NK Springen 2020
© DigiShots
NK Springen 2020 © DigiShots

Column Jacob Melissen I Hippische bonden: schep duidelijkheid

Dressuur
Advertisement
Ons land zucht onder een zinderende hitte. De groene weiden zijn van geel tot bruin verkleurd. Het melkvee dat buiten loopt ligt op die plekjes waar bomen voor schaduw zorgen. Het aardappelloof hangt slap, net als dat van de bieten. De natuur schreeuwt om water. Het is grappig om te merken dat een strofe uit het 'gedicht van de eeuw', geschreven in 1936 door Hendrik Marsman, nu bijna diametraal van toepassing is. Ik heb het dan over het gedicht "Herinnering aan Holland", dat begint met de regels Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Het gedicht eindigt met: En in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord. Marsman doelt in dit gedicht op de overstromingen die ons land sinds mensenheugenis hebben geteisterd. Maar vandaag de dag, met meer dan een week temperaturen rond de 35 graden of soms zelf nog hoger, gaat het om een gevecht om het water juist niet buiten te houden, maar vast te houden.

NK Springen ging door

Ik constateer binnen de hippische wereld een bijna vergelijkbare tegenstelling. Op De Peelbergen gingen onlangs de Nederlandse kampioenschappen springen en een internationale eventingwedstrijd met een temperatuur rond de 35 graden C bijna normaal door, maar werd een dressuurwedstrijd voor kadervorming gecanceld. Tot een paar jaar terug maakte niemand zich zorgen over wedstrijden die in een zinderende hitte werden verreden. De terecht toegenomen aandacht voor het welzijn van het paard is er voor verantwoordelijk dat we nu hitte protocollen hebben. Maar net zoals de overheidsregels inzake het Corona-virus voor velen niet helder zijn, kunnen ook deze protocollen door iedereen op een eigen wijze en smaak worden geïnterpreteerd. Aanbevelingen zijn het, niet meer en niets minder.

Beleidsregel

Er is alleen sinds 2 juli 2020 een beleidsregel van kracht waarin het commercieel vervoer van vee verboden is bij een temperatuur van 35 graden of hoger. Ik zou er voor willen pleiten dat de FEI met een duidelijk statement komt. Hippische evenementen kunnen geen doorgang, of wel ze moeten worden stilgelegd op het moment dat de temperatuur in de wedstrijdring of de route waarover de deelnemers zich in het kader van de wedstrijd moeten begeven een bepaalde waarde overstijgt.

Luchtvochtigheid

Daarnaast dient een maximale waarde toegekend te worden aan de luchtvochtigheid. De temperatuurmeting alsmede de waardebepaling van de luchtvochtigheid dienen op basis van door meteorologen vastgestelde regels te worden gedaan. Dan zijn er duidelijke objectieve bovengrenzen aan de temperatuur en luchtvochtigheid en speelt de subjectieve gevoelstempratuur van de mens geen enkele rol meer. Laten we eerlijk zijn, dan zou het zo maar kunnen dat op grond van deze bepalingen op bepaalde momenten in enige landen geen hippische sport bedreven kan worden. Op zich niet erg, want in Nederland kan tussen april en november immers ook nooit op natuurijs worden geschaatst.

Olympische Spelen

Je mag dit ook breder trekken. Is het verantwoord om bijvoorbeeld de Olympische Spelen op het geplande moment in Tokio te doen laten plaatsvinden? Feitelijk heeft het I.O.C. al gezegd dat dit niet kan, door de marathon niet in Tokio maar in Sapporo te laten plaatsvinden. Daar is het zeker tien graden koeler dan in Tokio. In 1964 werden de Olympische Spelen ook in Tokio gehouden, maar wel in oktober, wanneer het klimaat aanzienlijk milder is dan in augustus. In ieder geval werden tijdens het weekeinde dat in De Peelbergen het NK werd verreden een paar zaken duidelijk. Niet alle paarden zijn geschikt om onder de krachten slopende omstandigheden op topniveau te blijven presteren. Zij die dat wel kunnen kwamen nadrukkelijk bovendrijven en zij die dat niet kunnen zakten op zondagmiddag in de tweede manche door het ontbrekende ijs. Ook werd duidelijk voor de dressuurruiters Tokio niet 'the place to be' is als zij de weersomstandigheden nu al te zwaar vonden, want dan zijn de temperaturen in Tokyo wellicht een nog grotere uitdaging.

Vaste waarden

Ik hoop dat de FEI met vaste waarden komt en daarop gaat handhaven, dan heeft de BV Nederland Paardenland internationaal vastgelegde grondslagen, waarop zij door kan werken. Als we lang op de FEI moeten wachten staat toch niets de BV Nederland Paardenland in de weg om zelf met bepalingen te komen waarop gehandhaafd kan en moet worden? Jacob Melissen Foto: Digishots