Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.
Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.

Romy de Lange: “De veearts zei dat hij maar 30 procent kans maakte”

Dressuur
Advertisement
Romy de Lange heeft met haar connemarapony Eastern Light Westland (v. Ashfield Silver Ghost) een nare tijd achter de rug. Nadat de valkkleurige ruin zichzelf aantikte tijdens het wijken raakte hij zo kreupel dat zelfs de veeartsen geen positieve toekomoest voor hem inzagen. Na veel tegenslagen en nog meer adviezen besloot de amazone naar haar eigen gevoel te luisteren. Dat blijkt uiteindelijk de sleutel naar succes te zijn. De Lange kocht Eastern toen hij 11 jaar oud was. "Ik was opzoek naar een pony waarmee ik makkelijk de overstap van een shetlander naar de serieuzere pony’s maken. Toen we voor het eerst bij hem gingen kijken was ik gelijk helemaal weg van hem, al kwam dat omdat ik hem toen op Spirit vond lijken€, begint ze lachend haar verhaal. "Daarnaast was het een echte leermeester voor me en heeft hij mij heel veel geleerd. Zo heb ik mijn allereerste sprongetjes met hem gemaakt en was het de eerste keer galopperen op een grote pony, wat echt overweldigend voelde. Hij kan heel veel en hij is super werkwillig. Al is hij ook wel een tikkeltje dominant, hij is nu tweeëntwintig maar heeft nog steeds overal een mening over€.

Vastbesloten

De amazone wilde op dat moment nog graag de sport in met haar nieuwe pony. "We hebben elkaar eerst heel goed leren kennen en toen ik een jaar of 14 was had ik grote doelen voor ons opgesteld. Ik was vastbesloten om het Z te halen, maar na vijf wedstrijden kwam ik erachter dat het helemaal niks voor mij was. Ik was niet gemaakt voor wedstrijden en de stress die er bij komt kijken, het werd uiteindelijk teveel. In die tijd werd ik in het trainen ook steeds fanatieker, maar Eastern heeft daar op een gegeven moment een stop op gezet. Op het moment dat ik te snel ging, ging hij in protest. Want als hij iets niet wil, laat hij dat gelijk merken. Dat is niet altijd even makkelijk geweest en we hebben ook wel een periode in een dipje gezeten, maar uiteindelijk besloten we gewoon recreatief te gaan rijden. We trainden wel hard door, maar hadden geen wedstrijden meer als doel. Inmiddels kent hij alle oefeningen van het Z en maken we ook gebruik van de academische rijkunst, wat we beide heel leuk vinden€.

Kreupel

De combinatie was druk aan het trainen toen het noodlot toesloeg. "Vorige jaar december was ik op hem aan het rijden. Het was een hele fijne rit, totdat hij tijdens het wijken opeens stokkreupel liep. Ik ben afgestapt en wist gelijk dat het niet goed zat, maar ik ken Eastern en hij kan best wel kleinzerig zijn. Hij laat het snel merken als hij iets niet fijn vindt. Zo is hij bijvoorbeeld een keer kreupel geweest doordat hij een wondje onder zijn singel had. Op dat moment heb ik zijn hele lichaam gecheckt maar er was niks te zien, dus ik heb hem een weekje rust gegeven”.

Flinke peesblessure

Na een week was er geen verbetering te zien, dus de veearts kwam langs om het paard te checken. "Op zijn advies hebben we Eastern eerst twee weken zonder medicijnen op boxrust gezet. Toen dat niet hielp hebben we hem nog eens twee weken met metacam laten staan, om eventuele ontstekingen uit te sluiten. Helaas zat er nog steeds geen verbetering in, dus hebben we een echo laten maken. Hier kwam uit dat we te maken hadden met echt een flinke peesblessure in zijn linker achterbeen. Waarschijnlijk kwam dat omdat hij zichzelf tijdens het wijken heeft aangetikt. Er zit natuurlijk best veel kracht in de passen die ze zetten, dus het is niet gek dat hij een blessure heeft opgelopen. Zijn pees was flink door en er was veel vocht te zien op de echo. Op dat moment wist ik even niet meer wat ik moest doen. De dierenarts zei dat de kans dat het goed zou komen naar 30% was. Dat was heel heftig om te horen€. [caption id=”attachment_187011” align=”alignnone” width=”437”] Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.[/caption]

Stijgende lijn

De Lange kreeg het advies om haar pony twee maanden op boxrust te houden. "Ondanks dat ik erg een voorstander ben van dat paarden de hele dag buiten horen, werd dit sterk afgeraden door de veearts. Ik had natuurlijk minder controle en de kans dat de blessure verergerde was groot, dus ik zette hem op boxrust en maakte twee keer per dag een wandeling met hem. Die twee maanden zijn goed gegaan. Eastern was rustig en haalde veel plezier uit de korte momenten wandelen€. Na de daaropvolgende controle was de veearts positief verrast over de vooruitgang. "We hadden een stijgende lijn te pakken en er was opeens weer hoop dat het toch goed zou komen, waar ik super enthousiast over was. Ik vond de revalidatie tien keer niks, want ik haat het als mijn paarden 24/7 op stal staan. Het voelde toch een beetje als mijn kind op dat moment. Ik heb mijn paarden aan huis dus ik stond dagelijks om de twee uur bij zijn stal om hem wat afleiding te bezorgen. We mochten het rijden langzaam weer opbouwen en ik merkte niks aan hem. Hij was zuiver onder het zadel, wat een emotioneel moment was toen dat het geval bleek te zijn. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat Eastern rijden het leukst vindt van alles, je kan ons niet gelukkiger krijgen. Dat was ook goed te merken, want de eerste keer dat we aandraafden vlogen we in uitgestrekte draf door de baan€, blikt de amazone lachend terug.

Terug bij af

Helaas kwam er weer een tegenslag voor de combinatie. "Na twee maanden rustig rijden hadden we weer een echo, dit keer met minder leuk nieuws. We kregen zelfs te horen dat zijn pees er op de echo minder goed uitzag dan de vorige keer, wat heel gek was want ik merkte dit niet aan hem. Het rijden motiveerde hem om door te gaan, hij was heet en had controle over zijn lichaam. Hierdoor ging hij ook wat meer energie tonen tijdens bijvoorbeeld het poetsen. Vlak voor die echo heeft hij zich een keer losgetrokken en flink gebokt, het kan zomaar zijn dat hij zich daar vertrekt heeft. Dan ben je weer terug bij het begin, ik heb dan ook staan balen als een stekker want ik wilde niet weer een stap terug doen. Ik wilde Eastern niet weer op boxrust zetten, want hij vond het zo langzamerhand niet leuk meer om alleen maar op stal te staan€.

Moeilijk

Het gevoel van de amazone zei dat ze Eastern op het land moest zetten, maar dat werd sterk afgeraden door de veearts. In overleg werd er besloten om een kleine paddock te maken zodat Eastern toch kon genieten van het zomerse weer. "Zodra de veearts weg ging heb ik gelijk een paddock gemaakt zodat hij buiten kon staan. Dit ging twee weken goed, maar uiteindelijk merkte ik aan hem dat hij zijn rust niet meer kon vinden. Zowel in de paddock als op stal ging hij ijsberen en rondjesdraaien, ik werd er kriegelig van. Maar ik snapte het wel, al zijn maatjes stonden om hem heen en zijn aan het spelen, maar hij kon niet meedoen terwijl hij zich wel goed voelde. Die momenten vond ik heel moeilijk, want je kan een paard niet uitleggen dat het echt voor zijn eigen bestwil is€.

Heft in eigen hand

Door het ijsberen merkte De Lange dat de blessure slechter werd. "Toen hij onder het zadel niet meer zuiver liep ben ik gelijk gestopt en heb ik de dierenarts gebeld, ik wist echt even niet meer wat ik moest doen. Hij zei dat Eastern weer op boxrust moest, dat hebben we gelijk gedaan maar na twee weken was er weer geen verbetering. De amazone besloot het heft in eigen handen te nemen. "Ik besloot een beetje eigenwijs te zijn en de paddock te vergroten, zodat hij iets meer ruimte had om zich te bewegen. Dat ging twee weken super goed en hij hield zichzelf bezig met verkennen en wandelen€.

Geen verplichtingen

Helaas was de pony hier ook na twee weken helemaal klaar mee. "Ik wist het echt niet meer. Ik heb aan zijn staldeur gestaan en aan hem gevraagd wat ik moest doen om hem beter te maken. De veearts heeft meerdere keren benadrukt dat hij niet in de wei kon, maar ik besloot wat andere mensen naar hun ervaring te vragen. Van hen hoorde ik dat het grootste gedeelte juist wel aanraadde om mijn paard op het land te zetten. Voor mij voelde dat ook het enige juiste op dat moment. Dan kan hij zichzelf revalideren, de hele dag lopen en zo zijn been sterker maken. Dan heeft hij geen verplichtingen meer, het enige wat hij hoeft te doen is te grazen. natuurlijk wilde ik dat hij fysiek weer op de been kwam, maar ik wilde niet dat hij er mentaal door achteruit ging€.

Moeilijk besluit

De amazone zocht contact met een andere veerarts van de kliniek. "Uiteindelijk hebben we toch besloten om Eas op het land te zetten, zolang ik hem goed in de gaten zou houden. Ik heb hem dezelfde middag nog op het land gezet, dat was een heel mooi moment. Hij heeft gerend, gebokt en gesteigerd, maar het interesseerde me helemaal niks. Ik was heel blij om hem zo te zien en hij was heel blij dat hij weer bij zijn kudde stond. Dit is heel veel waard voor mij, als hij hier blij van wordt is het prima. Ik hoef nooit meer te rijden, zolang hij maar paard kan zijn€.

Goede weg

Nadat Eastern twee maanden op het land stond besloot De Lange even te kijken hoe hij liep op het harde. "Dat ging super goed. Ik had hem sinds zijn blessure niet meer zo zuiver zien lopen€, vertelt ze. Nu het wat meer regent in Nederland staan haar paarden niet meer dag en nacht buiten, dus ze besloot om Eastern ook weer op te pakken. "Twee weken nadat we gedraafd hadden op het harde leek het alsof hij mij riep om weer te gaan rijden. Elke keer als ik met een ander paard ging rijden stond hij maar tegen zijn stal aan te bonken. Vorige week besloot ik het gewoon weer te proberen, ik heb hem opgezadeld en we hebben een kwartiertje gestapt en twee korte stukjes gedraafd. Het voelde niet normaal, hij liep onwijs goed. Na een jaar revalideren kan ik zeggen dat we nu eindelijk op de goede weg zijn€.

Eigen gevoel

De Lange wil meegeven dat het belangrijk is om te luisteren naar de veeartsen, maar dat ook je eigen gevoel belangrijk is, "De veeartsen geven advies wat gebaseerd is op studies over het algemene paard. Als jouw paard erbuiten valt moet jij de keuze maken die zij niet voor jou kunnen maken. Voor mij is mijn eigen gevoel uiteindelijk de uitkomoest geweest€. De amazone is blij met de vooruitgang, maar wil niet gelijk te hard van stapel lopen. "Ik ga hem heel voorzichtig opbouwen want hij geeft al snel te veel. We zitten nu op twintig minuutjes stappen en we willen dit uitbreiden tot we weer wat langer kunnen draven. Daarna wil ik weer een echo laten maken voordat we weer gaan galopperen, ik laat het nog heel goed in de gaten houden. De echo komt wel als ik het gevoel heb dat het er tijd voor is, want op dit moment krijgt hij ook alle tijd die hij nodig heeft. Ik vind het allemaal niet zo erg, zolang hij maar beter wordt€, sluit ze enthousiast af. Via Instagram houdt De Lange haar volgens op de hoogte over de laatste ontwikkelingen van haar pony. Het moment dat Eastern weer herenigd wordt met zijn kudde: https://www.instagram.com/p/CDb4QlOHavQ/?utm_source=ig_web_copy_link Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privebezit
Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.
Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.
Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.
Van links naar rechts: De dag dat de peesblessure werd constateert -> na een maand op bosrust en 2x keer per dag 5 minuten wandelen -> na vier maanden revalideren -> na twee maanden op het weiland gestaan te hebben.