Julie Brougham - Vom Feinsten
FEI World Equestrian Games Tryon 2018
© DigiShots
Julie Brougham - Vom Feinsten FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Julie Brougham maakt comeback na strijd tegen kanker: "Ik heb nog niet de conditie die ik had."

Dressuur
Advertisement
Olympisch dressuuramazone Julie Brougham heeft haar comeback in de ring gemaakt na een twaalf maanden lange strijd tegen kanker. De Nieuw-Zeelandse Brougham haar laatste, internationale wedstrijd was in 2018 tijdens de Wereldkampioenschappen in Tryon. Op Vom Feinstein eindigde ze in de Grand Prix als 36ste met 68,991%. De 65-jarige amazone ging naar huis met buikpijn. Een maand later werd ze gediagnosticeerd met een vorm van uitgezaaide kanker in haar buik.

Tegenslagen

Brougham heeft dapper voor haar leven gestreden de afgelopen twaalf maanden. Ze onderging zes rondes aan chemotherapie om de agressieve vorm van kanker te bestrijden. Daarbij heeft ze een reeks aan tegenslagen te verduren gehad, waaronder meerdere spoedoperaties. In januari zijn tevens Brougham's haar eierstokken en eileiders verwijderd. Dit leidde tot een infectie en de uiteindelijke verwijdering van een groot deel van haar dikke darm. Brougham kreeg een stoma, maar een volgende operatie om de stoma te verwijderen mislukte. Dit zorgde wederom voor een spoedoperatie. De stoma is nu permanent.

Vom Feinstein

'Steiny heeft een grote rol gehad in mijn herstel. Zelfs als ik mezelf niet goed voelde kon ik nog op hem rijden, omdat we elkaar zo goed kennen,' aldus Brougham tegen Newsroom. 'Stomazakken staan erom bekend dat ze kunnen lekker of zelfs klappen. Je zou zeggen dat ze in 2019 wel wat betere zakjes hebben. Dit is frustrerend, maar ik ben er nog!'

Comeback

De amazone was blij om weer in de ring te verschijnen tijdens de Premier league in Manfield afgelopen weekend. 'Steiny deed het heel erg goed, maar hij is natuurlijk wel een jaar thuis geweest, dus ik was een beetje bezorgd over hoe hij zou reageren voor de jury in deze atmosfeer. 'Ik voelde me de wedstrijdruiter die ik altijd ben geweest. Ik wil nog steeds winnen en ik wil nog altijd hoge punten halen.' Brougham gaat verder: 'Ik heb zeker nog niet de conditie die ik had, maar dat komt hopelijk vanzelf. Ik doe al geen middagdutjes meer!' grapt de amazone.

Relatief pijnvrij

'Ik heb een leerling hier die me op het moment helpt. Toen ze begon kostte het me al onwijs veel moeite om alleen maar naar de stallen te lopen. Als ik terugdenk aan die periode, dan ben ik vooral blij dat ik nu relatief pijnvrij ben. Dat vind ik al zo belangrijk!' Bron: Eurodressage/ Newsroom Foto: Digishots