Patrick Kittel - Well Done de la Roche CMF
FEI European Championships 2019
© DigiShots
Patrick Kittel - Well Done de la Roche CMF FEI European Championships 2019 © DigiShots

Patrik Kittel: “Alles wat we kunnen doen is hard werken en goed managen”

Dressuur
Advertisement
Dit weekend zou Patrik Kittel aan start komen tijdens de Falsterbo Horse Show, waar hij altijd erg naar uitkijkt. Nu het niet doorgaat blikt hij terug op de afgelopen periode en vooruit naar zijn eerstvolgende wedstrijd in Hagen.

Kan niet wachten

De laatste wedstrijd waarop de in Duitsland gevestigoede Zweed uitkwam was in maart in Doha. Daar won hij de Grand Prix met een knappe score van 74,413%. “Ik ben al maanden onverslaanbaar!”, lacht hij tegenover de FEI. “Ik kan niet wachten om weer aan de start te komen in Hagen. Ik kan ook echt niet wachten tot alles weer normaal wordt. Hagen is eigenlijk een driesterren wedstrijd, maar door het deelnemersveld staat het niveau gelijk aan een vijfsterren wedstrijd. Hopelijk zien meerdere organisaties het verlangen van de ruiters en amazones om weer te starten zodat er weer meer wedstrijden worden georganiseerd. Uiteraard staat gezondheid wel voorop”, stelt hij.

Minder druk schema

De laatste maanden spendeerde Kittel zijn tijd vooral met zijn familie. Hoewel hij de wedstrijden wel miste, vond hij het toch wel fijn om wat meer tijd voor zijn privéleven te hebben. Het was best even prettig om een wat minder druk schema te hebben, vond hij. “Het was fijn om meer tijd met mijn familie door te brengen maar nu de regels wat versoepelen ben ik ook blij dat we weer terug kunnen keren naar het ‘normale leven’. Op onze accomodatie in Duitsland hebben we gelukkig altijd door kunnen trainen. Ik heb de laatste tijd vooral veel met de jonge paarden gewerkt.”

Publiek

In eerste instantie vinden de komende wedstrijden plaats zonder toeschouwers. Kittel vindt het belangrijk om zo snel mogelijk weer publiek te hebben bij grote shows, mits het mogelijk is om het veilig te houden. “Ik kijk ernaar uit dat mensen hun huis weer uit komen. De paardenwereld is enorm en gevuld met gelukkige mensen die elkaar graag ontmoeten. Ik kan zelf ook echt niet wachten om weer voor een publiek te rijden”, geeft hij eerlijk toe.

Favoriete evenement

Normaal gesproken is de Falsterbo Horse Show een highlight van de paardensportzomer. Velen komen op het evenement af om te genieten van het evenement, de sport, de zon en om vrienden weer te ontmoeten. Voor Kittel is dit altijd een mooi moment om zijn thuisland te vertegenwoorden en weer in contact te komen met zijn landgenoten. “Ik houd enorm van Falsterbo, het is echt mijn favoriete evenement. Deze show is voor mij echt het toppunt van het jaar. Het heeft zo’n bijzondere sfeer maar er is ook een sterke competitie. Het publiek en de deelnemers maken het evenement echt tot wat het is, dus ik zou me niet kunnen voorstellen dat het evenement zonder publiek doorgang vindt.”

Heel trots

De ruiter rijdt altijd met veel plezier - en succes- mee in de Nations Cup. “Het is heel bijzonder om je land te mogen vertegenwoordigen. Ik kan me nog steeds inbeelden hoe het was toen ik in 2008 in Hong Kong voor het eerst de kleuren van mijn land mocht dragen. Je bent gewoon heel trots, of het nu een Nations Cup is of de Olympische Spelen. Het is vooral ook heel bijzonder door het teamelement. Ik vind het een enorme eer om deel uit te maken van het Zweedse team. Het maakt niet uit wie eraan toegevoegd wordt, we werken altijd goed samen.”

Heel sterk team

Ondanks dat ze hoogstwaarschijnlijk nog een jaar moeten wachten, heeft Kittel goede hoop voor Zweedse deelname de Olympische Spelen. “We zijn heel sterk”, stelt hij. “Dit jaar zouden we al super sterk zijn op de Spelen. We hebben jonge paarden dus het extra jaar baart me niet zoveel zorgen. natuurlijk kan er veel gebeuren in een jaar. Het enige wat we kunnen doen is hard werken en goed managen. Ik blijf dus ook hard werken en pak alles stapje voor stapje aan. Iedereen heeft te maken met dezelfde omoestandigheden, dus niemand zal een voorsprong hebben tijdens de Olympische Spelen.” Bron: FEI Foto: © DigiShots