Afbeelding

Rosanne Tijssen van Zelst: “Het verschil na een behandeling, daar doe ik het voor”

Dressuur
Advertisement
Rosanne Tijssen van Zelst is al zestien jaar sportmasseur voor paarden. Ze richt zich vooral op de behandeling van dressuurpaarden in de topsport. Daarnaast is ze voorzitster van de Vereniging Paarden Sportmasseurs Nederland (VPSN).

Super interessant

“Ik liep destijds met mijn eigen paard tegen problemen aan, onder andere in de wissels. Ik heb hem toen laten behandelen door een fysiotherapeut die ook sportmassages deed. Het bleek dat hij verklevingen had in het achterbeen. De sportmassage gaf zo’n groot verschil, dat ik helemaal enthousiast was om dat ook te leren. Vooral het spier gerelateerde verhaal vond ik super interessant”, vertelt Tijssen van Zelst.

Puntjes op de i

“Ik heb meerdere opleidingen gevolgd en ben rustig aan begonnen. Ik werk nu vooral met top dressuurpaarden. Op dat niveau is alles meestal wel voor elkaar, maar is het juist zoeken naar hoe je kunt helpen om de puntjes op de i te gaan zetten. Bijvoorbeeld om het verloop van de piaffe naar de passage en andersom vloeiender te laten gaan. Of om dezelfde beenhoogte te krijgen in de piaffe. Het verschil wat je ziet na een behandeling, daar doe ik het voor!”

Kinderschoenen

“Zestien jaar geleden stond de sportmassage voor paarden nog in de kinderschoenen, maar inmiddels is er heel veel veranderd. Met de VPSN, die dit jaar tien jaar bestaat, streven we ernaar om het niveau hoog te houden. Sportmasseur voor paarden is een vrij beroep en er bestaan legio opleidingen in Nederland. De VPSN stelt dan ook hoge eisen aan aspirant leden. Dat zodat mensen, die hun paard laten behandelen door een masseur die aangesloten is bij de vereniging, weten dat ze met een deskundige specialist te maken hebben.”

Erkenning

“Wat wij graag willen uitdragen is professionaliteit. Met onze vereniging én met onze leden. De VPSN is erkend als beroepsvereniging bij de Federatie Nederlandse Hippische Brancheorganisaties (FNHB). Om deze erkenning te krijgen moet je als vereniging aan verschillende eisen voldoen. Voor ons is deze erkenning heel belangrijk, omdat wij daardoor als professionele organisatie gezien worden. Sportmassage hoort ook bij het hele management van een paard. De FNHB heeft ook een zetel in de Sectorraad Paarden. Daarmee hebben wij dus ook een stem.”

Strenge eisen

“Met onze leden willen we ook professionaliteit uitstralen. We stellen strenge eisen aan paardensportmasseurs die lid bij ons willen worden. Er zijn heel veel opleidingen in Nederland, maar wij erkennen het diploma maar van zes daarvan. Daarnaast moeten aspirant leden een pittig toelatingsexamen bij ons doen. Hiermee willen we het niveau hoog houden. Onze leden leveren werk van een hoog niveau en beschikken over de juiste vakkennis. Ze kunnen anamneses maken en kunnen met dierenartsen of andere specialisten overleggen in vaktaal, dus ook in Latijnse benamingen. Voor de leden organiseren wij verplichte bijscholingen. Over biomechanische kennis, maar ook bijscholingen in samenwerking met kliniek De Lingehoeve en een aantal topspecialisten. We zijn dus zeker geen club hobbyisten, maar echte professionals.”

Belang

Wat is nou eigenlijk het belang van sportmassage bij paarden? “Wij worden voor veel verschillende zaken ingezet. Het kan zijn dat er sprake is van een acute blessure. Wij kunnen ook waardevol zijn in een revalidatietraject voor een paard. Een heel groot werkveld is preventief en op onderhoudsbasis. Sportmassage is wetenschappelijk onderbouwd. Humaan, dus bij mensen, is het heel normaal om het toe te passen. Daar willen wij met de paarden ook naar toe. In de topsport is het al heel vanzelfsprekend dat er naast een goede tandarts, zadelpasser, bitfitter en hoefsmid ook een masseur komt die de paarden behandelt. Ook de fysiotherapeut en chiropractor worden al vaak ingezet in de topsport. Samen met de masseur vullen deze drie elkaar perfect aan. De fysiotherapeut richt zich op het gehele bewegingsmechanisme. De chiropractor vooral op de communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom. De paardensportmasseur is een volledige therapeut op het spier gerelateerde vlak. Ook in de breedtesport en recreatie hopen we dat sportmassage meer ingezet gaat worden. Alles voor het welzijn van het paard.”

Specialisatie

“Het mooie is dat veel van onze leden zich gespecialiseerd hebben. Bijvoorbeeld in revalidatie therapie of een ander behandelt weer pony’s in de manege. Weer een ander richt zich op de behandeling van topsportpaarden. Behandelen van recreatiepaarden kan ook een specialisatie zijn, net als de draf- en rensport. Iedere discipline kent zijn eigen aandachtspunten in de behandeling. Dat is ook weer het mooie van dit beroep, dat je ook binnen je eigen belangstelling aan het werk kunt, maar de sportmassage blijft de basis.” Tekst: Denise Dekens Bron: De Hoefslag