Afbeelding

Lotje Schoots: “Mede door longeren naar 82% in de M1”

Dressuur
Advertisement
Als je Lotje Schoots vraagt naar haar Kingdance (v. Expression) dan verschijnt er meteen een ‘big smile’ op haar gezicht. Met de bruine die ze vanaf zijn vierde heeft, was het vorig jaar al raak op het WK voor jonge dressuurpaarden. In de rubriek voor vierjarigen werd ze derde. En pasgeleden maakte de combinatie hun debuut in het M1, wat 82% opleverde. Enthousiast begint Lotje te vertellen: “Ik zag Kingdance vorig jaar op facebook. Hij stond te koop bij Astrid Langeberg. Toen ik hem zag dacht ik meteen ‘wauw’. We hebben gelijk een afspraak gemaakt en eigenlijk kun je me beter vragen wat sprak mij niet aan bij hem. Alles was goed aan hem. Nu zijn we anderhalf jaar verder en het is iedere keer een plezier om hem te rijden.”

Verademing

“Hij heeft alles wat een ruiter zich kan wensen. Hij loopt met gemak, lossigheid en is daarbij heel functioneel in zijn bewegingen. Zijn karakter is een verademing, na toch wel wat moeilijke paarden die ik heb gereden. Wat zijn karakter zo waanzinnig maakt is zijn instelling. Hij heeft altijd goede zin en is blij. Als we aangalopperen maakt hij meestal de eerste keer even een jolig sprongetje en piept hij even. Van zo’n paard word je zelf ook gewoon heel blij en krijg je zin om te rijden.”

Beschermen

“Tot twee weken geleden reed ik maar drie keer per week, want je moet hem wel een beetje tegen zichzelf beschermen. Hij biedt zoveel aan. Daarnaast longeer ik hem zeker één keer per week en hij loopt in de aquatrainer. Dit is vooral om de stap te verbeteren. De stap is goed, maar mag soms net iets meer uit de schouder. Aan de longe laat ik hem dan ook wel over balkjes stappen.”

Longeren; twee à drie keer per week

“Sowieso longeer ik de jonge paarden zeker twee tot drie keer per week. Ze leren je stemhulpen die je onder het zadel ook weer kunt gebruiken. Daarbij gebruik ik ook weer balkjes. De coördinatie wordt beter, ze worden handiger en ze moeten meer nadenken. Ik ben niet bang dat ze eens op een balk stappen. Die balk is rond en rolt mee of ze rollen er zelf weer af met hun hoef. Ook de oudere paarden heb ik regelmatig aan de longe. Het onbelast werken aan hun lichaam is heel fijn voor ze. Ook weer met balkjes. Longeren heeft echt heel veel voordelen.”

Mee van huis

“De planning met Kingdance is nu om mee te doen aan de Subliwedstrijden. De proefgerichte aanpak van de Subli past mij goed. Aankomend winter wil ik  mee doen met de selecties voor het Z1. Het is voor die jonge paarden toch wel heel fijn om ze regelmatig mee van huis te nemen, dus ik zal me ook nog inschrijven voor een aantal M-wedstrijdjes.”

Halfbroertje

“Zijn fokker, een neef van de bekende fokker Van Norel, kwam ik vorig jaar tegen op het WK. We raakten in gesprek en nu heb ik ook een halfbroertje van Kingdance staan. Hij is een jaar jonger en heeft als vader de hengst Ferguson. Dit halfbroertje is een vos met vier witte benen. Ik hou daar wel van. Het is net zo’n blij paard als zijn broer. Hem ben ik rustig aan het opleiden.”

Leer ook longeren

Om het longeren te stimuleren en je te helpen tijdens het trainen heeft de Hoefslag de Hoefslag@Home-longeerchallenge opgericht. Bij Hoefslag@Home film je je trainingen gewoon bij je thuis. Je krijgt binnen drie dagen uitgebreide feedback én je maakt kans op een privéles van het door jou gekozen jurylid. Ben je benieuwd? Klik dan hier voor alle informatie! (CdB) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit
Afbeelding