Hester Bischot - Trovador da Raposa
KNHS Indoorkampioenschappen 2016
© DigiShots
Hester Bischot - Trovador da Raposa KNHS Indoorkampioenschappen 2016 © DigiShots Hester Bischot, hier met Trovador da Raposa

Hester Bischot Nederlands kampioen Iberische Dressuur Masters

Dressuur
Advertisement
Afgelopen weekend werd in Hulten het NK voor het Iberische ras verreden. Hester Bischot werd aan het einde van de dag gekroond tot overall-kampioen met haar Lusitano-hengst H-Trovas do Penedo. Door haar Nederlandse titel is ze nu afgevaardigd naar het EK Iberische paarden, dat eind oktober in de buurt van Parijs wordt gehouden.

Gaaf

"Hij gaf me een heel goed gevoel. Gaaf als het zo eindigt met de Nederlandse titel, want we hebben best een traject achter de rug", reageert Bischot enthousiast. "Ik heb hem als vierjarige gekocht in Portugal bij een fokker waar ik al mijn paarden koop. Mijn oude topper Trovador heb ik daar ook gekocht toen hij 12 was en dit is een zoon van hem. In het begin had hij zoveel spanning met rijden. Soms zo erg dat hij alleen maar heel hard ging rennen. Ik heb hem heel lang thuis gehouden en vooral gewerkt aan zijn ontspanning. Om mee te doen aan deze wedstrijd was best een stap, maar ik ben heel blij met hoe het ging. Super leuk ook dat we naar het EK mogen. We gaan natuurlijk voor de Europese titel, maar het zal best een pittige strijd worden."

Overige titels

Bischot stelde haar titel zeker door in level 2 scores te halen van 70,94% in de gewone proef en 73,3% in de Kür. Level 2 is vergelijkbaar met het Z1. In level 4 (Lichte Tour) was Anette Jauch de beste met Belo. Marlies Reibstein en Galitto de Pujedo voerden level 3 aan, wat op ZZ-Licht niveau is. In level 1 was de hoogste notering voor Manouska Everts en Derotte II. In de jonge paarden proef was Romy Huisman de beste met Illustro. Deze groep rijdt twee proeven en geen Kür. De combinatie scoorde 73% en 71%.

Master van het Iberische paard

De Iberische dressuur Masters (MCI) is een club welke in 2000 is ontstaan in Zuid-Frankrijk door de liefde voor de PRE en de Lusitano, oftewel het Iberische paard. Ieder jaar wordt er een EK georganiseerd waarin negen landen en ruim 300 Iberische paarden strijden om de Europese titel: 'Master van het Iberische paard'. Pas sinds vorig jaar neemt Nederland deel aan dit evenement. Elk jaar vindt er een nationale competitie per land plaats en de beste combinaties mogen het eigen land vertegenwoordigen op het EK MCI. Bron: De Hoefslag/ MCI NL