Lynne Maas met haar merrie Electra 2017
Lynne Maas met haar merrie Electra 2017 Foto: Digishots

Lynne Maas over Electra: "Ik heb altijd in haar geloofd"

Dressuur

"Het is wel echt gaaf dat je een bondscoach hebt die zegt: 'Wacht maar tot het af is'", gaat de amazone verder. "Anky (van Grunsven, red.), mijn instructrice, zegt precies hetzelfde. Zij zegt: "Je moet niet naar nu kijken en gewoon meters maken en ervaring opdoen." Het is leuk dat Alex (van Silfhout, red.) dat ook zegt. Voor mij is het dan moeilijk dat we in de Inter 2 bijna 75% reden, en nu niet meer. Je weet dat het er allemaal in zit. Maar daarom denk ik dat de toekomst heel mooi is. Electra biedt me alles aan en ik kan niet wachten. We zijn er gewoon nog lang niet, er zit niet een klein beetje rek maar zo veel ruimte naar boven. Ik heb ook geen haast." 

Advertisement
Amazone Lynne Maas reed met Electra (v. Jazz) mee in de driesterren Grand Prix Special in Ermelo. De 37-jarige amazone reed naar een nette score van 69.511%. Na Maas waren Sander Marijnissen en Cool 2 Johnson de beste Nederlandse combinatie. Zij eindigden met een score van 64.085% op een vijfde plaats. Maas moest het podium vrijmaken voor de Duitse Dorothee Schneider, die door alle vijf de juryleden op nummer een werd geplaatst. Met haar DSP Pathetique reed ze naar een score van wel 72,732%. Hiermee bleef ze bijna 3% voor op de Australische Simone Pearce. Zij reed naar 69,766% met Scolari 4.

Moeilijk zat

Hoewel Maas Electra al sinds veulen af aan heeft, is het in de Grand Prix allemaal nog een beetje pril. Twee jaar geleden werd de combinatie Nederlands Kampioen in de Lichte Tour. Maar, volgens Maas is Grand-Prix rijden wel een hele andere tak van sport. "Je kan het niet met elkaar vergelijken. Er zit gewoon nog veel meer in. Ik had nu twee hele grote fouten. Als je die niet maakt dan kan je makkelijk een paar procent omhoog. In Kronenberg zaten we ook al bijna op 74%. Het zit er echt wel aan te komen, maar we moeten echt kilometers maken. Ik heb haar 1,5 jaar thuisgehouden om daar te trainen, dus we moeten nu weer wedstrijdritme krijgen. Ze heeft alles in huis, maar het is nog moeilijk zat."

Heetheid managen

Electra is volgens Maas een behoorlijk pittige merrie. Dit is soms lastig te managen, vooral nu het in de Grand Prix zo secuur moet. Wel heeft ze altijd al vertrouwen in haar gehad. Maas: "Je hoort mensen praten van: 'Jeetje, dat gaat wel echt heel goed worden'. Dat zei ik vanaf de eerste dag dat ik op haar zat. Ik draafde aan en dacht: '˜Wow, dit wordt mijn allerbeste paard'. Iedereen lachte me uit, ze is namelijk heel pittig. Het is heel lastig geweest, ze heeft gewoon heel veel temperament. Ik had mijn handen vol aan haar en heb altijd in haar geloofd. Maar deze merrie wil al-tijd werken," benadrukt ze. "Als we een dagje niets doen, staat ze me aan te kijken: 'Gaan we nog wat doen?'. Elke dag met haar is een feestje."

Ruimte naar boven

Thuiskomen

Maas en haar paarden verhuisden reeds terug naar de Selevia Hoeve. "Dat voelde echt als thuiskomen. We hebben dan ook op het goede moment besloten om weg te gaan bij de oude stal. Ik sta hier gewoon goed en de paarden kunnen lekker de wei in. Je moet op stal een goede wei hebben, en niet een postzegeltje, zoals waar ze eerst stonden. Ze kunnen nu heerlijk galloperen, en zo hoort het ook. Ik denk ook dat Electra wel een paard is wat op de wei moet staan zodat ze paard kan zijn. Ze heeft een grote vriend, daar staat ze altijd mee. Dat vind ik wel echt belangrijk, dat ze zo haar hoofd kan leegmaken. Dat is voor jezelf ook gewoon genieten, als je je paard zo een hele dag op de wei kan zetten." De amazone komt nog terug op de gereden proef: "Het is zo grappig, het is zo groen en we zijn er nog lang niet. Ik zie anderen zo safe die proef doorrijden en daar ben ik nog lang niet. Maar mijn score al wel. Als die fouten er uit zijn, dan zitten we er ook. Maar goed, het moet nog allemaal gebeuren. Maar nu eerst vakantie voor Electra, en voor mij en mijn kindje ook nog wel een weekje. Het is een drukke periode geweest voor ons," sluit de amazone af. Klik hier voor de volledige uitslagen. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan Foto: Digishots

[adrotate group="120"]