Daphne van Peperstraten en Greenpoint's Cupido foto Equigeniek
Daphne van Peperstraten en Greenpoint's Cupido foto Equigeniek

Daphne van Peperstraten rijdt weergaloos naar goud in de Kür op muziek

Dressuur
Advertisement
Vanmorgen in de finale U25 Kür op muziek op het EK in Hongarije was het niveau al enorm hoog, maar ook bij de young riders werd op extreem hoog niveau gestreden. De weergaloze proef die Daphne van Peperstraten neerzette met Greenpoint's Cupido (v. Johnson) was goed voor 80,69% en GOUD! Marten Luiten pakte, met wat foutjes, heel knap brons met Fynona (v. Ampère), nadat hij eerder de gouden individuele medaille won deze week.

Onwerkelijk

"Het is allemaal nog een beetje onwerkelijk", reageert Monique Peutz, de bondscoach van zowel de young riders als de U25.  "Het was zo spannend vandaag.  Marten maakte wat foutjes, maar reed verder wel heel goed. Super fijn dat hij dan toch nog een medaille heeft. Daphne reed echt megagoed. Wat ze met het hele team hebben gepresteerd en ook bij de U25, is echt ongekend.  Iedereen steunde elkaar ook en iedereen gunde elkaar succes. Dat was echt zo mooi. Ik vind het ook fantastisch dat Arie Yom Tov de moeite heeft genomen om toch nog een EK te organiseren voor de jeugd. Het was echt tot in de puntjes verzorgd!"

Zenuwslopend

Naar het einde van de Kür toe was het echt zenuwslopend. Geen enkele combinatie heeft onder de 70% gescoord en de score bleef maar oplopen. Voordat Daphne de ring in mocht was het de beurt aan de Duitse amazone Lia Welschof, die eerder deze week zilver won voor Daphne. Lia reed ijzersterk en zette de lat voor Daphne enorm hoog met haar score van 79,23%. Daphne reed binnen, haalde alles uit haar proef en reed fenomenaal en onverstoorbaar naar 80,69%.

Risico's nemen

"Ik vond het echt super fijn gaan en ik ben heel blij met goud", reageert Daphne dolenthousiast. "Ik ging voor een foutloze proef en dat is gelukt. In de individuele proef had ik een dure fout aan het einde, maar toen was het gevoel wel heel goed. Vandaag was het gevoel ook super. Hij stond er super aan en alles klopte gewoon. De muziek past ons ook heel goed en die neemt me echt mee in de Kür. Ik heb een Kür met een hoge moeilijkheidsgraad, maar op een EK moet je risico's nemen om een medaille te winnen. Dat is super gelukt!"

Foutjes

Marten Luiten moest na Daphne de ring in. Vandaag wist hij de score van Daphne, in tegenstelling tot in de individuele proef, waarin hij blanco naar binnen reed en goud won.  De Kür zat erg goed in elkaar, maar er ontstonden helaas foutjes. In de wisselserie om de vier, die op een gebogen lijn uitgevoerd werd, zat een klein foutje. In de wisselserie om de drie een grote fout. deze reed hij nog wel overnieuw en toen werd hij goed uitgevoerd. Aan het einde van de uitgestrekte stap, bij het opnemen van de teugel, draafde Fynona een pasje aan. De rest van de Kür werd fantastisch uitgevoerd, waardoor Marten nog een score van 77,61% kreeg. Na hem moesten nog twee sterke Duitse combinaties, maar die bleven onder zijn score, zodat Marten het brons omgehangen kreeg.

Blij met brons

"Het viel eigenlijk wel mee met de zenuwen na afloop van mijn proef. Ik stond op brons en er moesten nog twee combinaties, maar op dat moment kan ik niks meer veranderen. Ik kan ook niks aan de scores van anderen doen. Ik moet zelf zo goed mogelijk rijden en dat heb ik niet helemaal gedaan. Dat die andere twee onder mijn score bleven en ik daardoor brons won, daar ben ik wel heel blij mee. Dit is mijn eerste jaar op het EK bij de young riders en als je dan met wat spanning en foutjes brons wint, dan mag je zeker niet klagen", aldus Marten.

Harmonieus

Voor Quinty Vossers was dit haar eerste EK bij de jeugd. Met de pas achtjarige Hummer (v. Charmeur) liet ze een hele mooie Kür zien, met heel veel schwung, afdruk en gedragenheid. Het beeld was heel harmonieus en de aanleuning stil. Helaas slopen er wel een paar foutjes in. De halve pirouette naar links was iets aan de grote kant. In de wisselserie om de drie kwam Hummer een keer op twee benen. Deze serie deed ze overnieuw op de AC-lijn en nu was hij wel heel mooi. Op de laatste lijn wilde ze uitgestrekte draf naar de  jury, maar haar paard galoppeerde aan en het duurde even voor ze hem terug had. Verder een super mooie Kür, die beloond werd met 72,64%. Bekijk hier de complete uitslagen. Bron: De Hoefslag [adrotate group="128"]