Vai Bruntink - Ebony - Foto: Anniek de Wit
Vai Bruntink - Ebony - Foto: Anniek de Wit

Subtop | Vai Bruntink 'Met twee paarden debuteren in de Grand Prix is best wel wat”

Dressuur
Advertisement
Vai Bruntink beleefde een uiterst succesvolle dag tijdens de Subtop wedstrijd in Assen. Met de merrie Darabel (v. Westpoint) en KWPN hengst Ebony (v. Painted Black) maakte ze haar debuut in de Grand Prix. De proeven sloot ze af met respectievelijk 70,9% en 70%. Ze bracht ook Cum Laude (v. Apache) aan de start in de Lichte Tour. De combinatie ontving 71% voor hun Prix St. Georges proef.

Mooie cijferlijst

"Het was een super mooie dag. Het is best wel wat om met twee paarden te debuteren in de Grand Prix” vertelt Bruntink. "Het ging zoals we hoppen gehoopt. Ik kon met beide paarden met veel controle door de baan rijden. Met Darabel gingen we als eerste van start. Die trok er echt super aan en was heel scherp. Daardoor sloop er wel een foutje in de serie om de twee. Ze schrok iets in de hoek en toen begon ik te laat. We scoorden een 8 en 8,5 op de pirouettes. Ook voor de piaffe en passage kreeg ze een acht. Het was een hele mooie cijferlijst met natuurlijk nog ruimte voor verbetering. Maar ze laat nu al veel potentie zien. Ik was heel blij verrast dat ze zo fit de baan uit kwam.”

Elegante merrie

De juryleden hadden ook genoten van de vos merrie. Bruntink licht toe "De jury zei dat ze haar een elegante merrie vonden met veel souplesse. Ze straat een bepaalde lichtheid uit. Ze is heel erg gegroeid in de piaffe en passage. Het is mooi dat ze in de proeven steeds sterker wordt en dat combineert met het soepele beeld.” De amazone had haar paarden thuis klaar voor het hoogste niveau. "Ik wist dat ze klaar waren om het op wedstrijd te laten zien. Maar dat is geen garantie dat het ook daadwerkelijk lukt in de baan. Het trainen van de afgelopen maanden werpt wel zijn vruchten af. Ik train sinds anderhalf jaar bij Emmelie Scholtens en ze maakt per paard een aanpak. In de lessen neem ik met Darabel veel proefgerichte onderdelen mee. We moeten er een bepaalde routine in krijgen. Ik merkte nu al dat ik de proef rustiger af kon werken.”

Bovengemiddelde paarden

Met de hengst Ebony wist de amazone een solide proef te rijden. "Ebony is een echte krachtpatser. Hij heeft heel veel kwaliteit in de piaffe en passage. De moeilijke onderdelen gaan hem vrij gemakkelijk af. Ik had soms wat moeite om hem geconcentreerd in de baan te houden. Daardoor wilde ik nog een paar keer de baan in om te oefenen. Maar Emmelie zei ga maar Grand Prix starten, dan moet hij veel meer bij de les blijven. In Assen was het binnen losrijden en buiten starten. Hij werd best even enthousiast in de ring. Maar in deze proef kon hij wat meer energie zijn kwijt wat ik goed kon managen in de baan. Ik moet hem nog veel controleren zodat het van mij blijft. De series zijn nog wat kleiner, terwijl ik weet dat ze nog mooier kunnen als ik wat meer naar voren rijd. Ik wil een gecontroleerde proef rijden met zo min mogelijk fouten en dat is gelukt. Ebony en Darabbel zijn twee bovengemiddeld goede paarden. Ik heb wel vaker Grand Prix gereden maar dan moest alles goed gaan wilde ik net aan 70% rijden. Deze paarden beginnen al op 70%, dat is heel hoopvol voor de toekomoest. Ik heb er veel zin in, dit was een mooi begin.”

Goede proef

Tot slot bracht ze Cum Laude aan de start in de Lichte Tour. De hengst was al een ruime tijd niet meer uitgebracht op concours. "Ook Cum liep een hele goede proef. Er is zeker nog ruimte voor verbetering maar ik was er hartstikke tevreden mee. Ik kan alles nog wat mooier afwerken met hem. Cum is al een ruim halfjaar niet mee geweest en de nadruk lag even op de twee Zware Tour paarden” aldus de amazone. Tekst: Michelle Klutman Foto: Anniek de Wit Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan