Tim Lips - Destenation
Blom's voorjaarswedstrijd 2015
© DigiShots
Tim Lips - Destenation Blom's voorjaarswedstrijd 2015 © DigiShots

Tim Lips: “Het is een voorrecht om zo’n paard te kunnen rijden”

Dressuur
Advertisement
Eventingruiter Tim Lips kwam dit weekend aan de start in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Ondanks dat hij niet de punten haalde die hij graag had willen halen, is hij erg tevreden hoe zijn paarden Eclips (v. Phin Phin) en G-Ladymeyer (v. Albaran XX) zich lieten zien. "De wedstrijd ging redelijk€, geeft hij eerlijk toe. "De paarden hebben het goed gedaan, maar normaalgesproken eindigen we toch wat hoger in de ranking. We hebben deze week wat meer strafpunten opgelopen dan normaal, het was helaas niet goed genoeg om mee te doen voor de prijzen€.

Sterke start

Na de dressuurproef op de eerste dag stond Lips met Eclips op een voorlopig zesde plek, G-Ledymeyer wist ook een mooie proef te lopen en eindigoede op een voorlopig vierde plek. "De paarden waren goed op conditie en we startten heel sterk in de dressuur. Ze hebben ook beide goed gecrost. Met Gigi heb ik bewust de tijd genomen, Eclips was echt gewoon te langzaam dit keer. Dat is dan niet leuk, maar het kan gebeuren. Vandaag maakte ik met beide paarden een foutje in het springparcours, als je alles bij elkaar optelt loop je net een beetje achter de feiten aan€, legt Lips uit. "Als ik naar de paarden kijk ben ik tevreden met hoe ze het gedaan hebben, alleen het resultaat vind ik wat minder€.

Grote stap

Lips moest met Eclips nog één CCI4*-L meerijden om zijn laatste kwalificatie voor de Olympische Spelen binnen te hebben. "Ik heb Eclips nu drie jaar en we hebben veel ervaring opgedaan in die tijd. Tot nu toe hebben we ook heel veel mooie resultaten neergezet. Gigi heb ik nog niet heel erg lang. We zijn een paar keer op 2*-niveau gestart, vandaag hebben we voor het eerst meegedaan aan een lange 3*-cross. Het was best een grote stap en ik had ook best wel mijn twijfels, want het was nog aan de vroege kant. Maar ik geloof in dit paard en ze deed het super goed deze week. Daar ben ik heel blij mee. Eclips en Gigi zijn beide hele fijne paarden, ze hebben veel vermogen en kunnen goed bewegen€.

Switchen

“Het was de bedoeling dat ik met Eclips naar Pau zou gaan, maar toen het daar wat onzekerder werd met de coronamaatregelen begon ik al iets te twijfelen. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om mee te doen met het Nederlands Kampioenschap in Kronenberg. Al mijn focus was daarop gevestigd, maar helaas werd ook deze wedstrijd afgelast. Ik heb toen de keuze gemaakt om te switchen naar deze wedstrijd, maar dat is wel lastig. Als eventingruiter kan ik alleen switchen als mijn paarden fit genoeg zijn, dus dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig meet ik alles wat we doen en weet ik heel goed waar mijn paarden staan, zodat ik de beste keuzes hierin kan maken”.

Corona in Italië

Op het wedstrijdterrein in Italië wordt goed rekening gehouden met de coronamaatregelen. "Voordat we het terrein opgingen zijn we allemaal getest. Eenmaal binnen hebben we echt in een bubbel geleefd€, beschrijft de eventingruiter. "Overal moest je afstand houden en waren mondkapjes verplicht. Als je wilde kon je je ook nog laten testen als je het terrein verliet. Alles was ingericht om de boel zo goed mogelijk te laten verlopen, ik heb me geen moment onveilig gevoeld€.

Olympische Spelen

Lips is hard bezig met de voorbereiding van de Olympische Spelen in 2021. "Het enige waar ik me een klein beetje zorgen om maak is dat het niveau van de afgelopen wedstrijden een stuk lager lag dan normaal. Zeker van de cross hoop ik dat het niveau een stuk omhooggaat, want anders wordt de voorbereiding voor Tokio een stuk moeilijker. Daar wordt natuurlijk van je verwacht dat je op een bepaald niveau kan presteren, dat niveau hebben we dan ook nodig om ons voor te bereiden€.

Herby

Naast Eclips en Gigi staat er nog een aanstormend talent bij Lips op stal: de achtjarige Herby (v. Zirocco Blue VDL) . "Herby is een geboren talent. Hij heeft van jongs af aan alle wedstrijden gewonnen of vooraan meegedaan. Hij is nog jong, maar voor zijn leeftijd is hij heel volwassen. Het is een paard met een goede mentaliteit en hij wil graag meewerken. Daarnaast heeft hij super veel kwaliteit voor het hogere werk, het is een voorrecht om met dit paard te kunnen rijden€. Over zijn ambities met deze paarden vertelt hij: "Ik wil zo goed mogelijke resultaten neerzetten. Waar we dan eindigen ligt aan de concurrentie, maar de paarden hebben zeker potentie om kampioenschappen te kunnen lopen. Daar gaan we zeker voor€.

Rust

"De komende tien dagen ga ik in thuisquarantaine, dus dan ga ik met de benen omhoog€, grapt de ruiter. "Ik woon natuurlijk naast stal, dus we moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen met de stalmedewerkers. Ik ben sowieso nog van plan om me te laten testen, zodat we daar wat meer zekerheid over hebben. We komen sowieso een beetje in een rustperiode. Normaalgesproken reden we nog mee met Boekelo aan het eind van het jaar, maar de paarden doen het kalm aan deze maand. Vanaf december pakken we de dressuur- en springtrainingen weer op en vanaf januari beginnen we weer met de galoptrainingen. Dat is ook redelijk snel, het is dus voor de paarden helemaal niet erg dat ze nu een tijdje rust krijgen”. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: DigiShots [adrotate banner=”987”]