Dressuur

  • aangepast 29 juni 2021 18:39

De wow-factor van Veulenveiling Borculo

Veulenveiling Borculo veilt sinds 1979 ieder jaar streng geselecteerde veulens. Met een groot aantal goedgekeurde hengsten en Grand Prix-paarden, is de palmares van Veulenveiling Borculo indrukwekkend. De selectiecommissie voor de dressuurveulens bestaat uit Nol Gerritsen en Wouter Plaizier. Nol is sinds 1991 eigenaar van Paardencentrum De Dalhoeve, absolute tophengsten als Jazz en Contango stonden jarenlang bij Nol ter dekking. Keer op keer weet hij de juiste paarden te selecteren en aan te houden, waaronder  meervoudig hengstenmoeder Vamora. Uit haar fokte hij de KWPN-goedgekeurde El Capone en Feel Good.

Blue Hors Zack

Het selecteren van toptalenten heeft ook Wouter Plaizier in de vingers. Naast Plaizier Diervoeders, runt hij zijn eigen trainingsstal en fokkerij. Waar veel mensen de potentie van Blue Hors Zack als jong paard niet zagen, geloofde Wouter wel in de hengst. Hij kocht hem als tweejarige aan en verkocht hem later aan Blue Hors. Inmiddels is Blue Hors Zack uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke dekhengsten en sportpaarden van Denemarken.

Selectiecommissie springen

Het deskundige oog Pieter Jan Berkers en Floris van Leuken gaat over de springveulens. Dit duo is al vier jaar betrokken bij Veulenveiling Borculo, in hun eerste jaar realiseerden ze een historisch hoog gemiddelde. Ook de jaren erna lieten ze zien veulens te selecteren die in de smaak vallen. Pieter Jan is paardenman in hart en nieren, op dit moment is hij het gezicht achter Stal 't Hofstee in Lattrop, maar hij werkte ook op topstallen als De Wiemselbach en De Margarethahoeve.

Jarenlange ervaring

Pieter Jan is een kei in het matchen van ruiters aan talentvolle jonge paarden. Met zijn jarenlange ervaring hielp hij als Chef d'Equipe op de SEA Games het Indonesische team voor het eerst aan de overwinning in een landenwedstrijd. Floris, eigenaar van Holsten Stables, fokt al decennialang met de beste Holsteinse stammen en bloedlijnen. Hij is dan ook een kenner op dit gebied. Verschillende opvallende sportpaarden en goedgekeurde hengsten vinden hun basis bij Holsten Stables.

Wow-factor

Om 41 jaar lang getalenteerde topveulens te selecteren, heb je niet alleen een deskundige  selectiecommissie, maar ook een duidelijke visie nodig. 'Kilometers maken, dat is wat je moet doen om een goede collectie samen te stellen', begint Nol lachend. 'Een veulen met een heel goed bewegingsmechanisme, uitstraling en een aansprekende afstamming is voor mij het perfecte veilingveulen.' Wouter vult hem aan: 'De eerste passen zijn voor ons het belangrijkst, is het een veulen met de '˜wow-factor'? Dat kun je al heel snel zien.' Opvallend bewegen is dus belangrijk, maar op correctheid levert de commissie niet in. 'Als een veulen mij direct aanspreekt, doet hij dit ook bij potentiële kopers. De veulens moeten wel 100% correct zijn, klanten moeten ongezien een topveulen kunnen kopen', legt Nol uit. 'We zijn dit jaar voor de online veiling nog veel strenger aan het selecteren dan normaal het geval was, we willen echt ruige bewegers met een correct exterieur', aldus Wouter.

Kenmerk van Borculo

Pieter Jan geeft aan dat de commissie door de online veiling ook bij de springveulens wat strenger is. 'De merrielijn is voor ons het allerbelangrijkste, maar ook exterieur is zeer belangrijk. Kopers moeten er blindelings vanuit kunnen gaan dat ze bij Veulenveiling Borculo een correct veulen kopen. De veulens moeten opwaarts gebouwd zijn met een goede rug en lendenpartij, de galop is krachtig, gemakkelijk en met veel vermogen tot schakelen.' Floris is het volledig met hem eens. 'De correctheid van de veulens mag ik bijna een keurmerk van Borculo noemen, bij twijfel veilen we niet. We bieden interessante bloedlijnen aan waarbij ook de veulens van beloftevolle jonge hengsten een kans krijgen.'

Gevarieerde collectie

Dit jaar bestaat de collectie van Veulenveiling Borculo wederom uit een getalenteerde groep veulens. Bij de dressuurveulens nemen jonge vaderdieren een prominente positie in. Een van de opvallende vaderdieren van de veiling is Bordeaux-zoon Le Formidable. Hij was de kampioen van de KWPN Stallion Show 2019, maar pakte zelf ook als veulen al de nationale titel. Bij de springveulens is de collectie zeer gevarieerd. Van slechts een aantal hengsten zijn er meerdere veulens geselecteerd, een sterk verervende moederlijn met veel sport voert de boventoon. Het beste van Nederlandse bodem is te koop bij Veulenveiling Borculo.

Online editie

Vorig jaar werd de eerste Borculo Online Foal Auction georganiseerd, dit jaar gebruikt de organisatie vanwege de coronacrisis wederom de online tool. Van ieder veulen is er een uitgebreide video, waarin alle drie de gangen worden getoond, maar ook stappen op het harde en een 180 graden video van het veulen. Uiteraard is het ook mogelijk om op afspraak een veulen thuis te bezoeken. Dat is uiteindelijk waar Veulenveiling Borculo voor staat: verbinden van kopers en verkopers. De complete collectie van de Borculo Elite Foal Auction 2020 op 26 & 27 augustus vind je hier.

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties