Edward Gal - Glock´s Zonik
Nederlands Kampioenschap 2017
© DigiShots
Edward Gal - Glock´s Zonik Nederlands Kampioenschap 2017 © DigiShots

NK Dressuur: Alle deelnemers en het complete programma

Dressuur
Advertisement
Van 23 tot en met 26 mei wordt op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het Nederlands kampioenschap dressuur verreden. Voor de senioren en paradressuurruiters van TeamNL is dit NK een belangrijke opmaat richting de Europese Kampioenschappen in augustus. De ruiters en amazones strijden om meerdere titels. Naast de senioren en para-dressuur staan er ook rubrieken voor de U25, Young Riders, Junioren en Children op het programma. Ook voor de combinaties in de Lichte Tour en het ZZ-Zwaar staan KNHS titels op het spel.

Olympische startbewijzen

Het NK Dressuur in Ermelo is voor de bondscoaches een belangrijke observatiewedstrijd richting de verschillende Europese kampioenschappen. Bondscoaches Alex van Silfhout (senioren) en Joyce Heuitink (paradressuur) hoeven zich niet meer druk te maken om Olympische en paralympische startbewijzen. Die werden vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Tryon al binnengehaald. Het komende EK is alles er op gericht om zo hoog mogelijk te eindigen. Vanwege het EK in Rotterdam, van 19 tot en met 25 augustus in het Kralingse Bos, is het NK twee maanden eerder dan gebruikelijk.

Titelverdediger

Edward Gal is met de hengst Glock's Zonik N.O.P. de regerend Nederlands Kampioen. Hans Peter Minderhoud pakte vorig jaar het zilver met Glock's Dream Boy N.O.P. Voor Adelinde Cornelissen en Aqiedo was er in 2018 een bronzen medaille. Zij verschijnt volgende week met de door haar ouders gefokte Jazz-zoon Zephyr aan de start. Verder komen Emmelie Scholtens, Anne Meulendijks, Denise Nekeman en Diederik van Silfhout naar Ermelo.

Grand Prix

De senioren starten het kampioenschap op vrijdag 24 mei met de Grand Prix. De beste combinaties strijden op zondag 26 mei om de podiumplaatsen in de Kür op Muziek.

Para-dressuur

De Nederlandse Para-dressuurteam werd vorig jaar wereldkampioen in het Amerikaanse Tryon. Het NK Dressuur is voor bondscoach Joyce Heuitink een belangrijk observatiewedstrijd. Naar aanleiding van de resultaten zal ze een zo sterk mogelijk team samenstellen voor het Europees Kampioenschap Sanne Voets verdedigt haar gouden medaille met haar succesvolle kampioenschapspaard Demantur N.O.P. Voets komt uit in Grade IV. Frank Hosmar (Grade V) eindige vorig jaar in de titelstrijd als tweede.

Eén klassement

Rixt van der Horsten de flink aan de weg timmerende Maud de Reu komen beide aan de start in Grade III. In Grade II komt Nicole den Dulk in de ring. De finale van de titelstrijd in de para-dressuur is op zondagochtend. Voor het kampioenschap wordt er één klassement opgemaakt over alle grades.

Jeugd en subtop

Anders dan bij de senioren is er voor de Children, Junioren, Young Riders en de U-25 jaarlijks een EK. Zij krijgen op het NK de kans om zich in de kijker te rijden bij de bondscoaches. In de kampioenschappen ZZ-Zwaar en de Lichte Tour zijn de combinaties zeer aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook tijdens het KNHS Indoorkampioenschap in maart van dit jaar. Adelinde Cornelissen eiste daar de titel op in de Lichte Tour met de KWPN-hengst Governor, nadat Joyce Heuitink de eerste proef op haar naam had geschreven met Gaudi Vita. De ontknoping in deze klassen is op zaterdag 25 mei. Hier vind je alle deelnemers en het complete programma van het NK Dressuur. Bron: KNHS Foto: Digishots [adrotate group=”116”]