Edward Gal en GLOCK's Toto Jr. -NK Dressuur 2020
Edward Gal en GLOCK's Toto Jr. -NK Dressuur 2020 Foto: DigiShots

Grand Prix Special voor Edward Gal en GLOCK’s Toto Jr.

Dressuur
Advertisement
Het is ze gelukt! Edward Gal en GLOCK’s Toto Jr. sloten de Grand Prix Special af met ruim 80%! Daarmee hield de combinatie de rest van de rubriek op gepaste afstand achter zich.

GLOCK’s Toto Jr. op afstand de beste

Het was überhaupt pas hun tweede wedstrijd samen en de eerste Grand Prix Special, maar wat een belofte voor de toekomoest! De combinatie scoorde maar liefst 37 keer een 9, verdeeld over het vijfkoppige jurycorps. Eén jury durfde zelfs de magische 10 te geven voor het fantastische drafappuyement naar rechts. Hier en daar zat nog wel een hakkelt in de proef, maar voor een negenjarig paard die nog amper ervaring heeft op dit niveau is dat zeker te snappen. De aanleuning kan hier en daar nog wat rustiger, maar over de benen ging GLOCK’s Toto Jr. enorm ruig de baan door. Net als zijn vader Totilas, wist de zwarte hengst in de piaffe en passage veel punten te scoren. Een unanieme zege kon dan ook niet uitblijven. De combinatie wist een score van 80,681% (79,043-82,128%) te noteren en gaat met een ruime voorsprong de finale in.

Goed NK Dressuur voor Team Glock

Eerder deze week moest GLOCK’s Zonik afmelden voor het WK, maar Team Glock beleeft alsnog een goed NK Dressuur. Hans-Peter Minderhoud werd, na een overwinning in de Lichte Tour, tweede met zijn toppaard GLOCK’s Dream Boy. De Vivaldi-zoon oogoede fris en liet een sterke proef zien. In beide series slopen er toch wat foutjes in. Hier is dan te zien dat de echte wedstrijdroutine nog wat mist na zo een lange pauze. Toch zaten er weer veel hoogtepunten in de proef. Zowel de draf- als galopappuyementen bijvoorbeeld, waar de jury hoge punten voor kwijt kon. In de galoptour kon de combinatie tevens enkele 9’s noteren. Ze scoorde 76,489%, wat ruim voldoende was voor de tweede plek.

Profiteren van spanning

Er waren vandaag een flink aantal paarden die te kampen hadden met spanning. Hierdoor konden sommigen niet laten zien wat ze in huis hadden. Marlies van Baalen en Ben Johnson konden hier optimaal van profiteren door een harmonieuze en foutloze proef neer te zetten. Hun protocol bestaat bijna alleen maar uit 8’en en 7,5’en. Dit resulteerde een derde plaats met 73,426%.

Cennin in vorm

Madeleine Witte Vrees lijkt Cennin (v. Vivaldi) weer terug in vorm te hebben. De combinatie heeft er enige tijd uit gelegen en kon na enkele Subtop-wedstrijden weer meedoen aan een kampioenschap. Vandaag scoorde de combinatie 72,936%, wat goed was voor de vierde plaats.

Desperado geen fan van de Special

Het lijkt erop dat de Grand Prix Special niet de favoriete proef is van Desperado. De Vivaldi-zoon blijft de moeilijke overgang van stap naar piaffe lastig vinden. Hoewel het nog niet gaat zoals het moet, weet Emmelie Scholtens er gelukkig al beter mee om te gaan. Helaas kostte dit, een fout bij het aanspringen en een fout in de eners flink veel punten. Zeker gezien de verzamelde stap en piaffe dubbel meetellen. Toch zaten er veel hoogtepunten in de proef waarmee de scoren wat te compenseren was. Hoge punten voor onder andere de uitgestrekte stap, pirouettes, passage en appuyementen zorgoede er voor dat er toch een prima score van 72,809% neergezet kon worden. Hiermee werd de combinatie vijfde. Morgen staat de Grand Prix kür op muziek voor de beste 12 combinaties op het programma. De overige combinaties zullen de Grand Prix-proef rijden. Bron: Hoefslag Foto: DigiShots