Zilver voor Jeanine Nieuwenhuis en TC Athene in de U25 Grand Prix op het EK foto Equigeniek
Zilver voor Jeanine Nieuwenhuis en TC Athene in de U25 Grand Prix op het EK foto Equigeniek

Zilver voor Jeanine Nieuwenhuis in individuele proef U25

Dressuur
Advertisement
Jeanine Nieuwenhuis kwam vanmorgen als eerste starter voor Nederland in de U25 Grand Prix 16-25 in de baan op het EK in Hongarije met TC Athene (v. United). Heel lang stond zij met haar score van 74,10% op kop. De Duitse amazone Ann-Kathrin Lindner ging richting het einde van de rubriek helaas over de score van Jeanine heen en won met 75,59% het goud. Jeanine won zilver. Brons ging eveneens naar Duitsland, naar Raphael Netz en Lacoste (v. Locksley) met 73,31%

Professioneel

Jeanine reed een zeer professionele en sterke proef, met heel veel schwung, afdruk, gedragenheid en een harmonieus en bergopwaarts beeld. De passage is absoluut een hoogtepunt van TC Athene, net als de kleine en gezette pirouettes, de grote en los door het lijf door gesprongen wisselseries en de fantastische verruimingen. In alle drie de piaffes verloor de United-zoon het ritme, waardoor de scores iets zakte. Behalve dit aandachtspunt was het een fantastische proef, die dus goed was voor 74,10%.

Kicken

"Gisteren moesten we nog laat starten en om dan vandaag zo vroeg weer de ring in te moeten vond ik voor mijn paard wel een dingetje, maar gelukkig liep hij weer een hele sterke proef", vertelt Jeanine blij.  Over de gouden medaille die ze gisteren met het team won vertelt ze: "Deze wilden we zo graag hebben. Op mijn eerste EK bij de junioren haalden we ook teamgoud. Toen was ik het wegstreepresultaat. Daarna heb ik nooit meer teamgoud gewonnen. Dat we hem nu weer hebben op mijn laatste EK bij de jeugd is echt kicken!"

Goed paardrijden

Jeanine moest gisteren als laatste starter voor Nederland de baan in, in de landenwedstrijd. Voelt ze dan ook extra druk? "Normaal ben ik niet zo snel heet te krijgen. Vorig jaar was het heel goed gegaan op het EK, toen stond ik in drie proeven op de eerste plaats. Daar heb ik dit jaar toch wel last van gehad. Ik ging mezelf veel druk opleggen. Gelukkig heb ik veel aan mijn familie en aan Sanne Beijerman gehad. Je kunt maar een ding doen en dat is goed paardrijden. Gelukkig kwam dat besef op tijd."

Aansprekend

Jasmien de Koeyer reed met Esperanza (v. Desperados) een aansprekende proef. De passage werd met veel veer getoond en het zig-zag appuyement in draf was ruim scharend en heel vloeiend. De drafverruiming was zeer elegant. In de eerste piaffe pakte Esperanza niet helemaal aan, de tweede en derde piaffe waren beter. Verder waren de losgelaten uitgestrekte stap en de wisselseries om de twee en om de pas hoogtepunten. Met een score van 71,90% eindigde ze als zevende.

Sterke galoptour

Febe van Zwambagt kwam als derde en laatste Nederlander aan start. Met Edson (v. Winningmood) reed ze een mooie proef. Vooral de galoptour was heel sterk met kleine en gezette pirouettes en ruim scharende appyementen. In de wisselserie om de twee sloop een foutje, maar de serie om de pas was heel mooi en groot doorgesprongen. Haar score van 70,69% was goed voor plaats negen. Alle drie amazones hebben zich geplaatst voor de finale Kür op muziek aanstaande vrijdag. Bekijk hier alle uitslagen. Bron: De Hoefslag [adrotate group="128"]