Jovian, hier nog onder Eva Möller © DigiShots
Jovian, hier nog onder Eva Möller © DigiShots

Andreas Helgstrand: "Rijdbaarheid wordt steeds belangrijker"

Dressuur
Advertisement
Helgstrand Dressage leverde al meerdere kampioenen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Dit jaar doen zij opnieuw een gooi naar de titel. De Deense stal heeft reeds een paard geselecteerd: de Apache-zoon Jovian komt voor Nederland uit onder Andreas Helgstrand zelf.

Belangrijk doel

"We hebben de eerste officií«le uitnodiging voor het Wereldkampioenschap in Ermelo binnen", vertelt Andreas in een video. "Voor mij is het heel belangrijk omdat ik gek ben op dit paard. Jovian paard is ongelofelijk fijn en makkelijk te rijden, dus het is leuk dat ik zelf gekwalificeerd ben met hem. We hebben een paar hele drukke weken te gaan, we gaan met vijf paarden naar de tweede kwalificatieronde in Duitsland en in Denemarken hebben we nog zeven of acht paarden meelopen in de selectie. Dit omdat het WK in Ermelo een van onze belangrijkste doelen in 2019 is. Ik denk dat we zowel voor eigenaren als ruiters een fantastische selectie aan paarden hebben, het is leuk om ons in Ermelo aan anderen te meten. Ik kijk er onwijs naar uit."

Geen zwakke punten

"Als je tegenwoordig bij de beste mee wilt doen op het WK moet je een paard hebben met drie supergoede gangen. De beste paarden die ik zie, hebben geen zwakke punten. Ik denk dat we heel veel talentvolle paarden hebben, ons doel is in de eerste plek om zo veel mogelijk van hen afgevaardigd te krijgen naar Ermelo. Daarna om ze in de finale te krijgen en vanaf daar zullen we zien wat er gebeurt. De paarden die kans maken op een medaille zijn de paarden die tevens een foutloze proef kunnen lopen. De gangen zijn belangrijk, maar ook de rijdbaarheid telt zwaar mee. Het wordt steeds belangrijker om naast de goede gangen ook de rijdbaarheid te laten zien. Er zijn te veel paarden die goed kunnen bewegen, maar moeilijk te rijden zijn."

Trots

In Duitsland kwalificeerde Helgstrand Dressage onder andere Espe (v.Escolar) onder Eva Möller. "Voor mij heeft die merrie een stap, draf en galop voor een 10. Zulke paarden maken me zo trots; als ik een goed paard zie word ik er enthousiast en dit is zo'n paard. Daarnaast ben ik er trots op dat we dit jaar met wat geluk zeven of acht goedgekeurde hengsten mee kunnen nemen naar Ermelo. Zo kunnen we aan de fokkers laten zien dat we niet alleen dekhengsten hebben, maar dat deze hengsten ook bruikbaar zijn voor de sport. Ik denk dat fokkers naar Ermelo moet gaan kijken om de paarden allemaal samen te zien. Ik weet zeker dat ze dan de juiste hengst voor hun merrie kunnen vinden. Veel van onze collega's gaan met de hengsten niet naar Ermelo, maar ik denk dat het belangrijk is om ze daar te laten zien." Bron: Hoefslag/Facebook Zie ook: Emmelie Scholtens en Dinja van Liere met drie paarden naar WK [adrotate group="116"]