Dressuur

Edward Gal - Moorlands Totilas Jumping Amsterdam 2010 © DigiShots (Foto: Digishots)
  • aangepast 29 juni 2021 17:55

Nederlandse legende Totilas overleden

Totilas, het wereldberoemde paard dat tot 2010 onder Edward Gal op topniveau uitgebracht werd, is overleden. De zwarte Gribaldi-zoon is twintig jaar geworden. Hij is overleden aan koliek, zo vertelde Alexander Rath aan Eurodressage.

Geopereerd

"Het gebeurde afgelopen nacht, maar we hebben even de tijd genomen om het te verwerken. Totilas is geopereerd en stond zelfs weer op, maar hij heeft het niet gered. Hij verkeerde nog in topvorm. Ann Kathrin heeft hem nog gereden op de galoppeerbaan", aldus Rath.

Wereldrecords

Gal en Totilas maakten hun debuut in 2008 op CDI Aachen in 2008 waar ze de Lichte Tour-rubriek gelijk wonnen. In 2009 wonnen ze de Nederlands Kampioenschappen en vertrokken ze naar het EK in Windsor, waar ze de ene na het andere wereldrecord op hun naam schreven. De zwarte hengst veroverde vele harten van het publiek met zijn expressieve uitstraling. In 2010 wonnen ze de Wereldbekerfinale en wonnen ze drievoudig goud op de Wereldruiterspelen. Edward Gal en Totilas waren onverslaanbaar en de zwarte hengst werd gedragen en geliefd bij het publiek als geen ander dressuurpaard ooit eerder.

Verkocht

In 2011 werden Gal en Totilas van elkaar gescheiden omdat de hengst voor een recordprijs van maar liefst 11,2 miljoen euro verkocht werd aan Schockemöhle en Linsenhoff. Dit besluit veroorzaakte behoorlijk wat ophef in de paardenwereld, omdat veel fans het niet eens waren met deze beslissing. Er ontstonden discussies die tot op de dag van vandaag nog steeds wel eens opnieuw op gang komen. Veel mensen waren het er niet mee eens dat de hengst verkocht was aan een Duitse rivaal.

Blessure

De stiefzoon van de Duitse teamruiter Ann Kathrin Linsenhoff, Matthias Rath, nam de teugels van Totilas in handen. Samen wonnen ze gelijk de Duitse dressuurkampioenschappen en mochten ze Duitsland vertegenwoordigden op de Europese dressuurkampioenschappen 2011 in Rotterdam. Ze wonnen teamzilver en werden individueel vijfde. Na het winnen van de CDIO Aachen 2012 liep Totila een blessure op, waardoor de combinatie niet mee kon rijden op de Olympische Spelen in 2012. In 2014 maakte de combinatie hun comeback in België die ze tevens wonnen. De hengst nam deel aan twee proeven op de CDIO Aken 2014, maar is toen teruggetrokken uit de kür vanwege een andere blessure.

Pensioen

De Europese kampioenschappen dressuur in Aken in 2015 waren een tegenvaller. Hoewel de hengst 75,971% scoorde en zesde werd in de Grand Prix, kreeg de rit veel gefluit - van tegenstanders die zagen dat een paard niet goed uitkwam in de verruimingen en van fans die het niet eens waren met de "lage" score die de juryleden het paar gaven. Duitsland eindigde met teambrons, verslagen door een gouden Nederlands team op eigen terrein. Een dag hierna is Totilas teruggetrokken uit verdere wedstrijden en overgebracht naar een paardenkliniek in België met een blessure aan zijn linkerachterbeen. De volgende dag, op 18 augustus 2015, maakten eigenaren Schockemöhle en Linsenhoff bekend dat Totilas met pensioen zou gaan. Bron: Eurodressage / De Hoefslag Foto: Digishots

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties