Simba (links) en Noah - © Valencia Cazeau photographyNoah en Simba toen ze twee maanden oud was.
Simba (links) en Noah - © Valencia Cazeau photographyNoah en Simba toen ze twee maanden oud was.

Bo van Emden: “Ik heb het mezelf knap lastig gemaakt”

Dressuur
Advertisement
Bo van Emden was op zoek naar een wedstrijdpaard toen ze de 1,36m-hoge pony Noah tegenkwam. Ondanks dat ze pony in de eerste instantie een beetje uit medelijden kocht, heeft ze geen moment spijt gehad van haar keuze. "Ruim drie jaar geleden verkocht ik mijn shetlander en besloot ik op zoek te gaan naar een sportpony om de wedstrijden mee in te gaan. Zo kwam ik terecht bij een mevrouw met ontzettend veel pony's in haar achtertuin. Officieel waren ze van haar dochter, maar die had besloten dat ze toch de motorcross in wilde€, grapt Bo. "Mijn oog viel op een hoogdrachtige Haflinger x New Forest pony. Mijn vader, die ook in de paardensport heeft gezeten, keek mij aan en zei: €˜Deze gaat met ons mee!€.

Spannend

[caption id=”attachment_183627” align=”alignright” width=”300”] Noah en Simba[/caption] De kleine, bruine pony bleek Noah te heten. "Ik was dus opzoek naar een E-pony of een paard, maar ik kwam thuis met een pony van 1,36. Eigelijk totaal niet wat ik wilde€, gaat de amazone lachend verder. “Ze kon ook nog eens helemaal niks, ze was kort ingereden en na de dekking gewoon weggezet. Zelfs een gebouw zoals een stal inlopen was ze niet gewend. Als ik een vliegendeken bij haar op probeerde te doen probeerde ze me zo ongeveer te vermoorden, dat was in het begin best wel spannend. Uiteindelijk ging het steeds beter en begon ze steeds meer vertrouwen te krijgen in mensen€.

Veel geduld

Nadat de merrie beviel van veulen Simba, ging Van Emden verder met beleren. "Ik ben begonnen met iemand die heel goed kon rijden. Ik had manege-ervaring en ik had op een aantal stallen gewerkt, maar dat vond ik niet genoeg. Daarna ben ik als een gek gaan lezen, onder andere in De Hoefslag, over hoe andere mensen dit aangepakt hebben. Pas daarna ben ik het zelf gaan proberen. In het begin was het echt verschrikkelijk. Ze was schots en scheef en het enige wat ze kon was galopperen met haar hoofd in de lucht”. Ze vervolgt: “Maar eindelijk, na veel geduld en mensen langs de zijlijn met allemaal een eigen expertise, gaat het echt de goede kant op. natuurlijk kwamen we steeds nieuwe problemen tegen, maar ik los alles op gericht op paardvriendelijkheid. Als ze iets niet kan ga ik haar niet forceren om het wel te doen, ze mag zelf aangeven wat ze wel en niet wil”.

Kennis

[caption id=”attachment_183628” align=”alignright” width=”300”] © AVD Photography[/caption] De amazone had niet verwacht dat het zo goed zou uitpakken voor haar en haar pony. "Het gaat nu echt super goed. We zijn nu bezig met het aanleren van het schouderbinnenwaarts. Dat is voor mij ook nieuw, aangezien ik uit de western kom. Ik moest mezelf helemaal omscholen, maar Noah geeft mij zoveel terug dat ze me daar heel erg bij helpt. Ik heb het mezelf wel knap lastig gemaakt€, geeft ze lachend toe. "Als ik een sportpony met alle knopjes er al op had gekocht, had ik daar heel veel plezier van gehad. Maar ik weet zeker dat ik dan lang niet zoveel kennis had gehad  als dat ik nu heb€.

Simba

Ondanks dat het niet helemaal de bedoeling was, is het veulen van Noah ook nog steeds bij Van Emden. "Simba is net drie geworden. Mijn vader heeft altijd gezegd dat ze maximaal zes maanden mocht blijven, maar ze is er nog steeds”, grinnikt ze. “Ik hoop haar met een jaar of vier in te kunnen rijden op dezelfde manier als ik met Noah heb gedaan. Ze is nu nog helemaal blanco, er heeft nog niemand aan gerommeld behalve ik. Dus ik verwacht dat dit niet heel moeilijk gaat worden. Ik denk dat deze kruising per ongeluk een echt sportpony gaat worden€.

YouTube

Bo heeft geen moment spijt gehad van de keuze die ze gemaakt heeft. Sterker nog, ze raadt iedereen aan om verder te kijken dan alleen de sportpaarden. "Mijn doel is om te laten zien dat je met een kleinere pony ook kan bereiken wat je met een groot paard ook kan. Je moet je niet slecht voelen omdat je een tinker of een haflinger hebt, dat is zonde€. Mede hierom heeft Bo een YouTube-kanaal opgericht. Ze wil laten zien wat je allemaal kan bereiken met een pony. "Ik wil mensen meegeven dat ze moeten genieten van hun paard, naast de prestaties. Dat is gewoon het allerbelangrijkst!€. Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto's: Privébezit/ Valencia Cazeau photography
Simba (links) en Noah - © Valencia Cazeau photographyNoah en Simba toen ze twee maanden oud was.
Simba (links) en Noah - © Valencia Cazeau photographyNoah en Simba toen ze twee maanden oud was.