Afbeelding

10 Do’s en don’ts als je deelneemt aan een clinic

Dressuur
Advertisement
Het indoor seizoen is bij uitstek de periode waarin toptrainers hun kennis delen door het geven van clinics. Dé kans om veel te leren, je paard op vreemde locaties te laten lopen en vooruit te komen! Tien do’s en dont’s als je deelneemt aan zo'n training.

1. Ken de voorwaarden

Lees van tevoren wat de aanwijzingen zijn van de organisatie. Rijd je je paard van tevoren los of gebeurt dat tijdens de clinic? En dat brengt ons meteen bij punt 2.

2. Wees op tijd

Niks irritanter voor deelnemers dan dat er op één van de deelnemers moet worden gewacht. Áls je laat bent (er kan immers altijd iets gebeuren) bied dan je excuses aan en probeer zo snel mogelijk aan te sluiten.

3. Respecteer andere ruiters

natuurlijk ken je de etiquette als ruiter, als je in een groep rijdt. De rijbaanregels mogen bekend worden geacht. Houd afstand van elkaar, passeer elkaar aan de linkerkant.

4. Wees efficiënt

Mocht je om een of andere reden moeten afstijgen, probeer dat dan een beetje te timen, zodat anderen niet op jou te hoeven wachten.

5. Wees realistisch

Wees realistisch over je eigen niveau en ervaring en die van je paard. Neem deel aan die clinic die bij je past. Onderschat je jezelf, dan zul je gefrustreerd zijn na afloop omdat je er niks van opgestoken hebt. Óverschat je jezelf, dan word je wellicht onzeker. Bovendien houd je dan de overige deelnemers op.

6. Respecteer de regels

Maak alleen gebruik van de aangewezen rijbaan en ruimte van de gastlocatie. Ruim de mest van je paard (en hond!) op, gebruik geen spullen van anderen (tenzij je het netjes vraagt natuurlijk ).

7. Focus

Wil je je les filmen, vraag dan toestemming aan de organisatie en zorg dat je techniek in orde is. Mocht het niet lukken, laat het dan zitten: focus op je les. En€¦ belangrijker dan op het schermpje van de camera turen, is dat degene die filmt ook iets opsteekt van de les!

8. Wees sociaal

Alle deelnemers willen het beste uit de les halen. Zorg dat je allemaal aan de beurt komt en eis niet alle aandacht op, bijvoorbeeld door van alles aan de trainer die de clinic geeft te vragen.

9. Ga niet in discussie

Ook al zet de trainer je aan het nadenken en ben je het niet met hem eens, wees geen betweter en volg de instructies op.

10. Houd je paard in beweging

Het is logisch dat degene die de clinic geeft zijn aandacht verdeelt, als er meerdere combinaties in de ring zijn. Zorg ervoor dat je (bezwete) paard niet afkoelt als jij even niet aan de beurt bent en blijf in beweging. Bron: Horseandhound Foto: DigiShots