld, maak dan eerst een halve ophouding in de hoek voordat je de oefening vraagt. Je moet eraan denken de energie eerst op te wekken, voordat je deze weer vrijlaat in de middendraf.

Balkjesdraven

Draven over balkjes kan helpen om de afdruk te verbeteren en het ritme te reguleren. Om dit te oefenen, heb je iemand op de grond nodig. Begin met balkjes op een comfortabele afstand voor het paard, blijf lichtrijden en draaf er enkele keren overheen. Het paard moet de kans krijgen om zijn rug te ontspannen boven de balken. Geleidelijk kun je de afstanden tussen de balken groter maken, zodat het paard zijn passen vergroot. Het is belangrijk dat je hierbij de hulpen geeft voor een middendraf, zodat het paard deze hulpen gaat begrijpen. Bron: FEI