Ladignac
KWPN Hengstenkeuring 2019
© DigiShots
Ladignac KWPN Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

Nathalie Smeets: “Ladignac is een droompaard”

Dressuur

Dressuuramazone en fokker Nathalie Smeets verwacht dit jaar dertien veulens op haar bedrijf in het Gelderse Rhenoy. Omdat zij de hengsten die zij gebruikt graag net zo goed kent als haar eigen merries, volgt ze het KWPN verrichtingsonderzoek al jaren op de voet. Dit jaar is het voorjaarsonderzoek in Ermelo voor Smeets extra bijzonder. De door haarzelf gefokte 3-jarige hengst Ladignac (v Glock’s Zonik) doet namelijk mee. “Ik ben er zelf helemaal gek van,€ vertelt ze.

Advertisement

Zinni van Wittenstein-stam

De fokkerij van Smeets begon nadat ze bij Dressuurstal van Baalen, waar ze destijds werkte, onder meer de paarden van Marian Dorresteijn onder het zadel kreeg. “De paarden uit de Zinni van Wittenstein-stam vielen op vanwege hun goede instelling. Het waren hele fijn te rijden paarden met een meewerkend karakter. Daarnaast waren het mooie paarden met een goed model en fijne bewegingen. Ze hebben buitengewoon veel dressuuraanleg. Mijn droom was om een stal vol met zulke paarden te hebben, en die droom is werkelijkheid geworden.€

Helianthe

Van fokker Gerard Vervoorn kocht Smeets uit de Zinni van Wittenstein-stam de UB40-hengst Bobo. “Een heel mooi dier waar ik tot de Inter I mee heb gereden. Later kreeg ik de kans om met de moeder van Bobo, Salvinia (v Democraat), te fokken. Daaruit is Helianthe (v Apache) geboren, de moeder van Ladignac. Ik heb met haar tot het Z2 gereden, ze heeft de IBOP gelopen en ze heeft het elite-, sport en prok-predicaat behaald. Ik liet haar dekken met Glock’s Zonik toen hij net met Edward Gal in opkomoest was. Ze stonden op het punt om hun Lichte Tour-debuut te maken. De prestaties van Zonik spraken me aan en ook zijn afstamming. Met het karakter van Blue Hors Zack en Romanov, verweven met de prestaties in de sport van Don Schufro.”

Mooie combinatie

Ook Helianthe is interessant gefokt. “Het is een heel aansprekend paard met een mooi hoofd. Ze heeft veel bloed, een sterkte bovenlijn en ze is mooi hoogbenig. Dat leek me met het stoere front van Zonik een mooie combinatie. Ladignac vond ik ook vanaf het allereerste moment dat hij stond een ongelooflijk mooi veulen.” Smeets besloot de zwartbruine voor te stellen tijdens de hengstenkeuring. In Den Bosch werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. 

“Ik heb nog nooit een hengst voorgebracht, laat staan een die ik zelf heb gefokt. Na de hengstenkeuring is hij hier in de winter zadelmak gemaakt. Hij is heel braaf en eigenlijk zo’n beetje zadelmak geboren. Hij laat zich goed bewerken en hij leert heel makkelijk. Hij kan heel goed ontspannen in stap, een kwaliteit die zijn moeder en Zonik ook allebei hebben. Ladignac is een droompaard met een hele fijne instellingen en heel intelligent. Nu is het afwachten wat de jury bepaalt. Het heeft weinig zin daar nu al op vooruit te lopen.”

Secret

Helianthe heeft inmiddels een merrieveulen aan de voet. “Omdat Zonik alleen via diepvriessperma beschikbaar is, heb ik voor de Duitse hengst Secret (v Sezuan) gekozen. Zo heb ik er toch weer iets van Blue Hors Zack in.€ De amazone en fokker verkoopt wel eens een veulen via de veiling, maar in principe houdt ze de paarden aan om ze te trainen en vervolgens als sportpaard te verkopen. “Ik fok om daar vervolgens de training aan toe te voegen. Ik hoop de paarden zo op te leiden dat de klant er direct fijn mee weg kan rijden.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan 

Foto: Digishots 

Ladignac
KWPN Hengstenkeuring 2019
© DigiShots